12.05.2021 |
Viure als Pirineus

ACTIVITATS D'ESTIU

El primer festival Errant es posa en marxa aquest divendres a Vilaller amb una exposició de dones artistes

És un certamen itinerant que neix amb el repte de donar veu a l'art més transgressor
Pla general de l'entrada al poble de Vilaller (Alta Ribagorça) amb una escultura d'una falla en primer terme. Imatge del 30 de maig del 2020. (horitzontal)
Entrada a Vilaller (Alta Ribagorça) amb una escultura d'una falla en primer terme/Marta Lluvich
El primer festival Errant es posa en marxa aquest divendres a Vilaller amb una exposició de dones artistes

El festival itinerant Errant d'art i pensament es posarà en marxa aquest divendres a Vilaller (Alta Ribagorça) amb l'exposició col·lectiva 'Dones. Retòriques de poder i utopies del desig'. Errant se celebrarà fins al 27 de setembre, i en la seva primera edició pretén esdevenir un espai de referència i un punt de confluència entorn de l'art més transgressor, experimental i avançat i el pensament contemporani a les comarques de Lleida. En aquesta primera edició de l'Errant s'han posat a disposició del públic sis-centes entrades entre els diferents actes, totes elles gratuïtes. 

El cartell d'aquesta primera edició el conformen una trentena d'artistes i professionals vinculats als mitjans de comunicació i al món de la imatge. Pel que fa a la programació girarà al voltant de tres itineraris: art, pensament i poesia-música, i s'articularà a carrers, places i edificis del patrimoni cultural i històric d'El Pont de Suert, Vilaller o la Vall de Boí mitjançant instal·lacions artístiques, diàlegs a la plaça o petites rutes poètiques i musicals.

L'exposició inaugural, comissariada pel responsable del festival, Jesús Vilamajó, s'emmarca dins ell programa 'Art al magatzem', en la qual es promou l'art reivindicatiu a partir de l'ús d'espais alternatius i de caràcter popular i rural.

Juana Dolores Romero Casanova, La Sofy, Nora Ancarola, Alexandra Garcia Pascual, Gemma Polanco i Olga Olivera-Tabeni són les set creadores que oferiran al públic una visió heterogènia d'una realitat sotmesa als llenguatges de poder que ostenten les classes dominants.
Prèviament a la inauguració de l'exposició, es podrà gaudir de l'actuació del cantautor de la Segarra Xavier Mayora, que oferirà la 'Cançó de les aixades', una tonada popular que sentia quan el seu avi anava al tros que tenia a La Figuerosa.

La poesia, la música i el pensament completaran les activitats del primer cap de setmana de l'Errant. Dissabte, a Vilaller, Juana Dolores Romero Casanova presentarà el seu poemari 'Bijuteria', mentre que a El Pont de Suert, Andrés Hispano, Fèlix Pérez-Hita, Josep M. Ganyet i Àlex Hinojo abordaran la relació entre les imatges i la influència que aquestes exerceixen a la nostra societat en un cicle de xerrades que es farà a la Nova Confraria. També dissabte repetirà Xavier Mayora, en aquest cas acompanyat de cinc músics virtuosos amb el concert Anartista.

Pel diumenge, les activitats se centraran a la Vall de Boí, d'una banda amb una ruta per les esglésies de Sant Feliu de Barruera, Santa Eulàlia d'Erill la Vall i Sant Joan de Boí i amb protagonisme per a les obres dels artistes Marco Noris, Sara Agudo, Blanca Viñas i Albert Alcoz, i de l'altra, amb la guitarra de Toti Soler versionant Jacint Verdaguer o Ovidi Montllor a l'església de Santa Maria de Taüll.

El festival continuarà durant el cap de setmana vinent amb Marcel Rubio Juliana, Olga Olivera-Tabeni, Christina Schultz, Pedro Torres, Alexandra Laudo, Poesia estripada, Salvador Alsius, Laia Soldevila, Natàlia Lloreta, Mireia Boya, Neus Borrell, Miquel Joan i Jordi Rallo.

El certamen compta amb l'organització de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

El primer festival Errant es posa en marxa aquest divendres a Vilaller amb una exposició de dones artistes
Comentarios