Visita guiada a les mines d’Adrall en el pròxim “Dimecres coneixem l’Alt Urgell”

La infraestructura va funcionar a ple rendiment entre 1928 i 1934

Central1
photo_camera Conjunt de l’antiga central tèrmica d’Adrall. Autor: Carles Gascón Chopo

Cap a l’any 1920, un grup d’empresaris, cansats del monopoli exercit per La Canadenca sobre la producció i distribució elèctrica, va crear la Cooperativa de Fluido Eléctrico, amb la intenció de construir fonts alternatives de producció en un moment d’electrificació sistemàtica de les fàbriques catalanes. La idea era construir noves centrals hidroelèctriques, entre altres als rius Segre i de la Vansa i, com a prolegomen, van posar en marxa, l’any 1928, una central tèrmica al poble d’Adrall que, alimentada pel carbó de les mines properes, aportés l’electricitat necessària per a la construcció d’una presa i una central a Tresponts, que mai no es van arribar a construir.

A partir d’aquestes premisses, el proper dimecres, dia 9 d’agost, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell organitza una visita guiada a les restes de les instal·lacions mineres d’Adrall, que van funcionar a ple rendiment entre 1928 i 1934 i, amb un ritme més discontinu, fins a 1946. Es tracta d’un patrimoni molt rellevant, que inclogué l’única via fèrria, actualment desmantellada, que ha funcionat a la comarca de l’Alt Urgell, i que ens ha deixat un conjunt d’estructures dins del bosc que expliquen els processos d’extracció del carbó de fa noranta anys.   

El cicle “Els dimecres coneixem l’Alt Urgell” és una proposta que pretén agermanar la pràctica del senderisme amb el coneixement del ric patrimoni comarcal, dirigida a aquelles persones que fan vacances durant el mes d’agost, bé siguin veïns de la comarca o visitants que han vingut a fer turisme. Totes les visites són guiades per tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, coneixedors del territori i de la seva història. Les sortides són gratuïtes i per participar-hi només cal apuntar-se a l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (tel. 973 35 31 12) o a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell (tel. 973 35 15 11).