CRISI CORONAVIRUS

Un 8% d'andorrans, immunes a la Covid-19

El Ministeri de Salut d'Andorra diu que al voltant d' 11.000 persones ja s'han fet el test d'anticossos en el primer dia de cribratge poblacional
Pla mitjà de dos membres de l'operativa per a la realització de tests massius a la població d'Andorra, a punt de fer una de les proves amb una petita extracció de sang d'una persona que està a l'interior d'un vehicle, el 4 de maig de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Dos membres de l'operativa per a la realització de tests massius a la població d'Andorra/Albert Lijarcio

11.000 persones ja s'han fet el test d'anticossos. D'aquests, 1.210 són treballadors sanitaris. Són dades facilitades pel Govern. Precisament, més del 12% del personal del SAAS ha generat anticossos. Pel que fa a la resta de la població, s'ha identificat que més del 8% té immunitat i els que tenen la malaltia activa no superen el dos i mig. Tot i els percentatges baixos d'immunitat que s'observen no es canviarà el pla de desconfinament previst.

Joan Martínez Benazet: “Considero que gran part de la població s’està apuntant al cribratge i és motiu d’orgull perquè hem optat per la corresponsabilitat ciutadana i estan responent”

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha indicat que al voltant del 12,21% dels sanitaris i un 8,36% de la resta de la ciutadania haurien donat positiu i, per tant, haurien generat anticossos. En aquest sentit, ha volgut remarcar que tan sols un 2,9% dels membres del SAAS i un 2,4% de la resta dels ciutadans han donat un resultat d'IgM altes, i que per tant, encara podrien ser transmissores del virus. Tot i així, des de Salut s'ha comentat que dins d'aquest petit percentatge hi pot haver ciutadans que no estiguin malalts, ja que "el coronavirus genera una resposta immunitària diferent d'altres virus i les IgG tarden molt a sortir".

El ministre de Salut ha expressat que el fet que 63.000 persones s’hagin inscrit per fer-se els tests permetrà gestionar bé l’epidèmia. “Considero que gran part de la població s’està apuntant al cribratge i és motiu d’orgull perquè hem optat per la corresponsabilitat ciutadana i estan responent”, ha dit el ministre aquest dilluns.

Joan Martínez Benazet també ha volgut destacar que “els tests ens permeten detectar on hi ha el focus d’infecció del coronavirus i si fem el diagnòstic i l’enquesta a tota la població de forma ràpida podrem aïllar les persones que estiguin infectades i permetre que la resta puguin fer una vida més normal”.

Pla americà del cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, explicant l'operativa dels tests massius per detectar la covid-19 entre la població dins un pàrquing, punt habilitat per fer aquestes proves. Imatge del 4 de maig de 2020 (Horitzontal).

(Foto: El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot/Albet Lijarcio)

Emmirallar-se en Andorra

 Andorra veu en la realització de tests massius d'anticossos, així com en la gestió de la crisi sanitària de la covid-19 en general, una oportunitat per aconseguir que el Principat sigui "un país reputat, un país respectat i un país que, en certa forma, serveixi de mirall per altres països". Així ho ha dit el seu cap de govern, Xavier Espot, aquest dilluns, coincidint amb la posada en marxa de l'operativa que permetrà dur a terme un cribratge poblacional en els pròxims dies a, almenys, les més de 60.000 persones que s'han inscrit voluntàriament a aquestes proves. Des de l'executiu andorrà esperen que tot plegat també serveixi per a què els dos estats veïns apliquin en aquest territori les mateixes mesures que dins l'espai Schengen.