PRODUCTES DE PROXIMITAT

Presenten el projecte de recuperació de la ceba de Coll de Nargó

El projecte, realitzat per la investigadora Aurora Rull de la Fundació Miquel Agustí, planteja accions i estratègies per recuperar les característiques originals d’aquesta ceba i ressituar-la com a producte agrari de qualitat vinculat al territori.

Ceba de Coll de Nargó (2)
photo_camera Aurora Rull. Amàlia Sanz i el xef Diego Alías/EAP

Aquest diumenge, en el marc de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, s'ha presentat el ‘Projecte de recuperació de la ceba de Coll de Nargó’, amb la participació de l’Escola Agrària del Pirineu.

El projecte, realitzat per la investigadora Aurora Rull de la Fundació Miquel Agustí i iniciat l’any 2018, planteja accions i estratègies per recuperar les característiques originals d’aquesta ceba (grossa, allargada, amb tons morats, dolça i gens picant) i ressituar-la com a producte agrari de qualitat vinculat al territori.

A la jornada de presentació del projecte es va poder degustar el producte amb receptes originals elaborades pel xef Diego Alías, del restaurant Ca l’Amador de Josa de Cadí. També ha comptat amb la participació d'Amàlia Sanz, de l'Escola Agrària del Pirineu.

tast-ceba-III

Ceba de Coll de Nargó

La ceba de Coll de Nargó és una varietat que presenta una gran variabilitat per la majoria de caràcters agromorfològics, segurament degut a introgressions d’altres varietats de ceba. Sota la denominació Coll de Nargó s’han trobat cebes amb morfologies i coloracions molt diferents. Per aquest motiu, l’Associació de productors i transformadors de les cebes de Coll de Nargó ha impulsat un projecte per recuperar el fenotip històric de la varietat. A partir de les informacions recollides entre els diferents productors de ceba de la zona històrica de producció, s’ha definit el següent idiotip de la varietat tradicional: una ceba gran (pes comprès entre els 300g i 500g), de forma allargada en la seva secció longitudinal i de color morat intens.

Cebes plantades a la UPC (2)

(Foto: Plantades a Parc UPC - Agròpolis les cebes seleccionades que donaran lloc a la nova generació de la ceba de Coll de Nargó)

Conveni de l’Ajuntament de Coll de Nargó amb la Fundació Miquel Agustí

El ple de l’Ajuntament de Coll de Nargó va aprovar el 4 de maig de l’any passat un conveni de col·laboració amb la Fundació Miquel Agustí. La col·laboració té per objecte la realització del “Projecte de recuperació de la ceba de Coll de Nargó: producte de qualitat i singular d’un territori”. L’Ajuntament de Coll de Nargó va acordar l’aportació de 11.050,00 € + IVA  per finançar el treball.