23.04.2021 |
Viure als Pirineus

FIRES I MERCATS

Organyà celebra el 25è aniversari de la Mostra de Bestiar en el marc de la Fira de Sant Andreu

A la Fira de Sant Andreu d'Organyà es retrà homentage a Isidre Ricart Ribot, de Cal Perna de Bor i a l'escultor Josep Maria Xart.
Fira de Sant Andreu d'Organyà
Fira de Sant Andreu d'Organyà
Organyà celebra el 25è aniversari de la Mostra de Bestiar en el marc de la Fira de Sant Andreu

La vila d'Organyà reviurà aquest cap de setmana la tradicional Fira de Sant Andreu. L'edició d'enguany, que es podrà visitar el dissabte i diumenge, commemora el 25è aniversari de la Mostra de Bestiar, a la plaça de les Homilies, on s'exposarà cavalls de sella i de muntanya, vaques brunes i frisones i bestiar oví i cabrum.

La Fira de Sant Andreu, una de les més tradicionals del Pirineu, ja que data del segle XII. La Fira també incorpora, per tercer any consecutiu, la Mostra d'Embotits del Pirineu, que tindrà lloc a la plaça de l'església, amb la presència d'artesans del territori pirinenc i d'altres vinguts de fora. 

CERTAMEN RAMADER

PROGRAMA

Fira Organyà

La Fira s'obrirà dissabte, dia 23, a les 9 del matí amb un Esmorzar popular amb productes de firandà, a la plaça de les Homilies. La inauguració oficial i la cloenda han quedat anul·lades i a les 12 del migdia tindrà lloc l'obertura de l'exposició del tercer Concurs de Dibuix Infantil i el lliurament dels premis, a la Sala de Les Homilies. Tot seguit hi haurà una cercavila amb la Colla de Geganters i Grallers d'Oliana. Paral·lelament, de les 11 del matí a les 2 del migdia hi haurà l'activitat 'Joc al Quadrat', amb la La tribu juganera, al carrer Major. A la una del migdia es farà la inauguració de la Mostra d'Embotits, amb degustació popular.

La Fira de Sant Andreu d'Organyà celebra la 25a edició de la Mostra de Bestiar. El certamen també inclou la 3a Mostra d'Embotits del Pirineu. Entre d'altres activitats, s'inaugurarà la Sala Xart i hi haurà tallers d'oficis, passejades a cavall, fira d'artesania i exposició de vehicles clàssics.

Les activitats continuaran a la tarda amb partit de futbol aleví (a les 4) entre el CF Organyà i l'Escola de Futbol Intercomarcal, al camp municipal de les Lloredes. A les 5 se celebrarà la inauguració oficial de la nova Sala Xart, al tercer pis de l'Ajuntament, que ret homenatge a l'artista i escultor d'Organya, Josep Maria Xart. A la mateixa sala es presentarà el llibre La frase immutable. Poemes escollits 1987-2019, a càrrec del seu autor, l'escriptor i gestor cultural Vicenç Llorca, estretament vinculat a la vila d'Organyà.

Entre d'altres activitats, s'inaugurarà la Sala Xart i hi haurà tallers d'oficis, passejades a cavall, fira d'artesania i exposició de vehicles clàssics.

Homenatge a l'escultor Josep Maria Xart

Josep Maria Xart i Casanova va néixer l’11 de maig de 1948 a Barcelona, però sempre va estar vinculat a Organyà i a l’Alt Urgell, on tenia les arrels familiars. El 1971 va começar a participar en exposicions col.lectives i el 1975 ja va realitzar les seves primeres mostres pròpies a París, Nova York i Sitges. En la seva dilatada carrera artística també va exposar a Andorra, Anglaterra, Argentina, Alemanya i Itàlia, a més a més de continuar-ho fent arreu de Catalunya i d’Espanya.

Entre d’altres guardons, Xart va rebre del Premi de Belles Arts Sant Jordi dels Països Catalans amb l’obra “El gran pensador”. Una de les seves obres més conegudes pel gran públic, però, és l’escultura ‘Gol de Wembley’, que presideix l’entrada principal de l’estadi del Futbol Club Barcelona. Xart treballava amb materials com la fusta, la pedra, l’argila, la terracota, el ferro, l’acer o el bronze.

Xart

Homenatge a Isidre Ricart, de Cal Perna de Bor

El diumenge, dia 24, tindrà lloc un acte d'homenatge en memòria d'Isidre Ricart, de Cal Perna de Bor. Isidre Ricart, que va morir el febrer passat en un accident laboral, era ramader de professió i guia turístic i també era molt reconegut per la seva tasca com a divulgador de l'ofici  de ramader i de la cura de l'entorn rural.

Isidre Ricart Perna de Bor 2

(Imatge d'Isidre Ricart, Perna de Bor)

Organyà celebra el 25è aniversari de la Mostra de Bestiar en el marc de la Fira de Sant Andreu
Comentarios