27.02.2020 |
Viure als Pirineus

Impulsen una iniciativa per recuperar la vinya a l'Alt Urgell

Compromís X La Seu ha sol·licitat al Departament d’Agricultura que elabori un estudi tècnic per conèixer el tipus de vinya òptima pel clima i territori que hi ha a la Seu d'Urgell i comarca, realitzar una plantació experimental i impulsar la seva producció i comercialització. En altres comarques del Pirineu, sobretot als dos Pallars i a la Cerdanya, ja han impulsat la vinya i el vi d’alçada, amb un resultats molt positius

La vinya és un cultiu amb un gran futur al Pirineu
La vinya és un cultiu amb un gran futur al Pirineu
Impulsen una iniciativa per recuperar la vinya a l'Alt Urgell

La Vinya i el Vi de muntanya va tenir una importància notable arreu del Pirineu des de l’Edat Mitjana fins al Segle XIX fins que va aparèixer la plaga de la fil·loxera, que va atacar tot el territori pirinenc i català, i va provocar una davallada, i pràcticament desaparició, de la plantació de vinya i producció de vi al Pirineu.

El grup de Compromís opina que a causa dels canvis climatològics de les comarques de muntanya, els avenços en la tecnologia dels aliments i els nous models de desenvolupament territorials, estem davant d’una oportunitat per recuperar la Vinya al Pirineu, tal i com ja s’ha produït en algunes comarques de muntanya.

Segons Compromís, cal impulsar polítiques públiques que generin progrés i assegurin la sostenibilitat als territoris rurals i de muntanya. La recuperació de cultius i la producció alimentària de proximitat pot aportar un valor afegit al sector agroalimentari i al sector turístic.

Cal tenir en compte que altres territoris del Pirineu ja han impulsat la vinya i el vi d’alçada, amb un resultats molt positius que caldria tenir en compte per emprendre accions similars.

Per tant, Compromís X La Seu sol·licita mitjançant la moció al proper Ple municipal del dilluns 9 de juliol, sol·licitar al Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya que elabori un estudi tècnic, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l’Institut de Recerca Tecnològica del Aliments (IRTA), per conèixer el tipus de vinya òptima pel clima i territori que tenim a la Seu i comarca, realitzar una plantació experimental i impulsar la seva producció i comercialització.

El portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, afirma que “altres territoris pirinencs ja han produeixen vi pirinenc i que, per tant, pot ser una bona idea per donar nous impulsos econòmics al nostre territori”.

Comentarios