SALUT

Els professionals de l'Hospital de la Seu rebutgen el repartiment de la gratificació extraordinària

Rebutgen que la gratificació extraordinària es reparteixi en funció de la categoria professional 
Paga sanitaris covid19
photo_camera Concentració de professionals sanitaris de l'Hospital de la Seu/Comitè Empresa FSH

Professionals de la salut de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell s'han concentrat aquest dilluns a la Plaça Soldevila, davant el centre hospitalari, per expressar el seu rebuig a la manera com el Govern de la Generalitat ha repartit la gratificació extraordinària.

Convocats pel Comitè d'Empresa de la Fundació Sant Hospital, els concentrats han rebutjat "el repartiment classista, injust i sectari del Departament de Salut, vers tots els treballadors i les treballadores que han sacrificat la seva salut i l'angoixa de la família per ajudar a tota la població que ha necessitat atenció d'una malaltia, sense saber-ne les conseqüències, prioritzant la salut i el benestar dels malalts infectats o no per la COVID19".

IMG-20200615-WA0001

El mateix compromís per part de tots els professionals

El sindicat Infermeres de Catalunya rebutja que es faci dependre de la seva categoria professional la gratificació extraordinària per compensar els professionals del sistema públic de salut i residencial que han treballat durant la pandèmia de la covid-19. Argumenten que "el sobreesforç i el compromís" ha estat "el mateix per part de totes i tots els professionals". En una carta que han enviat a la consellera de Salut, Alba Vergés, també demanen que s'estableixi un "plus de perillositat en les retribucions, no només durant aquesta crisi, sinó de forma permanent" per als treballadors dels centres sanitaris, en qualsevol activitat i categoria professional "sense cap distinció". Afegeixen que "una paga puntual no reverteix la precarietat".

El sindicat valora "positivament la intenció de gratificar econòmicament el sobreesforç del personal sanitari" però considera que "una paga puntual no reverteix la situació de precarietat que vivim, ni esmena la manca de personal i d'inversió al Sistema Públic de Salut".

També critiquen que la gratificació "deixa de banda" al personal de les residències geriàtriques privades. Exposen que no ho entenen perquè "la Generalitat de Catalunya ha fet ús dels llits de centres privats i del seu personal i aquests han estat igualment exposats al SARS-CoV-2".

Afegeixen que consideren "imperdonable que no es tingui en compte als professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM)". Recorden que aquest servei "ha estat i segueix sent essencial, tot i que el seu Govern encara no l'hagi reconegut com a tal, i que forma part del Sistema Sanitari Públic".

També demanen "recuperar el 5% del sou retallat durant el 2010 i l’increment de l’IPC d’aquests anys enrere" i el pagament del deute de les pagues extraordinàries no recuperades. Afegeixen que volen contractes laborals estables per totes les infermeres i un increment de les ràtios infermera/habitant per equiparar-nos amb la resta d'Europa.

Finalment, exigeixen al Govern "previsió davant el possible i gairebé segur rebrot que vindrà" perquè no es vegin afectats els seus drets laborals ni socials ni s'exposi la salut dels professionals.

Pla mitjà de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus aquest dissabte 18 d'aril de 2020 a l'hospital Trueta. (Horitzontal)

Oposició de tots els sindicats

Tots els sindicats sanitaris, excepte Metges de Catalunya (MC), han titllat de «classista» la paga de gratificació anunciada per la Conselleria de Salut per compensar el sobreesforç i dedicació dels professionals durant la pandèmia perquè prioritza els metges.

La Generalitat ha establert una paga de gratificació d’entre 350 i 1.350 euros que abonarà a l’agost al personal sanitari i de residències geriàtriques del sistema públic, que es repartirà en funció de la categoria i dedicació presencial, en què prioritza els metges per sobre d’infermeres, residents i auxiliars.