CIVISME

Els alcaldes de l’Alt Urgell denuncien la proliferació d’actes incívics a la via pública i en espais naturals

L'Ajuntament de la Pobla de Segur ha iniciat una campanya cívica amb l’objectiu fer un bon ús dels contenidors del municipi,
IMG_4995
photo_camera Un moment del Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell celebrat aquest dimecres/CCAU

Els alcaldes de l’Alt Urgell han demanat avui l’ajut del cos de Mossos d’Esquadra i el d’Agents Rurals per tal de posar fre a la proliferació de festes amb consum d’alcohol a la via pública i en espais naturals, així com també a l’augment del nombre de persones que es banyen en trams de rius no autoritzats per a aquests usos. La problemàtica s’ha debatut aquest dimecres en el decurs de la reunió del Consell d’Alcaldes, amb la presència, en aquest punt de l’ordre del dia, dels màxims representants de Mossos d’Esquadra i Agents Rurals a la comarca, Josep Anton Rodríguez i Alfons Picazo, respectivament.

Pel que fa al consum d’alcohol a la via pública i en espais naturals, tant els alcaldes com el representant del cos policial han expressat la seva esperança que les sancions que acaben de ser aprovades pel govern de la Generalitat, i que oscil·len entre els 3.000 i els 15.000 euros, tinguin efectes dissuasius i, en conseqüència, aquests tipus de festes vagin a la baixa els pròxims dies. Amb tot, el representant de Mossos d’Esquadra ha demanat la col·laboració ciutadana per tal que es posi en coneixement de la policia qualsevol acte d’aquesta mena.

Quan a l’increment de banyistes en trams de rius no autoritzats per a aquesta pràctica, alguns alcaldes han lamentat la massificació de determinats indrets, que en molts casos va acompanyada d’actes incívics, com ara la destrucció dels senyals que indiquen la prohibició del bany, l’abandonament de deixalles o fins i tot certes actituds que han pogut alterar la convivència entre els propis banyistes.

El representant de Mossos d’Esquadra confia que la incorporació de nous agents a la comissaria de la Seu a partir del pròxim dilluns permeti una vigilància més àmplia i intensiva d’aquests punts problemàtics. D’altra banda, els alcaldes han acordat adreçar-se a la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Teresa Jordà, per demanar-li un augment de la plantilla d’Agents Rurals a l’Alt Urgell, la comarca —recorden— amb més superfície arbrada de Catalunya i, en canvi, amb una dotació d’agents “clarament insuficient”.

D’altra banda, a la reunió del Consell d’Alcaldes hi han pres part també, en aquest cas per via telemàtica, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, i altres alts càrrecs i tècnics de l’organisme per informar de les noves línies d’ajut per als municipis, entre les quals destaquen les actuacions per a la prevenció d’inundacions en trams urbans, amb aportacions de fins al 80% del cost de l’obra, IVA a part, i les actuacions de manteniment de lleres, també en trams urbans en els quals els ajuntaments hi tenen competències.

El Consell d’Alcaldes ha tractat altres qüestions, entre les quals els seguiments dels projectes Impulsa Energia, Camina Pirineus i Forest4Local, tots ells emmarcats en els fons FEDER, i del túnel de Tresponts. També s’han abordat temes de telecomunicacions.

POBLANETA cartell

Gaudir d’una Pobla neta és responsabilitat de tothom

L'Ajuntament de la Pobla de Segur ha iniciat la campanya “Gaudir d’una Pobla neta és responsabilitat de tothom” amb l’objectiu fer un bon ús dels contenidors del municipi, procurant conservar-los nets i endreçats, així com també la necessitat de reciclar adequadament els residus i poder minimitzar les molèsties que les deixalles poden generar. La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Maribel Segú, explica: “Creiem que és necessària implicació ciutadana per aconseguir un poble més agradable, net i sostenible ja que aconseguir-ho és responsabilitat de l’Ajuntament però també de tots els poblatans i les poblatanes”. Des del consistori s’ha volgut engegar aquesta iniciativa perquè, sobretot, és als mesos d’estiu quan més es posen de manifest els mals usos dels contenidors, és el cas de la mala olor que produeixen a causa de la calor si els residus no es tiren al vespre. 

Aquesta campanya dona 5 consells per millorar la recollida de residus de la Pobla: llençar les escombraries a partir de les 19 h per evitar les males olors, dipositar els residus dins dels contenidors pertinents, llençar les mascaretes i guants al contenidor gris, deixar els contenidors tancats i portar a la deixalleria els objectes que no tenen cabuda al contenidor. A més, busca la col·laboració de les comunitats de veïns i dels comerços i es demana que s’imprimeixi una còpia de la infografia per poder-la penjar a botigues i edificis i  així fer més difusió de la campanya.