AGROALIMENTACIÓ

Joan Barbé: "Em vaig convèncer que calia produir de forma sostenible i ecològica"

El Joan Barbé i la Maria Àngels Colell cuiden i estimen la terra i el bestiar. Aquesta estima els ha portat a transformar el que era una explotació agroalimentària convencional a un projecte alimentari sostenible i ecològic que comença a la masia pairal de Cal Franch, a Ribera d'Urgellet.

Cal Franc
photo_camera Joan Barbé alletant un vedell a la seva explotació

És bo destriar el gra de la palla. Des dels nostres inicis a VIURE ALS PIRINEUS, ara fa 16 anys, hem entrevistat a centenars de persones que, amb molt treball, porten a terme projectes agroalimentaris de gran valor per al nostre territori. Hem parlat amb ramaders, empresaris, artesans, comerciants, tècnics i estudiosos del sector agrari. Hem explicat projectes industrials, artesans, familiars i cooperatius. Però en tot aquest temps hem conegut pocs projectes tan fidels a uns principis com ho és Ecofranch: productors sostenibles i ecològics que tenen el respecte a la terra i als animals com a eix de la seva activitat i la seva vida. Mentre visitem l’explotació ramadera que tenen a Montferrer, tastem un grapat d’espelta que hi ha en un sac. És el mateix sac i la mateixa espelta que mengen les vaques. 

El Joan Barbé i la Maria Àngels Colell cuiden i estimen la terra i el bestiar. Aquesta estima els ha portat a transformar el que era una explotació agroalimentària convencional a un projecte alimentari sostenible i ecològic que comença a la masia pairal de Cal Franch, al petit nucli de Fontelles de Tost (Ribera d’Urgellet), amb la recuperació de cultius que històricament s’havien fet en aquest terreny, i acaba a l’agrobotiga Ecofranch que han obert a Montferrer, al costat de la granja ecològica de vaques de llet. 

A les terres i les pastures de Fontelles de Tost, al peu de la serralada del Cadí, és on comença tot. Allí el Joan i l’Àngels conreen patates (que es poden trobar en botigues ecològiques i cereals antics de secà (el Kamut i l’espelta que vam menjar mentre enraonàvem al costat de les vaques) idonis per a l’elaboració de farina i bon pa. A les pastures és on creix l’herba que alimenta les vaques de la granja de Montferrer i amb la llet d’aquestes vaques s’elaboren uns iogurts i quèfir ecològics que d’aquí a poc es podran trobar al mercat amb la marca Ecofranch.

Quan ens apropem als productes elaborats amb la marca Ecofranch (les patates, la farina, la llet, els iogurts, el quèfir) de seguida descobrim un petit univers alimentari basat en la qualitat, la proximitat i el respecte a la natura. Es fa difícil trobar proposicions alimentàries més integres i més fidels als principis de la pagesia tradicional que aquesta. Com diu l’Àngels, “de vegades ens preocupem més pels animals, i perquè estiguin bé, que no pas per nosaltres mateixos”. I la clau: aquella espelta que el Joan menja mentre ens explica que allò mateix és el que menjaran les vaques d’aquí una estona.

A les terres i les pastures de Fontelles de Tost, al peu de la serralada del Cadí, és on comença tot. Allí el Joan i l’Àngels conreen patates (que es poden trobar en botigues ecològiques i cereals antics de secà (el Kamut i l’espelta que vam menjar mentre enraonàvem al costat de les vaques) idonis per a l’elaboració de farina i bon pa. A les pastures és on creix l’herba que alimenta les vaques de la granja de Montferrer i amb la llet d’aquestes vaques s’elaboren uns iogurts i quèfir ecològics que d’aquí a poc es podran trobar al mercat amb la marca Ecofranch.