17.11.2019 |
Viure als Pirineus

ELECCIONS MUNICIPALS

JxCat i ERC expliquen el seu pacte de govern a l'Ajuntament de la Seu i al Consell Comarcal de l'Alt Urgell

L'alcaldable de la CUP, Xènia Antona, ha lamentat que ERC hagi fet un "apropament cap a la dreta", permetent que hi hagi una "continuïtat" en el govern i no un "canvi real".

Els alcaldables d'ERC, Francesc Viaplana, i JxCat, Jordi Fàbrega, donant-se la mà davant de la resta de regidors electes d'aquestes dues formacions a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell/Albert Lijarcio
Els alcaldables d'ERC, Francesc Viaplana, i JxCat, Jordi Fàbrega, donant-se la mà davant de la resta de regidors electes d'aquestes dues formacions a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell/Albert Lijarcio
JxCat i ERC expliquen el seu pacte de govern a l'Ajuntament de la Seu i al Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Junts per la Seu (JxCat) i ERC han fet públic avui un pacte de govern per a l'ajuntament de la capital alturgellenca. El pacte, tal i com va informar aquest dimecres VIURE ALS PIRINEUS, convertirà a Jordi Fàbrega en alcalde per un període de 27 mesos i la resta de mandat l'encapçalarà al consistori el republicà Francesc Viaplana. Tots dos alcaldables ocuparan de forma alterna, en el període en què no estiguin al capdavant de l'ajuntament, una tinença d'alcaldia d'Administració i governació. L'acord entre les dues formacions també s'aplicarà al Consell Comarcal de l'Alt Urgell i, per tant, el càrrec de president l'ostentarà primer un representant electe de JxCat i després un d'ERC, un any i mig abans d'esgotar el mandat.

Jordi Fàbrega:"L'acord amb ERC permet tirar endavant un govern estable, tant a l'ajuntament com al Consell Comarcal de l'Alt Urgell"

El candidat de Junts per la Seu, Jordi Fàbrega, ha explicat que l'acord amb el qual han arribat amb ERC permet tirar endavant un "govern estable" tant a l'ajuntament com al Consell Comarcal de l'Alt Urgell i ha dit que totes dues formacions consideren que aplicar la "proporcionalitat" de vots obtinguts als comicis del 26-M "és la millor eina per traspassar la voluntat del poble sortida de les urnes". També ha afirmat que el pacte no "tanca la porta" a dialogar amb la resta de partits polítics amb representació a totes dues institucions.

Francesc Viaplana: "El pacte és fruit de pensar en la Seu i Castellciutat i no en el partit polític de cadascú"

Mentre, el cap de llista d'ERC a l'Ajuntament de la Seu i president de la formació a l'Alt Pirineu, Francesc Viaplana, ha volgut deixar clar volen "treballar plegats" amb els nou regidors que sumen les dues formacions al consistori (cinc de JxCat i quatre d'ERC) com amb els quinze representants de l'ens comarcal (nou de JxCat i quatre d'ERC). També ha definit com a "sòlid" i "basat en la voluntat popular" el govern que conformaran a les dues administracions i, en el cas de l'ajuntament, ha afegit que l'objectiu és que es "pensi en la Seu i Castellciutat i no en el partit polític de cadascú".

Pla mitjà dels alcaldables d'ERC, Francesc Viaplana, i JxCat, Jordi Fàbrega, explicant l'acord al qual han arribat per governar l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, el 14 de juny de 2019 (Horitzontal).

Les dues formacions han destacat que els seus programes electorals tenien una coincidència superior al 80 per cent i que, en clau catalana, tots dos partits defensen "els drets i les llibertats individuals i col·lectives dels ciutadans de Catalunya i de tota la Unió Europea".

Propostes de govern municipal

D'entre els principals reptes que s'han marcat per aquesta legislatura al capdavant del consistori de la capital alturgellenca en destaquen la implantació del grau universitari d'INEFC, crear pisos assistits i places de residència per a la gent gran, revitalitzar el centre històric de la ciutat amb un pla de xoc per a l'obertura de nous negocis o definir un pla d'usos de l'edifici de les Monges com a equipament educatiu, entre d'altres. Cap dels dos portaveus ha concretat si es construirà la nova residència per a gent gran als terrenys de l'Horta del Valira.

Cartipàs municipal

Pel que fa a l'estructura del cartipàs municipal, a banda del repartiment "proporcional" del càrrec d'alcalde i una tinença d'alcaldia, n'hi haurà quatre més. D'aquesta manera, la segona tinença d'alcaldia recaurà en l'actual regidora Mireia Font (Junts), que s'ocuparà de Promoció Econòmica, Empresa i Ocupació, Turisme, i Fires i Mercats. La tercera tinença d'alcaldia l'ocuparà Marian Lamolla (ERC), amb responsabilitats de govern sobre Salut, Serveis Socials, Gent gran, i Polítiques d'Igualtat. L'enginyer Joan Gurrera (Junts) ocuparà la quarta tinença d'alcaldia i tindrà competències sobre Urbanisme, Mobilitat, Habitatge, Via pública i Serveis Municipals i també gestionarà la regidoria de Solidaritat i Cooperació. La cinquena tinença d'alcaldia serà per a Carlos Guàrdia, que tindrà la regidoria de Cultura i Patrimoni, Museus, Esports, Festes i Tradicions. Per altra banda, Carme Espuga tindrà responsabilitat específica com a regidora de Recursos Humans, Atenció Ciutadana, i Treball Transfronterer. Núria Tomàs (ERC) serà la regidora d'Educació, Infància i també Medi Ambient i Patrimoni Natural. Xavier Estival (Junts) tindrà responsabilitats com a regidor de Joventut, Participació Ciutadana, Tecnologies de la Informació i també les competències sobre Barris.

En el cas del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, encara no se n'ha fixat la distribució, tot i que s'ha acordat que dues vicepresidències les ostentarà JxCat i una tercera serà per ERC.

Compromís i la CUP lamenten que no s'hagi apostat per un canvi de govern

Per la seva banda, des de Compromís X La Seu, a través d'un comunicat, valoren l'acord de governabilitat entre JxCat i ERC com un pacte que "dona l'esquena" a la ciutat i "amaga el fracàs electoral" d'aquestes formacions. En aquest sentit, consideren que els republicans estan oferint "tot el poder" als "hereus" de l'antiga CiU amb la finalitat de repartir-se el mandat i, han afegit, "mantenir la teranyina d'interessos creats a l'entorn de l'Ajuntament, Hospital i Consell Comarcal". Des del partit també han anunciat que faran una oposició "ferma i constructiva" amb l'objectiu d'aconseguir una "àmplia majoria" en els pròxims comicis municipals.

Pla mitjà de l'alcaldable de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Xènia Antona, valorant davant dels mitjans de comunicació el pacte de governabilitat entre JxCat i ERC, el 14 de juny de 2019 (Horitzontal).
(L'alcaldable de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Xènia Antona/Albert Lijarcio)

Mentre, l'alcaldable de la CUP al consistori de la capital alturgellenca, Xènia Antona, ha lamentat que ERC hagi fet un "apropament cap a la dreta", permetent que hi hagi una "continuïtat" en el govern i no un "canvi real". A més, ha explicat que el seu partit volia explorar una aliança amb els republicans, tenint en compte que tant ells com la seva formació havien incrementat el nombre de vots i regidors. Mentre, en el cas de Junts i Compromís, ha dit que les seves "discrepàncies programàtiques" impedeixen poder arribar a cap acord.

Comentarios