FIRES

La Fira de Sant Ermengol genera a la Seu un impacte econòmic de més de 7 milions d'euros

Segons es desprèn d’un estudi de l’edició de 2017, que va calcular la visita de prop de 55.000 persones vingudes d’arreu. Una altra dada que es desgrana en aquest estudi d’impacte econòmic de la Fira de Sant Ermengol és que per cada euro invertit en aquest esdeveniment en retornen 39 a la ciutat. També assenyala que amb la celebració de la fira té lloc la creació equivalent a uns 60 llocs de treball a temps complet. L’estudi d’impacte econòmic també recull que la despesa per persona que visita la fira és de 84,80 euros.

Aj La Seu (Fira Sant Ermengol 2018)resultats
photo_camera El cartell dels guanyadors del Concurs de Formatges

Respecte la procedència dels visitants, ressalta que el 37,3% provenen de les comarques de Barcelona, seguits per un 32,6% de la mateixa Seu i de l’Alt Urgell. Un 12,4% dels visitants procedeixen del Principat d’Andorra i de la Cerdanya, mentre que de les comarques de la demarcació de Lleida representen un 7,5% dels visitants. Un altre 6,6% són visitants que venen d’altres punt de Catalunya, un 2% d’altres països -principalment francesos- i l’1,5% restants venen de diferents punts de l’Estat espanyol.

La Fira de Sant Ermengol també aconsegueix una fidelització per part dels seus visitants, ja que un 93% tenien la intenció de tornar-la a visitar. Els visitants enquestats valoren la fira en 8,5 punts sobre 10. 

Els formatges guanyadors

D’entre els premiats de l'edició d'enguany, cal assenyalar que quatre formatgeries artesanes de l’Alt Urgell han estat guardonades. La formatgeria Castell-Llebre ha obtingut tres premis: medalla d’or en la categoria de matons i recuits; medalla d’or en la categoria de tupí o gaztazarra i medalla de bronze en la categoria de formatges de cabra (quallada àcida i/o pasta tova).

Formatges de l’Abadessa ha estat una altra formatgeria alturgellenca premiada amb la medalla de plata en la categoria de formatges de vaca (quallada enzimàtica) amb el formatge ‘Toneta’; i amb la medalla d’or en la categoria de vaca (quallada àcida i/o pasta tova) amb el formatge ‘Broma’.

La Reula ha obtingut la medalla de plata en la categoria de formatges frescos; Serrat Gros ha estat guardonat amb la medalla d’or en la categoria de formatges amb condiment amb ‘Lo Pebrat d’Ossera’; i Cal Majuba ha obtingut la medalla d’or amb el seu iogurt natural en la categoria de iogurts i llets fermentades.  

La fira mil·lenària de la capital de l’Alt Urgell torna a esdevenir el principal aparador del formatge artesà elaborat als Pirineus.

45.000 degustacions de formatges artesans del Pirineu 

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell ha registrat durant els tres dies de fira de 45.000 degustacions de formatges artesans i altres productes agroalimentaris per part del nombrós públic visitant que ha omplert els espais firals de la 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, així com l’Aula de Tast, l’Espai Km0-Gustum, espai de degustació col·lectiva i plataforma per als productors agroalimentaris (pa, embotits, carns, cervesa) de l’Alt Urgell i Cerdanya, i la mostra culinària inclosa en el programa ‘Aliments del territori i tu’ de la Diputació de Lleida.

Una edició més, la Fira de Sant Ermengol ha estat un gran èxit de visitants, vinguts tant d’arreu del país, com del Principat d’Andorra, que també han gaudit d’una gran varietat d’espais firals repartits en diversos punts de la ciutat, com la Fira d’Artesania del Pirineu, l’AutoFira, una zona de foodtracks i de prop de 300 parades de venda ambulant.

Davant aquest nou bon balanç tant per l’activitat generada com pel gran nombre de visitants, la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font, qualifica “d’èxit” la celebració de la Fira de Sant Ermengol de 2018: “Malgrat que enguany la fira no s’ha celebrat en mig d’un pont festiu com en l’edició de l’any passat, que va tenir lloc pel Pont del Pilar, la Fira de Sant Ermengol torna a revalidar el seu èxit de convocatòria”.

Mireia Font també remarca que “després de vint-i-quatre edicions, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu es reafirma com el principal aparador del formatge artesà elaborat al llarg i ample dels Pirineus”.