05.04.2020 |
Viure als Pirineus

La Fira de Sant Ermengol de la Seu oferirà un dia més de Fira de Formatges Artesans del Pirineu

Tant el recinte firal dels formatges com el de les institucions i empreses obriran les seves portes el divendres 13 d’octubre, a les quatre de la tarda. La fira de formatges albergarà 48 formatgeries i 2 aules de tast que estaran instal·lades a l’exterior

Una imatge de la presentació de la Fira Sant Ermengol de la Seu. Foto: Ajuntament de la Seu
Una imatge de la presentació de la Fira Sant Ermengol de la Seu. Foto: Ajuntament de la Seu
La Fira de Sant Ermengol de la Seu oferirà un dia més de Fira de Formatges Artesans del Pirineu

Aquest matí s’ha presentat l’edició 2017 de Fira de Sant Ermengol que enguany tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 d’octubre. La principal novetat que presenta aquesta fira mil·lenària de la Seu d’Urgell és l’obertura d’un dia més de l’espai firal que engloba la 23a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, la mostra d’institucions i empreses, l’espai de Tast Km0 i la mostra ramadera.  

Així ho ha anunciat avui en roda de premsa de la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font, en roda de premsa. “La fira de formatges artesans del Pirineu començarà divendres 14 d’octubre, a les quatre tarda, mentre que la resta d’espais de la Fira de Sant Ermengol obriran, com sempre, el dissabte al matí, i restarà oberta fins diumenge 15 d’octubre, a les nou del vespre”. 

Respecte el motiu d’obrir un dia més la fira de formatges artesans, Font ha explicat que “aquesta ampliació és una prova pilot, sent una decisió  que vol donar resposta a la petició de professionals que volen visitar la fira de formatges, però que durant el cap de setmana estan molt enfeinats i no en poden gaudir”. “A això -ha abundat Mireia Font- s’hi suma el fet que divendres 14 enguany es troba situat en ple pont del Pilar, i el sector de l’hostaleria també ho havia demanat, tot preveient que aquells dies la Seu d’Urgell hi haurà més turistes i visitants”. 

La Fira de Sant Ermengol s’inaugurarà de manera oficial el dissabte 14 d’octubre, a dos quarts d’onze del matí, a càrrec de la consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret

Respecte a la celebració de la jornada tècnica, tindrà lloc divendres al matí, en lloc de divendres a la tarda. En aquesta edició, la sessió estarà dedicada a la comercialització dels formatges artesans, així com els pros i contra de la compra per Internet. 

Dues aules de tast i 48 formatgeries 

Un altra novetat important que presenta la Fira de Formatges Artesans del Pirineu és que recupera una segona aula de tast. En aquesta vint-i-tresena edició, ambdues aules oferiren 17 activitats per a tos els públics i es trobaran instal·lades en una carpa a l’exterior de l’espai firal dels formatges amb l’objectiu de poder donar cabuda a més formatgers. 

Concretament hi haurà un total de 48 formatgeries procedents del Pirineu català (27), aragonès (5), de Navarra i del País Basc (10) i de França (5), amb més de 150 varietats diferents de formatges de producció pròpia. El formatge convidat d’aquest any és de Lanzarote (Illes Canàries), concretament  Finca de Uga. 

El 23è concurs de formatges artesans del Pirineu hi competiran un total de 12 categories on un jurat expert tastarà i valorarà els més de 100 formatges que hi participaran. 

Com cada any, l’entrada al recinte firal de la fira de formatges artesans del Pirineu, situat a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d’Urgell, és gratuïta. Els visitants hi podran comprar formatges i, a més a més,  adquirint un tiquet de degustació per 8 euros podran fer 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana. 

El premi que atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ‘l’Amic del Formatge’ a una persona que en la seva actuació professional contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu, enguany recau a Cesca Olm i Pep Lizandra, fundadors de la formatgeria l’Orri. 

Fira de Sant Ermengol 2017: 500 expositors 

La Fira de Sant Ermengol 2017 oferirà un total de 500 expositors que van des de  formatgeries, institucions, empreses, artesania, automoció, entitats, productes ecològics, gastronomia i venda ambulant. 

Per segon any, la Fira de Sant Ermengol torna a organitzar la Fira de Productes Ecològics del Pirineu que comptarà amb una quinzena de participants que s’instal·laran al llarg del carrer dels Canonges. També s’hi podran fer degustacions. 

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell també acull altres espais firals, concretament al pavelló poliesportiu, amb la mostra empresarial, promoció turística, comerç entitats, associacions i esports: 6 estands institucionals; 13 associacions i entitats esportives; i 22 estands multisectorials. 

L’espai de la Diputació de Lleida, Aliments del Territori i Tu, oferirà 12 activitats gratuïtes de degustació i de demostració d’aliments de proximitat, mentre que l’espai Tast Km-0 oferirà un total de 9 estands. 

L’espai Autofira, al pàrquing Dr. Peiró, comptarà amb la participació de 8 concessionaris. 

Enguany també hi haurà a tocar de l’Autofira un espai gastronòmic, amb una oferta culinària variada amb la presència de 7 food trucks que oferiran pizzes, arròs, magdalenes, creps, frankfurts i productes de Menja’t l’Alt Urgell. 

La Fira de Sant Ermengol també comptarà amb 342 parades de venda ambulant que ocuparan més de 2.000 metres de via pública de la ciutat i 63 parades d’artesania, majoritàriament del Pirineu, que es trobaran situats a la plaça dels Oms. 

També hi trobarem una mostra ramadera amb exemplars de tres races: bruna, frisona i llemosina, i també de ruc català. 

Paral·lelament a la celebració de la Fira de Sant Ermengol se celebrarà el vuitè concurs comarcal de cavall català pirinenc; la segona trobada de corals del Pirineu; i una representació teatral a càrrec de l’institut Joan Brudieu.
La fira a les xarxes 

Des d’avui mateix es pot consultar el programa complet de la Fira de Sant Ermengol al lloc web www.firasantermengol.cat 

La fira ja es pot seguir tant a Twitter com a Instagram amb l’etiqueta #firastermengol

 

Comentarios