MUNICIPIS

Viaplana: ‘ La Seu necessita un pla de xoc que la faci més atractiva i generi il·lusió’

El candidat a l’alcaldia de la Seu va defensar el comerç de proximitat  es va mostrar molt crític amb la política de l’actual govern municipal i la seva complicitat urbanística amb Mercadona

Francesc Viaplana conferència
photo_camera Francesc Viaplana a la conferència d'aquest dijous

El candidat a l’alcaldia de la Seu i actual diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, Francesc Viaplana, va exposar aquest dijous les principals línies d’actuació que, segons el seu parer, la Seu d’Urgell precisa sense més dilacions. Viaplana, que va pronunciar una conferència a la ‘Sala de la Immaculada’ de la capital de l’Alt Urgell, va remarcar que ‘la Seu necessita un pla de xoc en via pública, paisatge urbà i equipaments, que la posin al dia, generi il·lusió als veïns i la facin atractiva als visitants’.

El candidat republicà a l’alcaldia es va mostrar molt crític amb el model de comerç i empresa que ha dut a terme l’actual govern municipal, facilitant urbanísticament la instal·lació de Mercadona, ‘un projecte negatiu per als interessos de la ciutat’, va dir. Francesc Viaplana va defensar el comerç de proximitat, el de trama urbana, en contraposició a la gran superfície comercial que fa abaixar persianes al centre de la ciutat, posa dificultats als emprenedors locals i buida els carrers de gent’. ‘Cal un projecte comercial integral, un veritable projecte de dinamització comercial’, va explicar el candidat a l’alcadia.

Francesc Viaplana. Conferència 2

Viaplana va defensar la necessitat d’impulsar el teixit empresarial local i facilitar l’emprenedoria. En aquest sentit, Francesc Viaplana va dir que no pot ser que es percebi l’actual ajuntament com un escull a superar, ‘l’ajuntament ha de ser un aliat per tothom qui vulgui emprendre un negoci a la nostra ciutat’, va remarcar. Per Viaplana, la Ciutadella de Castellciutat té moltes possibilitats i ‘una d’elles és que és convertís en el clúster tecnològic de l’Alt Pirineu’. ‘La Ciutadella és un lloc privilegiat que podria ubicar empreses que necessiten una connexió ràpida a través de la fibra òptica, en un entorn meravellós i a deu minuts de l’aeroport’.

Viaplana va assenyalar que la Seu sempre ha estat un motor del model territorial i de la Vegueria, ‘la Seu és capital i ha d’exercir la seva capitalitat a l’Alt Pirineu’, i va explicar que acordaria amb el Govern de la Generalitat la presència institucional a la nostra ciutat, oferint espais públics per a la ubicació de les delegacions governamentals, com ara l’edifici del Centre de Serveis al Consell Comarcal, els antics jutjats o bé espais al nou edifici del Centre d’Atenció Primària, per al departament de Salut. El candidat urgellenc va proposar la creació d’una Escola Municipal d’Arts Escèniques i va defensar el reconeixement públic a la persona d’Elvira Farràs Muntó, pedagoga i historiadora - medalla d’or de la ciutat -  posant el seu nom a un equipament cultural o educatiu de la Seu.

Fira d’activitats de muntanya

‘El turisme és un pilar molt important de la nostra economia’, va assenyalar Francesc Viaplana, ‘ i en aquest camp tenim molt potencial per créixer. ‘Tenim un entorn fabulós, al mig del Pirineu, tenim escalada, barranquisme, senderisme esquí nòrdic, bolets, història, cultura, patrimoni…’ Des del proper govern municipal, va dir el candidat a l’alcaldia,  ‘impulsarem la creació de la Fira d’activitats de muntanya que actualment no existeix a tot el Pirineu. ‘Si ho fem bé, ens situarem en el mapa com a referents en aquest sector’.

Una gran inversió en via pública

El diputat d’ERC i candidat a l’alcaldia esva comprometre a impulsar un pla de xoc a la Seu, ‘una gran inversió en arreglar voreres i carrers i cal posar al dia els equipaments que hi tenim per la infància. ‘Hi ha equipaments que no se’ls ha fet cap tipus de manteniment des de la seva instal·lació’ va assegurar. Pel que fa a la neteja ‘cal dedicar-hi molts més esforços i la brutícia porta brutícia’.

Viaplana va parlar de la nova ciutadania i també de les relacions amb Andorra, tant laborals com de bon veïnatge i institucionals. Pel que fa als nous ciutadans va explicar que ‘a la Seu tenim 1268 persones nascudes a l’estranger, per tant la nostra realitat és que tenim una Seu diversa i per tant ens cal construir una ciutat integradora on tothom pugui viure-hi còmodament, sense renunciar als seus orígens però amb el respecte que tots i totes ens mereixem’.  El candidat a alcalde de la Seu va defensar un Pla estratègic específic per Castellciutat i va suggerir la constitució d’una EMD que recollís les seves inquietuds i necessitats i es relacionés de manera bilateral amb l’Ajuntament de la Seu, ‘però això ho han de decidir els veïns i veïnes de Castellciutat’. També va remarcar la importància de la ‘Seu de les persones’, la salut i els equipaments socionitaris i d’atenció a la gent gran, l’ampliació de la residència sociosanitària i l’ampliació d’especialitats i serveis a la ‘Fundació Sant Hospital’.