16.06.2021 |
Viure als Pirineus

ENTITATS ESPORTIVES

Sedis, 50 anys de bàsquet a la Seu

El club ha cedit el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i preparen una exposició i l’edició d’un llibre commemoratiu

1970-seids-nom
L'equip del Sedis Bàsquet l'any 1970/sedisbasquet.com
Sedis, 50 anys de bàsquet a la Seu

El 1965, Francesc Font Domènech posava els fonaments del bàsquet modern a la Seu d’Urgell amb la formació d’un equip sènior masculí que, amb el nom d’UDSU-Maxcali, entraria en la competició aquella mateixa temporada i quedaria a la tercera posició de la seva categoria. Quatre anys després, el 1969, el club adoptava oficialment el nom de SEDIS Bàsquet. 

1965-sedis-basquet (1)

Així van ser els inicis d’una entitat que va començar a jugar a bàsquet al camp de terra de ‘Cal Codina’ de la Seu d’Urgell -avui convertit en una cèntrica plaça de la ciutat-  i que, cinquanta anys després, tindria un equip femení a la primera divisió estatal i jugaria també a la màxima competició europea. 

Avui el SEDIS bàsquet és un club esportiu que juga un paper clau en l’enfortiment social i la cohesió de la ciutat, que compta amb el suport de les institucions i el patrocini d’una trentena d’empreses locals i que disposa de divuit equips (onze masculins i set femenins) a les diferents categories. Des del 2008 compta també amb el SEDIS AIRAM, un equip integrat per nois i noies amb discapacitat psíquica que, a través de l’esport col·lectiu, es formen com a persones integrades plenament en la societat urgellenca. 

50 anys Sedis

50è aniversari

Coincidint amb el seu 50è aniversari, l'Associació Esportiva Sedis Bàsquet va fer lliurament, aquest dijous dia 16 de gener, del seu fons documental a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell. El fons cedit inclou records i documents que l'entitat alturgellenca ha acumulat al llarg d'aquests primers cinquanta anys d'existència i que representa un dels testimonis més valuosos de la història del bàsquet a l’Alt Pirineu. A partir d’ara, els tècnics de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell revisaran tot el material cedit, amb l'objectiu d’assegurar-ne la seva conservació i fer-lo accessible a tothom qui vulgui consultar-lo. 

El fons representa un dels testimonis més valuosos de la història del bàsquet a l’Alt Pirineu

El fons documental de l'Associació Esportiva Sedis Bàsquet el conforma, principalment, fotografies, enregistraments audiovisuals, roba esportiva, actes, fitxes de jugadors, revistes, trofeus, retalls de premsa, convocatòries i altres materials relacionats amb el club i amb el bàsquet a la ciutat de la Seu d'Urgell. A partir de tota la documentació rebuda, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell prepararà una exposició i l’edició d’un llibre commemoratiu del 50è aniversari, que es preveu pel mes de juny, i que explicarà l’estreta vinculació del club amb la ciutat i la societat urgellenca.

Pere Porta Julio Quílez

(Foto: Pere Porta i Julio Quílez a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell/facebook.com/aesedis.basquet)

Exposició i llibre commemoratiu

El president de l'Associació Esportiva Sedis Bàsquet, Pere Porta, ha fet una crida a la col·laboració de  tothom que pugui tenir algun tipus de material vinculat amb el club i que pugui ajudar a complementar la història de l’entitat. Aquests particulars es poden dirigir a la seu de l’arxiu comarcal, on els faran còpia del material original que tinguin a bé lliurar. 

Pere Porta ha fet una crida a la col·laboració de  tothom que pugui tenir algun tipus de material vinculat amb el club.

Julio Quílez:"La vida d’una associació és el resultat de la suma d’experiències dels membres que l’integren". 

Per la seva banda, el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez, ha agraït al president del Sedis Bàsquet, la seva "contribució per conservar i compartir la història d’aquesta institució esportiva, que ja és indestriablement arrelada a la societat urgellenca". Quílez ha recordat  "la necessitat de recuperar la memòria de manera col·lectiva, perquè més enllà de l’activitat institucional de l’entitat, la vida d’una associació és el resultat de la suma d’experiències dels membres que l’integren". 

 


 

Sedis, 50 anys de bàsquet a la Seu
Comentarios