La CUP de la Seu farà "que paguin més els que més tenen"

La Candidatura d’Unitat Popular de la Seu d’Urgell va presentar aquest dissabte 2 de maig la llista i el programa amb el què aspira a entrar amb força a l’ajuntament de la Seu a les properes eleccions municipals. Sota el lema “Fem un pas més, per un poble actiu”, van participar a l’acte de presentació la majoria de membres que conformen la llista, que van anar desgranant les propostes i prioritats de la CUP per a la Seu d’Urgell.

887592_858644427537127_7166308005901763201_o
photo_camera La CUP és el primer cop que es presenta a la Seu d'Urgell.

Entre els punts del programa explicats destaquen, la radicalitat democràtica i màxima transparència com a manera de gestionar l'administració, i una actuació decidida per aturar l’emergència social i aconseguir una vida digna per tothom. Impulsar la cultura, un espai per al cau i un casal de joves autogestionat són altres de les prioritats per a la CUP de la Seu, que alhora va presentar un programa de transformació econòmica per superar la crisi capitalista des d’una nova economia social i de proximitat centrada en cobrir les necessitats de les persones.

En l’acte de presentació també va participar la diputada de la CUP - Alternativa d'Esquerres Isabel Vallet, que va advertir que amb les eleccions municipals del 24 de Maig comença als Països Catalans un cicle electoral què les elits i el règim intentaran utilitzar per tancar la porta a un procés independentista i constituent que ens serveixi per crear una nova societat. És per això que va fer una crida a posar-se dempeus i omplir el màxim d’espais d’una alternativa independentista i constituent mantenir la porta oberta i evitar una segona transició que ens condemni a 30 anys més d’esclavatge, submissió i misèria.

PROGRAMA CUP LA SEU

D’ON VENIM, CAP A ON VOLEM ANAR

La Candidatura d’Unitat Popular de la Seu d’Urgell és una candidatura assembleària independentista, d’esquerres i transformadora que engloba veïns i veïnes de la Seu implicats en diversos àmbits dels moviments cultural, social, popular i polític. Naixem perquè veiem necessari i imprescindible començar un canvi i una transformació des de l’Ajuntament, cal una aposta decidida per a començar a construir un nou país i una nova societat des del municipalisme com a àmbit més proper als ciutadans. Des de les diverses sensibilitats que englobem, pensem que cal unir els diversos projectes i lluites al voltant de la unitat popular per tal de plantejar una alternativa integral de ciutat i de país.

Ens trobem en una situació de crisi, d’augment de la pobresa, de l'atur i de la misèria conseqüència del saqueig continuat per part de les elits econòmiques que es transforma en beneficis insultants a final d’any. Aquest context ha posat de manifest l’esgotament del model polític, econòmic i social, del desenvolupament post-franquista. Alhora ens situa en un moment històric per a trencar amb les cadenes constitucionals i construir un nou país lliure, amb les institucions al servei del poble i un sistema econòmic democràtic i just. És en aquest moment de definició del paper i caràcter de l’Ajuntament de la Seu, en aquest procés constituent, que és imprescindible entrar amb força per obrir les portes, conèixer com funciona l’ajuntament i explicar-ho, fer-lo transparent fins a l’últim calaix de l’últim despatx i traslladar la informació i els debats al carrer, al poble.

Aquest procés de ruptura constituent no el podrà dur a terme la CUP, ni l’Esquerra Independentista, ni tan sols els moviments populars i socials existents. Caldrà que tots i totes assumim la responsabilitat que ens toca en aquest moment històric i comencem a participar i impulsar el canvi. I és aquest el nostre principal objectiu. Enfortir el moviment popular. Impulsar la cultura i donar-li vida pròpia perquè s’estengui per tots els àmbits de la societat. Acabar amb la situació d’emergència social fomentant l’autoorganització, tallant d’arrel la criminalització i el racisme. Fer de la nostra joventut un subjecte protagonista i motor dels canvis que arriben. Estendre el feminisme transversalment fent que impregni les polítiques i els espais d’aquests nous temps.

Per fer-ho possibledemanem que el 24 de Maig doneu suport a la CUP de la Seu. Ho fem des de la humilitat de ser una candidatura nova i un moviment jove però també amb la dignitat, coherència i empenta dels que sempre hem estat al carrer plantant cara a les injustícies i sembrant llavors en tants camps com hem pogut, per a fer créixer aquesta primavera que tot just comença. L’entrada de la CUP a l’ajuntament ha de suposar un impuls i un salt endavant. I el més important, que l’endemà i la resta de dies assumiu el vostre paper protagonista per a construir entre tots i totes la Seu, el Pirineu i els Països Catalans que volem.

