26.09.2020 |
Viure als Pirineus

FIRA DEL LLIBRE DEL PIRINEU

Marcel Fité rebrà el premi Mossèn Albert Vives de periodisme

Marcel Fité, escriptor, lingüista i pedagog, serà guardonat, per la seva tasca a favor de la cultura i la llengua, amb el premi Mossèn Albert Vives de periodisme que concedeix Òmnium Alt Urgell 
L'escriptor nargorí Marcel Fité Argerich
L'escriptor nargorí Marcel Fité Argerich
Marcel Fité rebrà el premi Mossèn Albert Vives de periodisme

Aquest dissabte 31 d’agostMarcel Fité, escriptor, lingüista i pedagog, serà guardonat, per la seva tasca a favor de la cultura i la llengua, amb el premi Mossèn Albert Vives de periodisme que concedeix Òmnium Alt Urgell i que aquest any arriba a la seva XVI edició.

L’entrega del premi es durà a terme en el marc de la Fira del Llibre del Pirineu d’Organyà, a les 21 ha l’església de Santa Maria.

Mossèn Albert Vives (Oliana 1907 – Igualada 1992), va ser l’impulsor i el primer president d’Òmnium Cultural a l’Alt Urgell. El 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i va obtenir, també, la medalla Francesc Macià.

Amb una àmplia formació, va impartir classes de llatí, literatura, música i català al seminari i, el 1968, es convertí en professor de la Càtedra de Llengua Catalana Mossèn Pere Pujol.

Òmnium Alt Urgell Marcel Fité

Marcel Fité i Argerich

El poeta, lingüista i pedagog, Marcel Fité Argerich, nascut a Coll de Nargó l'any 1949, es va llicenciar en Filologia catalana a la Universitat de Barcelona. Ha treballat de professor de llengua i literatura catalanes en diversos instituts. Ha publicat diversos materials escolars i edicions didàctiques d'obres de M. de Pedrolo, de Josep Espunyes i de B. Porcel, entre altres. Des del curs 1997-1998 al curs 2004-2005 va ser el cap de Normalització Lingüística de l'ICE de la UB i fins fa poc (curs 2008-2009) ha treballat a l'IES Apel·les Mestres de l'Hospitalet de Llobregat. Ha participat també en diversos grups de recerca i en l'organització de congressos relacionats amb l'ensenyament de la llengua.

Guardonat amb el Premi Les Talúries l'any 1997 amb el recull de narracions Històries de vetllador, i amb el Premi Manuel Cerqueda i Escaler l'any 2002 amb la novel·la El carrer dels Petons, i amb Escacs d'amor i de mort (Edicions Salòria) l'any 2016.

Va ser col·laborador a l’extinta Pirineu Actual i actualment és membre del consell de redacció i col·laborador de "Lo Banyut" i de "Llengua Nacional" i col·labora a la revista Cadí-Pedraforca i Llengua Nacional en les quals ha publicat nombrosos articles i entrevistes relacionats amb el món dels raiers.

Marcel Fité rebrà el premi Mossèn Albert Vives de periodisme
Comentarios