La problemàtica de les barreres urbanístiques

Un veí de la Seu d'Urgell, Jordi Gomà Soldevila, ha iniciat una campanya per tal de donar a conèixer la realitat de les barreres urbanístiques de la ciutat i per sensibilitzar de les dificultats que aquestes barreres comporten en el dia a dia de les persones amb mobilitat reduïda. Al mateix temps impulsa una recollida de signatures per demanar a l'ajuntament de la capital de l'Alt Urgell que pregui les mesures oportunes per resoldre la problemàtica.

Demanen l'adaptació a la normativa de totes les voreres de la Seu d'Urgell
photo_camera Demanen l'adaptació a la normativa de totes les voreres de la Seu d'Urgell
La proposta de Jordi Gomà, que compta amb el suport d'entitats i empreses de la ciutat, entre les quals hi ha l'Associació d'Empresaris de l'Alt Urgell, busca resoldre l'adaptació de totes les voreres dels carrers per tal que compleixin amb la normativa d'accessibilitat urbanística vigent en l'actualitat però també persegueix una major sensibilització de la societat, i un debat, respecte aquest tema.
 
L'impulsor de la iniciativa proposa, a més, suprimir els arbres i els elements mobiliaris situats en voravies de menys de 2,5 metres d'amplada i acompanya la proposta de recollida de signatures amb una explicació gràfica de la normativa vigent així com una imatge d'un dels passos de vianants que no compleix aquesta normativa.
 
Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, Jesús Fierro, ha explicat a VIURE ALS PIRINEUS que des del consistori han parlat amb l'impulsor de la proposta per tal de col·laborar en tot el que sigui necessari per millorar l'urbanisme local i ha assegurat que “més del 90% dels passos de vianants de la ciutat estan adaptats”, però ara es troben amb la dificultat afegida que la normativa canvia constantment i, en aquest sentit, es fa difícil adaptar-se a curt termini a la nova legislació. Al mateix temps, Fierro ha destacat que “en els darrers anys s'ha fet un esforç inversor important i que es continuarà fent, tal i com contempla el pressupost del 2015, per tal de resoldre aquesta situació”.
 
Una de les principals dificultats amb les que s'han trobat els tècnics de l'ajuntament és que a la ciutat hi ha carrers i voreres molt estretes, especialment en el centre històric de la ciutat, en les quals és impossible posar la rampa seguint la legislació actual ja que no hi ha prou espai físic. “En alguns casos per complir la llei caldria, com per exemple en el carrer Sant Ermengol, reconvertir aquests carrers en peatonals”, diuen. En aquest sentit, des de l'ajuntament afegeixen que s'han anat buscant solucions concretes per a cada cas i que és bo que a la ciutat, com a la resta del Pirineu i del país, hi hagi un debat sobre aquest tema.