21.06.2021 |
Viure als Pirineus

MÓN RURAL

Solanell funda una associació veinal per combatre la desertització dels pobles de muntanya

Es tracta d’una iniciativa que surt de la cooperativa Reviure Solanell que al llarg dels darrers anys està recuperant un poble de l'Alt Urgell, abandonat a mitjans del segle passat,
Solanell Saül Garreta
Una casa de Solanell a la Vall de Castellbò /Saül Garreta
Solanell funda una associació veinal per combatre la desertització dels pobles de muntanya

Amb el nom d'Associació de Veïnes i Veïns, i Amigues i Amics de Solanell (Vall de Castellbò- Montferrer i Castellbò), acaba de crear-se una entitat per lluitar contra la desertització de la muntanya, especialment del Pirineu.

Es tracta d’una iniciativa que surt de la cooperativa Reviure Solanell que al llarg dels darrers anys està recuperant un poble abandonat a mitjans del segle passat, Solanell. Aquest indret, a la Vall de Castellbò, va quedar absolutament buit de persones per les males comunicacions amb la resta de la zona i pels mateixos problemes que molts pobles de la muntanya: una vida molt dura, unes condicions climàtiques molt adverses -sobre tot a l’hivern- i el canvi del sistema econòmic a Catalunya, on l’industria i els serveis exigien molta ma d’obra.

Pla obert de l'exterior de l'església de Sant Julià de Solanell, a Montferrer i Castellbò (Alt Urgell). Imatge del 16 d'abril de 2021 (Horitzontal).(Foto: Exterior de l'església de Sant Julià de Solanell, a Montferrer i Castellbò /Albert Lijarcio)

Al llarg d’aquests darrers anys s’han reconstruït o fet de nou fins a set cases, dos d’elles destinades a refugis: El Gall Negre i El Cabirol. Aquest any s’ha reconstruït el campanar de l’església i s’han deixat a la vista uns fragments de frescos romànics que els experts han considerat de gran valor.

Ara, l’AVVAA Solanell vol llençar iniciatives per atreure més persones, dur a terme una reforma urbanística d’edificis i carrers i consolidar el sistema d’aigües i clavegueram. Internet ja arriba al poble a través d’antenes de ràdio, però caldrà fer una instal·lació de millor qualitat per permetre que s’acostin treballadors de diferents serveis informàtics i acadèmics.

Solanell, a la Vall de Castellbò

Solanell està a cinc quilòmetres de Castellbò i ofereix la possibilitat de que la gent pugui refer algunes de les cases per viure o estiuejar a molt bon preu. Els seus estatuts ja han estat presentats al registre del Departament de Justícia i entre els seus objectius podem trobar aquests punts:

Solanell Saül Garreta 2

L’AVVAA Solanell pretén convertir-se en una eina eficaç d’intermediació entre els veïns i veïnes, amics i amigues de Solanell i les institucions. Vol treballar per a la millora i la divulgació de la problemàtica del despoblament en àrees rurals i de muntanya, zones que progressivament s’estan quedant sense serveis o sense una vida cultural i social pròpia, en contraposició a una intensiva focalització en l’àrea metropolitana de Barcelona, circumstància que, a parer dels impulsors de l'entitat, produeix un greu desequilibri territorial i sobrepassa els estàndards de la sostenibilitat.

Objectius

La lluita contra el despoblament a les comarques perifèriques i la necessitat d’una redistribució territorial constitueixen dos dels reptes fonamentals que Catalunya afronta en aquests moments. L'entitat ess proposa fomentar i impulsar el desenvolupament de la cultura i l’economia cooperativistes.Vol contribuir a la consolidació i el foment dels valors democràtics de la nostra societat des d’un sòlid ideari humanista. Desitja actuar des del màxim respecte a la natura, als valors ecològics i a la sostenibilitat.

Intenta fomentar i posar en valor el sentiment identitari i de pertinença de la nostra comunitat (i per derivació també de les altres), tant des d’un punt de vista social com històric. I el valor de la història, de les arrels identitàries i dels vincles de solidaritat com a base per a la construcció d’una comunitat lliure i democràtica.

Solanell funda una associació veinal per combatre la desertització dels pobles de muntanya
Comentarios