8 de MARÇ

L'avortament farmacològic, sobre la taula de la pròxima reunió del patronat del Sant Hospital de la Seu d'Urgell

La capital alturgellenca commemora el Dia Internacional de les Dones demanant més "corresponsabilitat" en les tasques
Pla obert de les persones que han participat en l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones que s'ha celebrat a la Seu d'Urgell, a la plaça de davant del Sant Hospital. Imatge del 8 de març de 2021 (Horitzontal).
photo_camera Acte institucional del Dia Internacional de les Dones que s'ha celebrat a la Seu d'Urgell /Albert Lijarcio

La possibilitat de practicar avortaments farmacològics al Sant Hospital de la Seu d'Urgell es tractarà el pròxim 17 de març en una reunió del patronat de la fundació que gestiona l'equipament, integrat entre d'altres pel Bisbat d'Urgell. Així ho ha confirmat el seu president i alcalde de la capital alturgellenca, Jordi Fàbrega, que ha dit que cal analitzar de quina manera es pot incorporar la interrupció voluntària de l'embaràs a la cartera de serveis, com s'ha fet des d'aquest mes a l'Hospital Comarcal del Pallars. Precisament davant del centre sanitari s'ha commemorat aquest dilluns el Dia Internacional de les Dones, on s'ha llegit un manifest que demana més "corresponsabilitat" a l'hora de dur a terme les diverses tasques del dia a dia.

Fàbrega ha detallat que el tema de l'avortament per via farmacològica és un dels punts que formen part de l'ordre del dia de la trobada i s'ha mostrat convençut que aquesta pràctica s'incorporarà a la cartera de serveis de l'hospital. A més, ha explicat que fa temps que s'hi està treballant des de l'àrea maternoinfantil del centre i que cal veure com es fa compatible aquest dret amb el de l'objecció de consciència dels sanitaris.

Així, el president de la Fundació Sant Hospital ha dit que al Pallars s'ha aconseguit mitjançant el desplaçament de professionals de l'Arnau de Vilanova de Lleida i que la planificació del "circuit" és necessària a l'hora de fer els tràmits administratius amb el Departament de Salut. Cal tenir en compte que la conselleria ha indicat recentment que tant l'Hospital de Cerdanya com l'Espitau Val d'Aran estan seguint aquesta fase del procés.

Mentre, a Andorra, on l'avortament està prohibit en tots els supòsits, 17 de les 21 dones ateses en el Servei d'Atenció Integral a la Dona (SIAD) han demanat informació sobre la interrupció voluntària de l'embaràs. Cal tenir en compte que aquest organisme es va posar en marxa al Principat ara fa un any i que la resta de persones ateses volien informació sobre els mètodes anticonceptius i les malalties de transmissió sexual, a banda del test d'embaràs. Des del govern andorrà també han informat que la píndola de l'endemà es començarà a subministrar de forma gratuïta al SIAD, a Urgències i a la Consulta Jove del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària.

Es nega a marxar de l'hospital després de vuit anys ingressat

D'altra banda, el president de la Fundació Sant Hospital també s'ha referit a la situació d'una persona que porta vuit anys a l'àrea sociosanitària de l'equipament perquè es nega a marxar tot i no complir els criteris per continuar-hi ingressat. En aquest sentit, ha ressaltat que aquest pacient té família i que el cas ha acabat arribant a la via judicial després que des de serveis socials se li hagin ofert diversos recursos de forma reiterada, entre ells la possibilitat d'ingressar en una residència.

Fàbrega ha assegurat que "això genera un greuge important cap a una altra persona que pugui utilitzar aquest llit" i que la problemàtica s'ha accentuat amb la covid-19, ja que el centre ha hagut de reorganitzar espais per fer front als pics de la pandèmia. També ha detallat que se li reclamen despeses de copagament derivades de la seva estada al sociosanitari de l'hospital, ja que les va començar a abonar un cop se li va dir que no complia els criteris per estar ingressat en aquesta àrea.

La Seu d'Urgell commemora el 8-M

L'alcalde de la capital alturgellenca ha participat aquest dilluns en l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones, en el qual s'ha llegit un manifest de l'Institut Català de les Dones on es demana la "correponsabilitat" entre els dos gèneres a l'hora de dur a terme les diferents tasques quotidianes. En aquest sentit, la regidora d'Igualtat de l'ajuntament urgellenc, Marian Lamolla, ha explicat que s'ha constatat que durant la pandèmia han estat les dones les que han assumit més la funció de la cura de familiars o l'atenció de serveis de primera necessitat, entre d'altres, tot i fer-se extensiva la possibilitat de teletreballar.

Lamolla també ha demanat que es continuï donant més "visibilitat" a la figura de la dona i que es posi atenció en diversos referents, com ara les que es dediquen a la ciència, la matemàtica o l'enginyeria, entre d'altres. El colofó a l'activitat l'ha posat l'actuació del quartet de corda format per alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus, el qual ha interpretat dues peces musicals. Aquest acte forma part d'una programació que s'està portant a terme durant aquest mes a tota la comarca i on algunes de les activitats es desenvolupen en format virtual.