Compromís proposa ajuts d’entre 1.000 i 2.000 € a tots els autònoms, comerços i petits empresaris de la Seu

Compromís demana a l’equip de govern destinar un Fons d’1 milió d’euros i donar les ajudes de manera immediata i àgil.
Òscar Ordeig i Salvador Illa
photo_camera Òscar Ordeig i Salvador Illa, en una reunió a principis d'any.

Des del començament de la crisi sanitària, Compromís s’ha posat a disposició de l’equip de govern aportant propostes per pal·liar les greus conseqüències econòmiques i socials provocades per la situació de confinament. La primera va ser la creació d’un Fons Extraordinari d’Urgència Social i Econòmica, dotat amb un mínim d’un milió d’euros que permeti implementar les diferents subvencions i ajuts en uns moments d’especials dificultats per moltes famílies i empreses.

Un dels sectors més castigats en aquesta crisi ha estat l’econòmic. La obligació de tancar algunes activitats i les restriccions en la mobilitat han provocat una frenada preocupant en l’activitat econòmica i per tant, en els ingressos.

La majoria d’empreses amb treballadors s’han vist obligades a tramitar expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Els autònoms i comerços que formen part de les activitats obligades a tancar han hagut de tramitar el cessament d’activitat i els altres van resistint. Tots ells, en major o menor mesura, estan patint, i molt.

Davant la disminució de l’activitat econòmica, Compromís ha proposat una bateria d’ajudes específiques pels establiments de comerç, els autònoms i les petites empreses que siguin compatibles amb les diferents ajudes provinents de les administracions autonòmica i central.

Una de les mesures és una línia d’ajuts econòmics d’entre 1.000 i 2.000 €, a la que s’hi accediria per un sistema de puntuació en funció de variables com el descens en la facturació, la obligació de tancar l’activitat, l’existència de despeses fixes i treballadors a càrrec, l’antiguitat, etc.

Per aquelles empreses que s’han vist obligades a cessar la seva activitat i disposen de local, Compromís ha proposat l’exempció de pagament del cànon de l’aigua i ajudes pels lloguers comercials.

Amb l’objectiu de dotar de liquiditat a autònoms i petites empreses, Compromís ha demanat el pagament de factures a proveïdors per part de l’ajuntament de forma urgent.

Per últim, per alleugerir de despeses al sector, Compromís ha demanat la consideració de situació excepcional pel pagament de taxes i impostos municipals,  amb propostes d’exempcions, fraccionaments, pròrrogues i ajornaments en els diferents pagaments que afecten al sector com són la recollida i gestió dels residus comercials, la recollida d’escombraries, la ocupació de la via pública, l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, l’impost sobre activitats econòmiques, la zona blava i verda i l’impost sobre bens immobles.

En la reunió que es va celebrar ahir entre els diferents grups municipals i els representants del sector (Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell, Menja’t l’Alt Urgell, Associació de Turisme de l’Alt Urgell i Unió de Botiguers de La Seu d’Urgell) va quedar palès una sèrie de demandes per part dels empresaris, autònoms i comerciants: unitat per lluitar contra la crisi, lideratge per part de les administracions locals amb propostes útils, i conveniència de reflexionar sobre quins són les veritables necessitats de l’economia en el nostre territori donada la situació no favorable ja anterior a la crisi.

Des de Compromís, vam voler fer arribar al sector els nostres ànims per la difícil situació que estan vivint i als responsables del govern la necessitat de treballar activament i de forma prioritària per oferir respostes ràpides a la situació de crisi i buscar formules per reactivar la economia després de la situació de confinament.