CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Els raiers de Nargó ja preparen la 31a Baixada

Els raiers de Nargó ja han començat a construir els dos rais que aquest dissabte baixaran Segre avall.
Raiers de Nargó
photo_camera Membres de l'Associació dels raiers de Nargó construint els rais a la plaça/Raiers de Nargó

Els raiers de Nargó ja han començat a construir els dos rais que dissabte baixaran Segre avall. La plaça de l'Ajuntament s'ha omplert de troncs que, amb ofici i destresa, els membres de l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre aniran muntant i relligant fins divendres.

La 31a Baixada dels Raiers de Nargó tindrà lloc el 15 d'agost. L'enraiada serà a les deu a la Palanca d'Organyà, sota el pont de Fígols, abans hi haurà un esmorzar al Cafè de la Societat, i la baixada serà a les dotze del migdia.

Raiers de Nargó bis

Els organitzadors han destacat que enguany és obligatori portar posada la mascareta i de mantenir la distància entre persones o entre grups de convivència.  La megafonia anirà recordant aquesta i d’altres normes. El posterior dinar no serà col·lectiu com els altres anys, sinó que l’àpat es prepararà perquè tothom se’l pugui emportar de manera individual. El programa pot variar fins a última hora perquè es farà sempre d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries.

Un temps passat

«Ara aquell món se n’ha anat / Ja no m’heu de menester / El temps dels rais ha passat / I jo en sóc el tram darrer». Els versos de Marcel Fité, musicats pel grup Darrer Tram, recorden que el temps dels raiers es va acabar als anys 30 del segle XX, amb la construcció d’embassaments que feia impossible la baixada pel riu. 

Un ofici arriscat

Fins a començaments del segle XX, Coll de Nargó va ser, juntament amb el Pont de Claverol, a la Noguera Pallaresa, el nucli més important de raiers de Catalunya.

Raier Laia Ferré

(Foto: Laia Ferré)

D'aquell arriscat ofici, consistent a baixar fusta pel riu, se'n conserven els records i els vestigis que podeu veure al Museu dels Raiers, integrat a la Ruta dels Oficis d'Ahir. El museu ocupa l'antiga església del Roser, al casc antic de la vila de Nargó.

Cada estiu, l'Associació de Raiers de Nargó organitza la baixada dels Raiers, en un tram del riu Segre aigües amunt del començament de pantà d'Oliana, per mostrar algunes de les peculiaritats d'aquell ofici i rememorar la importància que tenien pel poble.

Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco

Els raiers de Coll de Nargó (Alt Urgell) i els de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) han fet una crida a institucions, entitats culturals i ciutadania del territori perquè els donin suport i els facin valedors de la certificació de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La candidatura presentada és de caire internacional i la lidera Polònia, tot i que en formen part associacions de l'antic ofici de transport de la fusta pels rius situades a Àustria, Alemanya, França o la República Txeca. Pel que fa a l'Estat, a més de les entitats catalanes s'han unit al projecte associacions del País Valencià, Aragó i Navarra. Les mostres de suport rebudes s'enviaran a la Unesco, ja que aquesta és una de les demandes fetes per l'organisme.