La Joieria Sangrà de la Seu d'Urgell celebra els seus 50 anys

Toquem el timbre a Joieria Sangrà i ens rep el Jordi Besora. Veiem que surt del taller que hi ha tot just a la rerebotiga i encara porta la lupa d’augment posada: està arreglant un rellotge. El Jordi és la tercera generació al capdavant d’un establiment que va inaugurar el seu avi, l’Àngel Sangrà, ara fa 50 anys i que té una història que ens interessa. Per Marcel·lí Pascual

joieria-sangra-bona
photo_camera Aquest dilluns, dia 12 de març, la Joieria Sangrà celebra els 50 anys

L’avi Sangrà havia tingut una rellotgeria a Bagà però per problemes de salut va traslladar-se a l’Alt Urgell on tenia bona part de la família. Un cop a la Seu, el dia 12 de març de 1968 obria la Joieria Sangrà en una botiga del carrer Major. Estava situada al número 55 d’aquesta cèntrica via, i tenia un aparador que, per cert, està igual ara que fa cinquanta anys (com es pot veure en aquesta fotografia antiga que publiquem).

foto_cmajor

En aquella botiga l’Imma Sangrà, la mare del Jordi, va aprendre l’ofici des de ben petita. Quan van obrir la botiga ella tenia 12 anys i ja es posava al darrere el taulell. Eren altres temps i la botiga va ser la seva principal escola, tot i que també va tenir l’oportunitat d’anar a estudiar l’ofici a Barcelona. L’aprenentatge ha estat una constant en aquesta família de joiers i rellotgers.

Aquell primer comerç del carrer Major va estar obert 30 anys justos. El 12 de març de 1998 la segona generació obria les portes de la nova botiga al carrer sant Ot, en un local més gran i amb millor ubicació. És la botiga actual i el lloc on ens trobem amb el Jordi i la seva mare, l’Imma, els dos actuals responsables del negoci. “Ens complementem bé, cadascun té la seva especialitat i allò que domina més”, ens explica el Jordi, que té 28 anys però ja acumula una àmplia experiència i aprenentatge en el ram: és enginyer tècnic en topografía, ha treballat 4 anys a la boutique Omega de Barcelona, ha cursat els estudis de rellotgeria a l’Institut de la Mercè i ha fet practiques a l’empresa Festina-Lotus.

Podríem dir que el Jordi coneix l’ofici des de tots els vessants: va començar com a dependent i va acabar d’encarregat de botiga, passant pel taller. Un cop consolidat aquest aprenentatge, va triar tornar al negoci familiar i aplicar, al costat de la seva mare, tots els coneixements adquirits.

“He tingut l’oportunitat d’adquirir unes premisses, una agilitat i unes dinàmiques que ara aplico a l’empresa familiar”, ens explica. “M’agrada assessorar el client, buscar-li aquell rellotge més adient, però sobretot m’asseguro que allò que venc es pot reparar. De vendre en sap tothom però no tothom coneix l’ofici. Curiosament, i a tall d’exemple, cada cop tenim més clients andorrans, als quals ara també oferim el Tax Free, tot i el gran nombre de rellotgeries que hi ha en aquest país. Hi ha moltes rellotgeries i pocs rellotgers”, afegeix el Jordi.

Després de passar una bona estona conversant amb l’Imma i el seu fill marxem amb el convenciment que hi ha moltes coses que s’aprenen a l’escola, treballant a fora i viatjant pel món, però n’hi ha moltes altres, potser les més essencials, que s’aprenen a casa i que no cal explicar-les gaire perquè es veuen de seguida. Al peu del taulell, mare i fill transmetem una seriositat, una estima per la feina, un rigor i una responsabilitat que és el que ha fet que Joieria Sangrà sigui, generació rere generació, un dels comerços més emblemàtics de la Seu i del Pirineu.