Les Mines de Malpàs atrauen l'interès d'estudiosos d'arreu del país

Un total de 20 persones van participar els dies 6 i 7 de setembre en el curs "Les Mines de Malpàs. Un lloc amb lectures múltiples" en el qual es van combinar sortides pràctiques a llocs d’interès amb sessions a l’aula amb l’objectiu d’oferir una visió informada de tots els vessants que va implicar la implantació de la Minera Industrial Pirenaica (MIPSA) a l’Alta Ribagorça, també en el seu vessant d’indústria forestal. 

dba4c9ee-ba67-4c7e-8c3e-8f46808a88cb
photo_camera Una imatge del curs

El curs estava organitzat per la plataforma Camina i el Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, amb el suport del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, l’Ajuntament del Pont de Suert i la Fundació Endesa.

Segons Jordi Suils, coordinador del curs, l’interès de les mines de Malpàs guarda relació amb el que ha estat la construcció de la comarca ja que MIPSA va ser el precedent d’Enher, el qual a través de les obres hidroelèctriques va canviar la fisonomia de la comarca. A part d’això l’indret on estan les restes de les antigues mines és mot interesant des d’un punt de vista geològic.

Un dels ponents del curs, Emili Daura Puiggròs, net d’Emili Daura Olivastri, fundador de MIPSA va manifestar la voluntat de cedir el seu fons documental al futur arxiu comarcal de l’Alta Ribagorça per tal que el custodi quan aquest sigui una realitat. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Josep Lluís Farrero, va agrair enormement el gest i es va comprometre a buscar una solució mentre això no sigui possible.