FEM UN PAS MÉS, CAP A UN POBLE ACTIU

Des de la Candidatura d’Unitat Popular de la Seu d’Urgell proposem 13 camps prioritaris per començar a actuar de forma immediata:

  • Radicalitat democràtica: per al poble i des del poble. Treballarem en l'elaboració d'un pla de participació transversal, que culmini amb l'elaboració d'un marc normatiu que posi sobre el paper els drets de les urgellenques i urgellencs a l'hora d'exercir el seu dret d'iniciativa política i participació i eviti que la participació ciutadana sigui emprada de manera banal i amb fins electoralistes. En aquest s’haurà de contemplar l’obertura dels plens, mecanismes de participació consultius i vinculants, audiències públiques i traspàs de poder als consells sectorials.
  • Llums i taquígrafs arreu. Cal explicar de manera oberta i comprensible tota la informació municipal i els pressupostos anuals del consistori, fent públiques el conjunt de percepcions dels regidors i regidores del consistori en matèria de remuneracions i indemnitzacions. El funcionament dels organismes dependents de l’ajuntament no pot resultar opac al conjunt de la ciutadania i ha de tenir un control democràtic.
  • Aturar l’emergència social per garantir una vida digna. Cal aturar desnonaments,talls de subministraments i garantir una alimentació saludable. Impulsarem l'Oficina de Vida Digna, que coordinarà els diversos camps d'acció, assessorarà els afectats, lluitarà contra la criminalització i el racisme i fomentarà l'autoorgantizació popular per començar a superar l'assistencialisme. 
  • Igualtat. Desenvoluparem una estratègia dual en el marc de les polítiques d'igualtat i feministes. Així, crearem una regidoria específica encarregada de les polítiques de gènere i al mateix temps implementarem un pla transversal de treball que inclourà la perspectiva de gènere i que regirà totes les polítiques públiques que es facin a l'Ajuntament. 
  • La cultura com a base del creixement col·lectiu i eina de transformació. Entenem la cultura i la creativitat de manera participativa i comunitària, així  fomentarem iniciatives ciutadanes facilitant l'accés i dinamització dels recursos públics. Cal revaloritzar la riquesa cultural de la Seu: les produccions contemporànies, el patrimoni històric i el patrimoni natural. És necessari dignificar el nucli antic, valoritzant-ne el vessant arquitectònic i humà. La cultura ha de ser una de les àrees essencials d'un projecte integral de ciutat que projecti la Seu des del context pirinenc.
  • Casal de Joves Autogestionat per empoderar el jovent. Prioritzarem la creació d'un espai juvenil autogestionat que fomenti el creixement i el contacte entre entitats juvenils i sigui punt de trobada que ofereixi oci alternatiu, oportunitats per a grups de música locals, xerrades encarades al jovent, tallers, exposicions culturals, etc.
  • Una economia al servei del poble. Apostarem de manera clara i decidida pel comerç de proximitat tot establint polítiques de suport efectiu, limitant la instal·lació de grans superfícies. Impulsarem la creació de cooperatives, especialment de productors i consumidors de productes locals i ecològics i el reforç de les existents. Treballarem per la creació d'empreses municipals com a mesura per reduir l’atur i finançar l’ajuntament.
  • Per a un poble viu, les entitats necessiten espais. La realitat és que hi ha associacions que necessiten equipaments on desenvolupar la seva activitat mentre hi ha espais municipals tancats i/o mal gestionats. Cal cedir un espai a l’Agrupament Escolta i Guia Urgellenc que s'adeqüi a les seves necessitats per a què pugui continuar realitzant la seva tasca educativa dignament.
  • Recuperar serveis públics. Cal derogar les concessions a entitats privades i recuperar la gestió pública i directa dels serveis, amb un control col·lectiu i formes d’organització horitzontal i participatives. Treballarem per avançar cap a una gestió pública i transparent de l’Hospital de la Seu. Treballarem perquè les escoles municipals (escola bressol, música, dansa, art) siguin accessibles a totes les rendes. Cal entendre que el criteri d’un servei públic mai ha de ser l’obtenció de beneficis econòmics sinó el de donar un servei al poble.
  • Repartiment de la riquesa. Augmentarem el caràcter progressiu dels impostos i taxes municipals, de forma que paguin més les empreses i particulars que més tenen o més guanyen, i eliminant bonificacions a bancs, grans empreses i a l’església. Treballarem per aturar el malbaratament en grans infraestructures sense retorn econòmic i  social al territori, com l’Aeroport.
  • Castellciutat. Castellciutat és un poble amb vida associativa, comunitària i personalitat pròpia que s’ha de potenciar en els seus diversos vessants,  recuperant la seva història i tradicions com a valor social i  cultural. També fomentarem l’autoorganització dels barris, enfortint la seva personalitat i sentit de comunitat.
  • Articulem la Seu i comarca. La Seu, com a capital comarcal, ha de contribuir en la vertebració de la comarca tenint la consciència de ser un punt d’unió per a tots els pobles, i per això cal millorar el funcionament dels serveis que compartim i reforçar els lligams socials i culturals que ens uneixen.
  • Des de la Seu construïm el Pirineu i els Països Catalans. Apostarem de forma decidida per l’articulació del Pirineu com a territori específic a través de la Vegueria i dels Països Catalans com a nació, treballant per arribar a tenir unes institucions independents, populars i democràtiques.