07.04.2020 |
Viure als Pirineus

LLIBRES

Amadeu Gallart presenta a Andorra 'La lluita per la República'

Albert Villaró i Pau Chica acompanyen Amadeu Gallart a la presentació de "La lluita per la República".
Anna Riberaygua, de la Llibreria 'La Puça', presentant l'acte/Josep Maria Malé
Anna Riberaygua, de la Llibreria 'La Puça', presentant l'acte/Josep Maria Malé
Amadeu Gallart presenta a Andorra 'La lluita per la República'

La lluita per la República a la Seu, a l'Alt Pirineu i a Andorra. La figura de l’Enric Canturri 1931-1939”, d'Amadeu Gallart, i editat per Edicions Salòria, es va presentar aquest dijous dia 13 de gener a l'Hotel Festa Brava d'Andorra la Vella. L'acte, organitzat per la Llibreria La Puça i presentat per Anna Riberaygua, va comptar amb la participació de l'escriptor i historiador, Albert Villaró, en representació de l'Institut d'Estudis Andorrans, de Pau Chica, historiador especialitzat en la Guerra Civil al Pirineu, i de l'autor, Amadeu Gallart.

La sala principal de l'Hotel Festa Brava es va quedar petita per acollir el nombrós públic assistent. Entre els presents s'hi va comptar l'ex Cap de Govern Jaume Bartumeu, els ex síndics generals, Francesc CerquedaJordi Farràs; ex consellers generals com Pere Altimir, Guillem Areny i Antoni Cerqueda; l'ex secretari general dels Serveis del Copríncep Episcopal, Joan Massa; els qui foren liders de Verds d'Andorra, Isabel Lozano i Juli Fernández, així com una àmplia representació del món social, polític i cultural d'Andorra.

Amadeu Gallart va centrar l'explicació del seu llibre en tres parts. La primera, com Enric Canturri accedeix a l’alcaldia, com es converteix en diputat al Parlament de Catalunya, els fets d’octubre del 34, l’esclat de la guerra, els assassinats de la FAI... com Canturri queda sol davant del perill i l’exili. La segona part, la lluita dels republicans d’esquerra per un ensenyament laic, el vot de la dona i les cerimònies civils; i la tercera, que tracta de la temàtica d’Andorra relacionada amb els fets del 1933, amb tota la complicació d’interessos de la Mitra, les autoritats franceses, els gendarmes, la FHASA de Miquel Mateu, i les noves energies polítiques de la joventut andorrana.

dav

El perfil

Amadeu Gallart, és economista i llicenciat en història contemporània per la Universitat de Barcelona. Ha treballat com a gestor administratiu i com a col·laborador del negoci familiar de vins i licors. Va ser alcalde de la Seu de 1979 al 1983. Ara dedica bona part del seu temps a llegir i a escriure sobre la nostra història local.

Comentarios