CRISI CORONAVIRUS

Cristina Aguar: "Estic molt orgullosa de tots els professionals de l’Hospital de la Seu"

Cristina Aguar Peñalver, Infermera. Fa vint-i-cinc anys que treballa a l’Hospital de la Seu d’Urgell i des del 2015 n’és la directora d’infermeria. Aquest diumenge ha estat entrevistada per Xavier Solà al programa ‘La Nit dels Ignorants’, a Catalunya Ràdio.

Infermeria la Seu
photo_camera Equip d'infermeria de la planta d'aguts de l'Hospital de la Seu/FSH

A l'entrevista de Xavier Solà a Catalunya Ràdio, Cristina Aguar ha parlat de tot, amb rigor i professionalitat, però també amb humilitat. Ha remarcat el compromís de tot el personal de l'hospital, dels malalts afectats per la COVID19, del material i els equips de protecció individual, de la preocupació per la salut dels companys i companyes, del voluntariat i de la implicació de tota la població amb el seu Hospital.

IMG-20200405-WA0028 (2)

Aguar ha explicat que va ser un moment molt emocionant donar l’alta a un pacient de 93 anys, veí de la Seu d’Urgell, afectat pel coronavirus. Ho vam gravar i ho vam penjar a les xarxes socials i “va tenir una repercussió que no ens l’esperàvem, i això va ser com una injecció d’optimisme per a tot l’equip de la planta, un equip que està treballant molt i molt dur. “Necessitàvem aquesta injecció d’optimisme”, ha insistit. Va ser una “injecció de força i ànims, no només per a nosaltres i per a l’hospital, sinó per a tota la població”.

Necessitàvem aquesta injecció d’optimisme

La directora d’infermeria de l’Hospital de la Seu, s’ha mostrat molt satisfeta amb la feina de tots els professionals, “de moment al nostre hospital ja hem tingut tres altes”, ha assegurat. Cristina Aguar ha explicat que aquesta és una situació nova “que no havíem viscut mai  i ens hi hem hagut d’adaptar”. Per Aguar, es tracta d’una nova manera de treballar, amb molta pressió, amb por, amb estrés, amb equips de protecció, per evitar el contagi i evitar propagar aquesta malaltia, que condicionen la manera d’actuar i de moure's. “Estic molt orgullosa de tots els professionals de l’hospital”, ha assegurat a Xavier Solà

Tenim l’obligació de preocupar-nos per tot el personal, veure com estan, què necessiten

Cristina Aguar ha reconegut que és cert que som l’hospital de la nostra Regió Sanitària que menys pacients té ingressats per la COVID19,”però les mesures s’han de prendre igualment, totes, de la mateixa manera, i la pressió i la por, hi és present”. La directora d’infermeria de l’hospital pirinenc també ha remarcat que “ el treball en equip, la disponibilitat i l’adaptació del personal a tots els canvis que es produeixen hi ha estat present des del primer moment”. Les seves responsabilitats impliquen coordinar les inferemeres, les auxiliars d’infermeria, el personal de neteja, la bugaderia... “tot un equip ampli de professionals que vetllen pel bon funcionament de l’hospital”, però reconeix que en aquests moments tot és una mica més complicat, “perquè tenim l’obligació de preocupar-nos per tot el personal, veure com estan, què necessiten, formar i informar contínuament els companys i companyes”.

Vull remarcar el treball en equip, la disponibilitat i l’adaptació del personal a tots els canvis que es produeixen

Cristina Aguar ha explicat que “els ànims estan bé” i que els professionals estan tots per la feina. La planificació que fa la direcció d’infermeria és setmanal i ara, a vegades, d’un dia per l’altre, cal canviar-la tota i toca trucar a persones que estan a casa perquè vagin a treballar, “però la disponibilitat és sempre total i absoluta per part de tothom”, ha assegurat.

Cristina Aguar ha dit que “el personal sanitari està col·laborant i treballant amb tota la dedicació i esforç, malgrat les pors i els dubtes que tots puguem tenir en aquesta situació nova per a tothom”. La cap d'infermeria ha expressat també un especial reconeixement per al personal de neteja de l’hospital, “és una peça clau, tothom ho és, però, el seu esforç d’adaptació ha estat molt gran”.

De moment, a l’Hospital de la Seu, tothom va ben equipat

Pel que fa al material, sobretot els equips de protecció individual (EPIS) “ens fa patir molt, perquè no volem que en cap moment, cap dels nostres treballadors, es quedin sense aquest material, I això fins avui no ha passat”. Aguar ha explicat que els proveeix una plataforma del CATSALUT, però a la vegada, “estem movent fils per tot arreu per aconseguir-ne més i no quedar-nos sense”. Ara és molt difícil fer previsions de consums, assegura, perquè va en funció de l’activitat i també hi ha problemes de subministrament. “De moment, a l’Hospital de la Seu, tothom va ben equipat”.

És emocionant veure com la Seu s’ha bolcat en el seu hospital

“És emocionant veure com la Seu s’ha bolcat en el seu hospital”, des d’administracions i empreses, fins a particulars, voluntaris i associacions. Cristina Aguar ha explicat que “ens fan donacions de mascaretes, de guants, una associació de la ciutat ens ha comprat bates impermeables i transpirables, un grup de modistes també ens ajuda, tothom està col·laborant molt, “la Seu s’ha bolcat en el seu hospital”

La sol·litud és el pitjor per al pacient

La directora d’infermeria ha fet una radiografia de la situació que viu l’Hospital de la Seu pel que fa a la COVID19. “La capacitat de la nostra planta d’aguts és per a 26 pacients, però ara, amb el pla de contingència, hem passat de 26 a 50. Tenim 14 persones aïllades, 9 de positives, i 4 estan pendents del resultat. També tenim algun professional infectat”. Cristina Aguar ha explicat que el més dur per als pacients ingressats per coronavirus és la sol·litud.”La sol·litud és el pitjor. No poden veure cap familiar. Des de fa uns dies hem posat en marxa un sistema de comunicació del pacient amb la família, sobretot, a través de videoconferència, unes hores a la tarda, especialment per a la gent gran”.

Em preocupa molt la salut dels nostres professionals

La cap d’infermeria també es mostra preocupada per la salut dels professionals, “és un tema que et fa pensar si ho estem fent prou bé”. “Quan treballes amb un pacient COVID has de tenir molta serenitat, dins de la pressió existent, una cura extrema a l’hora de posar-te tot l’equip de protecció i no es treballa amb la mateixa comoditat que ho fas habitualment”.

Cristina Aguar ha aprofitat l’entrevista de Catalunya Ràdio, per donar les gràcies a tots els professionals que estan a primera línia en l’assistència a aquests malalts afectats pel coronavirus. “Vull donar les gràcies a les infermeres, a les auxiliars, metges, zeladors, al personal de neteja, de bugaderia, de cuina, de manteniment, d’admissions, perquè gràcies a tots ells, ens en sortirem”.