MUNICIPIS

L'AMPA de l'Escola Pau Claris rebutja la instal·lació de la caldera de biomassa al pati del centre

Asseguren que el pati és un espai imprescindible des del punt de vista educatiu i reclamen una alternativa
dav
photo_camera L'AMPA de l'escola Pau Claris reclama un canvi d'ubicació de la caldera/FS

L'Associació de Mares i Pares de l'Escola Pau Claris de la Seu d'Urgell s'oposa a la instal·lació, a l'interior del pati escolar, de la caldera de biomassa que preveu ubicar-hi l'ajuntament alturgellenc. Els pares i mares, així com l'equip docent del centre educatiu, consideren que aquesta no és una bona decisió i no estan disposats a que es destini una part del pati a aquesta finalitat. El professorat i els pares i mares recorden que el pati de l'escola és un espai educatiu.

El pati, espai educatiu

Els espais de l’escola són múltiples i ben diversos, incloent-hi diferents tipus d’aules, i també cal tenir en compte la seva totalitat: els passadissos, les escales, el menjador i el pati. El pati, com a espai educatiu exterior de l’escola, és un espai de joc i de relacions essencial en la vida dels infants. El pati té una funció de descans, de pausa i de socialització.

IMG-20201203-WA0010

(Foto: Pancarta penjada a la tanca de l'Escola Pau Claris i confeccionada per l'AMPA del centre)

Obres aturades

El passat mes de juny es van iniciar les obres de la instal·lació de la nova central tèrmica de producció de calor que utilitzarà biomassa (estelles i pèl·lets) com a combustible i de distribució d’aigua calenta per a la calefacció del centre cultural Les Monges i de l’escola Pau Claris de la Seu d’Urgell. La nova central tèrmica de producció de calor per biomassa estava previst instal·lar-la, inicialment, a l’exterior de l’edifici cultural de Les Monges, concretament  en la planta soterrani, Però les obres iniciades, van posar al descobert un jaciment medieval que ningú s'esperava. La magnitud de la troballa ha fet que l'Ajuntament hagi aturat les obres i decidit traslladar la ubicació de la caldera al pati de l'Escola Pau Claris. Aquesta nova caldera de biomassa haurà de substituir les actuals calderes de gasoil existents fins ara en els dos edificis públics. 

Obres caldera biomassa la Seu

(Foto: obres de canalització de la caldera de biomassa iniciades el juny passat/laseu.cat)

Estalvi energètic i econòmic

Aquesta instal·lació ha de suposar, quan estigui en funcionament, un important estalvi energètic i econòmic per a la ciutat, concretant-se la disminució de 111,04 tones de CO2 cada any.  També implicarà avantatges des del punt de vista de la gestió forestal, ja que aquesta caldera serà alimentada amb estella produïda al territori. La inversió d’aquesta infraestructura és de 463.807,79 euros (IVA inclòs) dels quals, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell n’haurà de cofinançar el 25%, un 50% serà finançat per la Generalitat de Catalunya a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), mentre que el 25% restant anirà a càrrec de la Diputació de Lleida, ens que es fa càrrec de l’execució del projecte.