25.05.2020 |
Viure als Pirineus

La Unitat Maternoinfantil de l’Alt Urgell rep el certificat de Bones Pràctiques

Entrega del certificat
Entrega del certificat
La Unitat Maternoinfantil de l’Alt Urgell rep el certificat de Bones Pràctiques

La Unitat Maternoinfantil de l'Alt Urgell, formada per Pediatria dels Pirineus i el Servei d’Obstetrícia i Llevadores de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, ha estat reconeguda pel Ministeri de Sanitat i Consum del Govern d’Espanya amb un Certificat de Bones Pràctiques, dins de l'àmbit de la Salut Sexual i Reproductiva pel seu nou programa d'alta precoç postpart i els grups de suport postpart. El guardó es va lliurar a Madrid ahir dilluns, 16 de març.

Aquest programa va començar el 2012 per facilitar l’alta precoç als parts no complicats i sense criteris de risc, ni per part materna ni del nadó. La mare i el nadó poden marxar al seu domicili entre les 8 i les 24 hores després del part, amb un estricte control per part de les llevadores. A les poques hores, es realitza un control telefònic per part de les llevadores i, posteriorment, controls al niu de la Fundació Sant Hospital amb visita conjunta entre llevador-pediatra per al nadó i llevador-obstetre per a la mare, realitzant tants controls com siguin necessaris, a part de realitzar els programes de cribratge establerts (cribratge de metabolopaties congènites pel test del taló i d'hipoacúsia amb els Potencials Evocats Auditius).

El primer any van participar en aquest programa un 12% del total de parts, essent del 23% l'any 2013 i del 40% el passat 2014, fet que confirma la bona acceptació per part de les parelles. Aquest programa va lligat als grups de suport postpart que duen a terme les llevadores i que es realitzen tots els dijous a la tarda amb una gran acceptació per part de les parelles.

El certificat de bones pràctiques del Ministeri de Sanitat reconeix pràctiques clíniques o assistencials innovadores, que han demostrat bons resultats, i que serien extrapolables a la resta del sistema sanitari. A la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran, l'Hospital de Cerdanya també ha estat reconegut pel Ministeri de Sanitat per la tècnica de moxibustió, per disminuir el nombre de cesàries (tècnica que també s’aplica a la Seu d’Urgell amb bons resultats).

La Unitat Maternoinfantil de l’Alt Urgell rep el certificat de Bones Pràctiques
Comentarios