EDUCACIÓ

El Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles es veurà en un documental fet per alumnes de l'Institut La Valira

Alumnes de segon d'ESO d'aquest centre de la Seu d'Urgell ultimen la realització d'un documental sobre el monument

Anserall
photo_camera Alumnes de 2n d'ESO de l'Institut La Valira de la Seu d'Urgell, enregistrant el documental al monestir de Sant Serni de Tavèrnoles/Albert Lijarcio

L'alumnat de segon d'ESO de l'Institut La Valira de la Seu d'Urgell està a punt de publicar un documental, enregistrat amb una càmera de 360 graus, sobre el Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, al terme municipal de les Valls de Valira (Alt Urgell). El treball, que es troba en fase de post-producció, s'emmarca dins d'un projecte educatiu del centre i, un cop estigui acabat, es posarà a disposició de l'oficina de turisme de la capital alturgellenca per a què es pugui utilitzar com a material de difusió del monument. Aquest ha estat el primer cop que l'estudiantat ha treballat directament amb aquesta càmera omnidireccional, després que el curs passat s'utilitzés per primer cop aquesta tecnologia per enregistrar un programa de ràdio fet també per alumnes de l'institut.

El vincle entre l'Institut La Valira i el Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, situat al poble d'Anserall, al municipi de les Vall de Valira, es va establir fa tres anys mitjançant la iniciativa "apadrinem el nostre patrimoni". D'aquesta manera, l'alumnat de segon d'ESO del centre ha pogut, entre d'altres, endinsar-se en la forma de vida de l'edat mitjana i estudiar l'arquitectura religiosa d'aquesta etapa. La professora de ciències socials de l'institut, Sandra Moragues, explica que l'elaboració del documental els ha servit per culminar tot el treball previ d'ampliació dels coneixements que tenien sobre el monument i el context de l'època en què es va construir.

Pla americà de quatre alumnes de segon d'ESO de l'Institut La Valira enregistrant amb una càmera de 360 graus la introducció d'un documental sobre el Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles. Imatge del 25 de febrer de 2019 (Horitzontal).

Per la seva banda, la directora del centre, Esther Sans, ha destacat la projecció exterior que tindrà el treball un cop estigui finalitzat, ja que la intenció es portar-lo a l'oficina de turisme de la Seu d'Urgell per a què, des d'allà, es posi a disposició d'aquelles persones que estiguin interessades en conèixer l'antic monestir. A més, ha coincidit amb Moragues en ressaltar la voluntat que representa el projecte des del punt de vista de la difusió del patrimoni local.

Per a la realització d'aquest audiovisual, sobre el qual s'està ultimant les tasques de post-producció, l'alumnat de segon d'ESO va conèixer in-situ Sant Serni de Tavèrnoles a finals de l'any passat, de la mà d'una visita guiada duta a terme per l'historiador i tècnic de patrimoni cultural del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Carles Gascón. A partir d'aleshores, van elaborar un guió per, posteriorment, presentar els diferents elements característics d'aquest monument. La novetat, però, és que l'enregistrament de tot plegat, amb una càmera de 360 graus, farà possible que l'espectador pugui moure's per aquest entorn mentre escolta i mira cadascuna de les explicacions.

El documental es publicarà pròximament al canal Youtube de l'Institut La Valira i es difondrà també mitjançant la plataforma "Mobile History Map". Una de les alumnes que ha participat en el projecte, Laia Sala, destaca l'oportunitat que suposa poder compartir-lo després d'haver-hi "treballat molt". Mentre, l'Isabel Canut valora molt positivament la temàtica de l'audiovisual i el fet que la seva realització hagi servit per conèixer l'entorn, punt que també ressalta una altra alumna, Jana Galabert.

L'origen del Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles és confús, ja que no s'ha trobat documentació prou fiable que ajudi a situar-lo històricament. Tot i això, es considera que ja existia en època visigòtica i que l'any 1040, amb la consagració de la nova església abacial, de la qual avui dia només es conserva la seva capçalera, va viure un dels seus millors moments. Tal com relata una altra de les alumnes, Sara Caballé, el monument es va veure afectat per un terratrèmol al 1428. A partir d'aquell moment, va entrar en declivi fins que va deixar de fer la funció de monestir al 1592.