PATRIMONI CULTURAL

L’església de Sant Andreu del Castell d’Oliana, declarada bé cultural d’interès local

Ho va acordar el darrer Ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, celebrat el passat 12 de setembre.
Sant Andreu del Castell
photo_camera Imatge de l'església de Sant Andreu del Castell d'Oliana/Carles Gascón Chopo

El darrer Ple del consell comarcal de l’Alt Urgell, celebrat el passat 12 de setembre de 2019, va acordar la declaració de l’església de Sant Andreu del Castell d’Oliana com a bé cultural d’interès local. L’església incorporada en aquesta categoria de protecció del patrimoni és un temple. Es tracta d’una església romànica, construïda al segle XI, situada en una posició prominent, a la sortida del grau d’Oliana, que coincideix amb l’emplaçament de l’antic castell d’aquesta població.

L’església de Sant Andreu del Castell d’Oliana presenta un característic campanar de torre quadrangular, refet en la campanya de restauració que tingué lloc durant la dècada de 1970, el qual va ser coronat per una terrassa, en no tenir cap constància clara de com era rematat durant l’edat mitjana. El seu altar original, actualment emplaçat al Museu Diocesà de Solsona, era una antiga ara romana reaprofitada, amb un reconditori on s’hi trobà, en una lipsanoteca de vidre, l’acta de consagració de l’església, que fou duta a terme pel bisbe Eribau d’Urgell l’any 1036. Amb el temps, el nucli d’Oliana es desplaçaria progressivament cap al nucli actual, situat a la plana, on es construí l’església nova de Sant Andreu. L’antiga església del castell es mantingué com a sufragània de la parròquia d’Oliana. La seva progressiva degradació, fruit del pas del temps i dels problemes per al seu manteniment, va mobilitzar la població d’Oliana, que es va implicar d’una manera molt activa en la seva restauració, segons un projecte de l’arquitecte lleidatà Guillem Bàez, que va ser executada l’any 1977.

L’article 17 de la Llei 9/1993, de Patrimoni Cultural Català atorga als consells comarcals la competència de catalogació de béns culturals d’interès local en aquells municipis inferiors a 5.000 habitants que, en el cas de l’Alt Urgell, implica la totalitat de municipis a excepció de la Seu d’Urgell. Actualment, la comarca de l’Alt Urgell compta amb 162 elements declarats bé cultural d’interès local fora del municipi de la Seu d’Urgell.