CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

La Vall de Boí suspèn totes les baixades de falles del municipi

Les associacions de fallaires no poden garantir les distàncies de seguretat entre el públic assistent
foto_3097591 (1)
photo_camera Baixada de falles de Durro, a la Vall de Boí/Marta Lluvich

La Vall de Boí ha suspès totes les faixades de falles previstes per aquest any davant la situació excepcional que viu el país per la pandèmia del coronavirus. L'Ajuntament de la Vall de Boí, conjuntament amb les associacions de veïns de tots els pobles així ho han decidit. L'alcaldessa Sònia Bruguera ha dit que la decisió ha sigut "molt difícil" perquè "el sentiment fallaire sempre hi és", però la salut està per davant de tot i "no es podien garantir les distàncies de seguretat entre el públic assistent". Durro havia de celebrar la baixada de falles el 15 de juny, Boí el dia 23, Barruera el 27 i Erill i Taüll al mes de juliol.

No solament els pobles de la Vall de Boí han suspès la festa de les falles. Altres pobles del Pirineu com Isil i Alins, al Pallars Sobirà, o la Pobla de Segur al Pallars Jussà, també han anunciat que aquest any la tradicional baixada de falles queda suspesa i demanen a la gent que no es desplaci la nit de falles a aquests pobles perquè no hi haurà celebració.

Vilaller, a l'Alta Ribagorça, ja va anunciar que la festa de les falles quedava suspesa i per no perdre l'esperit fallaire, l'Ajuntament regalarà un lot a cada casa del municipi; una falla de 80 centímetres, una ampolla de vi i un tall de coca.

La UNESCO va reconèixer l'1 de novembre del 2015 les festes del foc de 63 municipis de Catalunya, Andorra, Occitània i la Franja com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Totes aquestes festes tenen orígens molt antics, precristians de culte al sol molt relacionades amb l'èxit de les collites i l'arribada del bon temps amb el solstici de l'estiu. No obstant això, algunes també es relacionen amb la fecunditat, fer fora els mals esperits o els rituals solars.