EXPOSICIÓ

L’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ arriba a la Seu d’Urgell

Es tracta d’una rèplica de l’exposició original que es podrà visitar del 15 al 19 de gener a 'La Cuina' del Centre Cultural 'Les Monges'

Exposició presos polítics a la Seu
photo_camera Exposició ‘Presos polítics a l’Espanya Contemporània’ a la Sala 'La Cuina' de la Seu d'Urgell/Feliu Sirvent

L'entitat Omnium Cultural de l'Alt Urgell ha portat a la Seu d'Urgell l’exposició censurada a la fira ARCO ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, de Santiago Sierra. Es tracta d’una rèplica de l’exposició original que es podrà visitar del 15 al 19 de gener a La Cuina (Plaça de les Monges, 2), i s’emmarca dins la campanya DEMÀ POTS SER TU, que vol reivindicar les llibertats democràtiques i ciutadanes.

L’obra pretén fer visible, a partir d’una selecció d’exemples molt clars, l’existència de presos polítics a l’Estat espanyol i destaca que, dins el panorama actual, un gran nombre de presos han estat condemnats a causa de les seves ideologies. Amb l’obra, l’autor reflexiona sobre les conseqüències de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana (2015) a Espanya i interpel·la l’espectador a no mantenir-se neutral en situacions d’injustícia.

Entre els retrats pixelats de la mostra, hi apareixen Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, els joves d’Altsasu, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d’Egin i simpatitzants del 15-M que van formar part de piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012.

Expo òmnium

(Foto: Òmnium Cultural Alt urgell)

Pablo Mayoral

La inauguració de l'exposició va tenir lloc aquest dimarts dia 15 i va comptar amb la presència de Pablo Mayoral, militant del PCE (m-l) i del FRAP, que va ser processat en un Consell de Guerra el juliol del 1975 pel Jutjat Militar número 2. A tres dels seus companys se’ls va sentenciar a pena de mort i varen ser afussellats juntament amb altres.

En Pablo va ser condemnat a 30 anys de presó. Ell i quatre dels seus companys, en el Consell de Guerra del 11 de setembre, van negar les acusacions que se’ls feia de la mort d’un policia, havent rebut pallisses interminables que van durar 8 dies, i van reivindicar la seva militància comunista i la militància al FRAP. Va estar dos anys i mig en vàries presons i va sortir en llibertat el 9 de novembre del 1977, en aplicació de la llei d’Amnistia d’aquell any.

En l’actualitat, en Pablo Mayoral és president de ‘La Comuna de Expresos del franquismo’ i des d’aquesta Associació està en la ‘Coordinadora Estatal de Apoyo a la Querella Argentina (CEAQUA)’, que és la única querella oberta, per ara, contra els responsables del la Dictadura Franquista. També col·labora amb ‘El Garaje ediciones’, que és l’editorial que ha publicat el catàleg de l’Exposició ‘Presos polítics a l’Espanya Contemporània’ de Santiago Sierra.