28.10.2020 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

Els bombers i altres efectius de cossos especials d'Andorra se sotmeten als tests de cribratge de la covid-19

L'operativa de proves massives a tota la població del país començarà dilluns que ve
Dos bombers, dins la caserna, a qui se'ls fa el test d'anticossos de la covid-19/Agència de Notícies d'Andorra
Dos bombers, dins la caserna, a qui se'ls fa el test d'anticossos de la covid-19/Agència de Notícies d'Andorra
Els bombers i altres efectius de cossos especials d'Andorra se sotmeten als tests de cribratge de la covid-19

Efectius dels bombers i altres cossos especials d'Andorra s'han fet aquest dimecres els tests per detectar la covid-19, ja que aquests professionals han de prendre part en l'operativa per al cribratge massiu a la població que arrencarà dilluns que ve. D'aquesta manera se sumen al col·lectiu de sanitaris, entre els quals s'han practicat 215 proves aquest dimarts. Tant ells com les seves famílies han acudit a la caserna de bombers de Santa Coloma, a la parròquia d'Andorra la Vella, per fer-se el test d'anticossos sense haver de baixar del cotxe. De fet, aquesta fórmula és que la que s'utilitzarà la setmana que ve per a la resta de residents i suposa la mobilització de 638 persones entre personal de l'àmbit de la salut, de suport i logística.

Pla obert d'un infermer explicant el procediment per fer el test d'anticossos de la covid-19 als integrants d'un vehicle que ha acudit al punt habilitat a la caserna de bombers de Santa Coloma. Imatge de l'ANA del 29 d'abril de 2020 (Horitzontal).

(Foto: Agència de Notícies d'Andorra)

Andorra és de moment l'únic país que durà a terme un cribratge poblacional d'aquestes característiques, i fins aquest dimarts a la tarda, hi havia 55.500 persones inscrites a les proves. El seu objectiu, segons les autoritats sanitàries, és el de poder dissenyar actuacions futures en base a dades reals, relaxar les mesures de confinament, aïllar selectivament els casos positius i ser més eficients davant la malaltia per reduir-ne la seva propagació.

Dins la caserna dels bombers de Santa Coloma hi ha habilitats tres punts que treballen alhora mentre arriben els vehicles, amb una freqüència d'entre cinc o deu minuts. A l'interior de la majoria dels cotxes que hi han anat, hi viatjaven diferents membres d'una mateixa unitat familiar i només en algun cas s'ha vist sol a l'efectiu del cos especial que s'havia de fer el test. A l'arribada se'ls hi ha demanat les dades i preguntat si tenien símptomes i, un cop a dins, els han desinfectat el dit que s'ha punxat per extreure la gota de sang necessària per realitzar la prova.

Pla de detall del moment de la realització del test d'anticossos de la covid-19 al familiar d'un bomber, dins la caserna de Santa Coloma. Imatge de l'Agència de Notícies Andorrana (ANA) del 29 d'abril de 2020 (Horitzontal).
(Foto: Agència de Notícies d'Andorra)
Quant a les dades epidemiològiques, fins aquest dimarts el nombre total de contagiats de coronavirus és de 743, xifra que s'ha mantingut des de diumenge. D'aquests, 398, més de la meitat, ja han superar la malaltia, amb la qual cosa hi ha 304 casos actius. En les darreres hores també ha mort una persona de 76 anys que estava a l'UCI, el que fa que el nombre de defuncions sigui de 41. Des de l'executiu andorrà han indicat que "s'ha passat el primer pic" de la corba d'infectats i que les "excepcions" al confinament que s'apliquen des de fa dotze dies no han tingut cap repercussió negativa.

Els bombers i altres efectius de cossos especials d'Andorra se sotmeten als tests de cribratge de la covid-19
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad