SEGURETAT A LA MUNTANYA

Les primeres senyals geolocalitzades del 112 situades a l'Alt Pirineu i l'Aran es començaran a instal·lar l'any que ve

L'objectiu és facilitar la comunicació amb els sistemes d'emergències en cas de produir-se un incident en zones de muntanya

Pla general de la reunió del Consell de Salut Pública de l'Alt Pirineu i Aran, celebrada dins l'espai Dinosfera de Coll de Nargó (Alt Urgell), el 13 de novembre de 2018 (Horitzontal).
photo_camera Pla general de la reunió del Consell de Salut Pública de l'Alt Pirineu i Aran, celebrada aquest dimarts a Coll de Nargó (Alt Urgell)/Albert Lijarcio

El Departament d'Interior i l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) treballen per poder començar a instal·lar en aquest àmbit territorial, a principis de l'any que ve, les primeres senyals geolocalitzades del 112 que han de permetre facilitar la comunicació amb els serveis d'emergència en cas de produir-se qualsevol tipus d'incidència en àrees d'alta muntanya. De moment, s'han analitzat una quarantena de punts d'entre el més d'un centenar on es volen arribar col·locar, comprovant-ne in-situ si disposen de cobertura telefònica i avaluant-ne la seva utilitat en funció del risc de sinistralitat que poden presentar aquestes zones. L'estat d'execució d'aquest projecte ha estat un dels temes dels que s'ha parlat en la reunió del Consell de Salut Pública de l’Alt Pirineu i Aran que s'ha celebrat aquest dimarts a Coll de Nargó (Alt Urgell).

Pla mitjà del secretari de Salut Pública, Joan Guix, l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, i la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, durant el Consell de Salut Pública de l'Alt Pirineu i Aran, el 13 de novembre de 2018 (Horitzontal)

(Foto: El secretari de Salut Pública, Joan Guix, l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, i la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, durant el Consell de Salut Pública de l'Alt Pirineu i Aran/Albert Lijarcio)

La seguretat a la muntanya és un dels aspectes principals que es treballa dins el Consell de Salut Pública de l'Alt Pirineu i Aran, que també compta amb una comissió tècnica vinculada al col·lectiu de joves i addiccions i una altra relacionada amb la gent gran, noves tecnologies i serveis de proximitat. Pel que fa a l'àmbit de l'accidentalitat en el medi natural, també s'ha presentat una proposta de guia perquè els col·lectius locals que estan contacte directe amb les persones que visiten els territoris de muntanya ofereixin informacions adequades, completes i rigoroses per accedir a aquests entorns amb seguretat. D'aquesta manera, es pretén contribuir a disminuir el volum de rescats que tenen a veure amb les excursions de muntanya i que ara per ara representen un 60% del total dels que es fan a Catalunya cada any.

En el transcurs de la reunió plenària del Consell Territorial de Salut Pública a l'Alt Pirineu i Aran, que ha tingut lloc a l'espai Dinosfera de Coll de Nargó, també s'ha presentat la tasca duta a terme pel grup de treball dedicat a l'àmbit de l'envelliment i les TIC, el qual ha dut a terme una enquesta a 222 individus de més de 65 anys per conèixer els hàbits d'ús de les noves tecnologies per part de la gent gran. Pel que fa a la comissió tècnica de joves i addiccions, aquesta ha treballat en la posada en comú de recursos i informació existent sobre aquest col·lectiu i els riscos derivats del consum d'alcohol, a més de crear una eina de treball comuna per a tots els professionals.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, una de les autoritats que ha participat en la trobada, ha destacat que “el 80% dels determinats socials de la salut estan fora del sistema sanitari" i que, "com des de Salut Pública el nostre objectiu és millorar la salut de la població, hem d’actuar no sobre el 20% que correspon al sistema de salut, sino sobre tot”. “Per aquest motiu treballem conjuntament en grups de treball amb tots els actors, és a dir, ajuntaments, consells comarcals, delegació del Goven, direccions territorials dels diferents departaments de la Generalitat, universitats, entre altres, ja que qualsevol política que faci una administració pot acabar tenint un impacte en la salut de les persones”, ha afegit Guix.

El grup de treball de la comissió sobre accidentalitat en muntanya l'han integrat un nodrit equip de professionals procedents de diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, els consells comarcals i ajuntaments de la zona, dels parcs naturals, les estacions d'esquí, Agents Rurals, Bombers, Mossos d’Esquadra i Protecció Civil. També s’hi han implicat experts de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, UGT, la Mancomunitat de Municipis per a la Promoció de l'esquí nòrdic, Marques de pastor i MéteoPirineus catalans. També ha comptat amb l'impuls de l'IDAPA i l'Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC).

En el cas del grup de treball d’envelliment i noves tecnologies, hi han treballat tècnics de diversos departaments de la Generalitat, persones vinculades a la Diputació de Lleida, als consells comarcals de l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà i de l’Ajuntament de la Pobla de Segur. També membres dels col·legis de Treball Social i d'Infermeres, de les Fundacions Hospital de Puigcerdà i ABD, de Gestió de Serveis Sanitaris, l’Institut Català de la Salut i de la Federació d’Entitats per a la Salut FeSalut. Mentre, la comissió tècnica sobre l'alcohol, addiccions i joves ha estat formada per membres de diversos departaments de la Generalitat, l’IDAPA, els consells comarcals de l'Alt Pirineu i l'Aran i les oficines joves de referència, l’Ajuntament de Tremp, els Hospitals de Cerdanya i Comarcal del Pallars, el Servici Aranès de Benester e Salut, Antisida Lleida, Creu Roja Catalunya, el Projecte Home i la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida.

El Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP) de la Generalitat de Catalunya és una iniciativa alineada amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar la salut des de tots els àmbits de l'acció del Govern i la societat, és a dir “salut a totes les polítiques”. Fou aprovat pel Govern l'any 2014 i actualment se'n desenvolupa la segona fase (2017-2020), l'evolució de la qual ha portat a reforçar transversalment el plantejament intersectorial del programa i el seu arrelament als territoris. Es mantenen els objectius fundacionals d'incorporar el punt de vista de la salut com un dels eixos de totes les polítiques governamentals, des de la política d'Estat fins a la política municipal, i es proposen accions finalistes que serveixin per incrementar els anys en bona salut de la població de Catalunya.

D'altra banda, prèviament a la celebració de la reunió del Consell de Salut Pública de l'Alt Pirineu també ha tingut lloc en el mateix espai la trobada mensual del Consell de Direcció de l’Administració Territorial de l’Alt Pirineu i Aran, la qual precisament ha servit per integrar tant al responsable de Salut Pública d'aquest àmbit territorial com al de Polítiques Digitals. En aquest sentit, un dels temes que s'han posat damunt la taula ha estat el de la implantació del servei de fibra òptica, que ha d'arribar a les capitals de comarca pirinenques l'any 2020.