23.02.2019 |
Viure als Pirineus

INVESTIGACIÓ ALIMENTÀRIA

Compromís proposa la creació d’un nou centre de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a la Seu

Compromís X La Seu proposa que l’IRTA s’instal·li a la Ciutadella de Castellciutat. En l’actualitat es troben 14 centres al llarg de Catalunya, però no existeix cap en tot el Pirineu, que té, pel seu clima, unes especificitats diferents a la resta del territori català.

Imatge actual de la 'Ciutadella de Castellciutat', a la Seu
Imatge actual de la 'Ciutadella de Castellciutat', a la Seu
Compromís proposa la creació d’un nou centre de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a la Seu

Compromís proposa que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) s’instal·li a la Seu per a fer investigació dels aliments en relació amb el Pirineu. En l’actualitat es troben 14 centres al llarg de Catalunya, però no existeix cap en tot el Pirineu, que té, pel seu clima, unes especificitats diferents a la resta del territori català.

La finalitat d’aquest Institut és contribuir a la modernització, a la millora i l’impuls de la competitivitat; al desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari, agroforestal, aqüícola i pesquer, i també dels directament o indirectament relacionats amb el proveïment d’aliments sans i de qualitat als consumidors finals; a la seguretat alimentària i a la transformació dels aliments, i, en general, a la millora del benestar i la salut de la població.

El grup de Compromís X La Seu creu que la creació d’aquest centre a la nostra ciutat seria molt important en diferents vessants. Aquest fet, crearia un centre tecnològic a la Seu amb el que això implica tant en recursos humans qualificats que arribarien, com en recursos tecnològics i científics que després tindrien una aplicació concreta en la posterior producció d’aliments específics pel clima pirinenc. No cal dir que aquest fet suposaria que La Seu liderés tecnològicament el Pirineu amb el valor afegit que això suposaria.

Un de les destinacions possibles, per Compromís, podria ser la Ciutadella de Castellciutat, que mitjançant el lideratge de l’IRTA podria fer que aquest espai, actualment en estat lamentable i d’abandó, es convertís en un centre tecnològic i de recerca científic.

Una de les possibles investigacions hauria de ser la de la Vinya i el Vi del Pirineu, que com Compromís ha proposat en diverses ocasions, serviria per conèixer el tipus de vinya òptima pel clima i territori que tenim a la Seu i comarca, realitzar una plantació experimental i impulsar la seva posterior producció i comercialització. També hauria d’obrir les investigacions a altres productes com la poma de muntanya i d’altres.

El portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, afirma que “la creació d’aquest centre de l’IRTA a La Seu suposaria una oportunitat única a nivell de promoció econòmica per a la nostra ciutat i s’ha de fer un esforç per aconseguir aquesta fita important”.

Comentarios