05.08.2021 |
Viure als Pirineus

PATRIMONI CULTURAL

Albert Villaró presenta a la consellera Àngels Ponsa el projecte creatiu de la Borda del Camader d'Estamariu

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha estat aquest dimecres a Estamariu i Arsèguel, en visita oficial.
Consellera Cultura a Estamariu 1
Albert Villaró, a Sant Vicenç d'Estamariu, parlant amb la consellera Ponsa
Albert Villaró presenta a la consellera Àngels Ponsa el projecte creatiu de la Borda del Camader d'Estamariu

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha visitat aquest dimecres Estamariu i Arsèguel. El periple continuarà aquest dijous a la Seu d'Urgell i també a Andorra. Àngels Ponsa ha iniciat el seu recorregut a Estamariu, on ha estat acompanyada per l'alcaldessa del municipi, Pilar Melsió; el president de la Fundació Privada Sant Vicenç d'Estamariu, Joan Planes; el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, Miquel Àngel Cullerés, a més de diversos membres de l'Ajuntament. La consellera ha firmat el llibre d'honor a la casa consistorial i, tot seguit, s'ha desplaçat a l'església de Sant Vicenç, que conserva les úniques pintures romàniques conservades in situ a l'Alt Urgell.

Sant Vicenç d'Estamariu: un conjunt únic a Catalunya

L'església de Sant Vicenç d'Estamariu, es va conservar acceptablement fins cap el 1950, moment en que va caure la coberta i van començar a créixer les bardisses.La construcció d'un cementiri nou, allunyat del poble, va accelerar la seva decadència, de tal manera que, actualment, es troba en estat ruïnós al clos del cementiri. Des de principis del segle XXI, la Fundació privada Sant Vicenç d'Estamariu, impulsada per l'empresari Joan Planes Vila, fill d'Estamariuha treballat per recuperar arquitectònicament el monument. Entre les intervencions més importants es troba la recuperació de la coberta. Durant l'any 2003, el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, va intervenir en una campanya per consolidar les restes pictòriques d'època romànica que es conserven al temple, comparables a les obres del cercle de Taüll per la seva qualitat. L'any 2007, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i la Fundació Privada Sant Vicenç d'Estamariu, van col·laborar econòmicament en la recuperació d'aquestes pintures.

IMG-20210224-WA0042(Foto: Joan Planes amb la consellera Àngels Ponsa a Sant Vicenç d'Estamariu)

La Borda del Camader, punt de trobada d'escriptors

En la seva visita a Estamariu, la consellera Ponsa ha visitat la Borda del Camader, un espai que vol esdevenir un punt de trobada d'escriptors. La proposta, enfocada a potenciar un complement social de la vida literària, és una iniciativa de l'escriptor urgellenc Albert Villaró.

IMG-20210224-WA0041(Foto: L'escriptor Albert Villaró amb la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, a la Borda del Camader)

La visita ha finalitzat a Arsèguel, on Ponsa ha estat a l'església parroquial de Santa Coloma i al Museu de l'Acordió, on l'ha acompanyat l'acordionista i historiador musical Artur Blasco, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco.

Comissió Territorial de Patrimoni

La consellera de Cultura continuarà aquest dijous el seu recorregut oficial a la Seu d'Urgell, on presidirà la reunió constitutiva de la Comissió Territorial de Patrimoni de l'Alt Pirineu. Abans, serà rebuda a l'Ajuntament urgellenc per l'alcalde Jordi Fàbrega. La jornada finalitzarà a la tarda a Andorra, on està prevista una trobada amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach.

Albert Villaró presenta a la consellera Àngels Ponsa el projecte creatiu de la Borda del Camader d'Estamariu
Comentarios