Albert de Gràcia: "Hem tingut tres onades consecutives de calor però, per sort, l'agost serà més fresc"

IMG_6102
photo_camera Albert de Gràcia amb el calendari pirinenc 2016 que es pot trobar a les llibreries del Pirineu.

L'Albert de Gràcia va néixer i créixer a Barcelona però tan bon punt va acabar els estudis de Geologia es va traslladar a viure a la Seu d'Urgell on s'ha convertit en un activista cultural. Col·labora amb diversos mitjans de comunicació, té una pàgina de facebook dedicada al temps al Pirineu, ha escrit el llibre L'Urgellet i la Seu d'Urgell. El patrimoni i 40 rutes a peu (Guies Xafatolls, d'Edicions Salòria) i ara també ha editat el Calendari del Temps Pirinenc que es pot trobar a les llibreries del Pirineu.

Què és el que et va fer decantar per estudiar Geologia?

Sempre he estat un apassionat del Pirineu. No tenia massa clar que estudiar, i després d’estar investigant vaig veure que Geologia era la carrera que més em podia aportar.

Quina és la teva vinculació amb el Pirineu?

Sóc de Barcelona però de petit i de jove tots els caps de setmana pujava al Pirineu amb els pares o amb els amics, i quan vaig acabar la carrera ja vaig venir a viure a la Seu d’Urgell.

Ets un gran aficionat a la metereologia. Des de quan t'interessa? 

M’interesso per la meteorologia abans que per la muntanya. Quan tenia 8 anys ja veia la previsió del temps i jugava a fer pronòstics. Sempre ha estat un tema que m’ha interessat.

Quan decideixes crear el blog Meteo Pirineus Catalans?

Fa uns 5 anys vaig crear una pàgina al facebook per parlar sobre el Pirineu i, especialment, sobre qüestions de metereologia. Vaig veure que això tenia èxit perquè tenia uns 3.000 seguidors i vaig decidir crear la pàgina Meteo Pirineus Catalans el passat mes de febrer. Ara ja tinc més de 9400 seguidors.

Com valores la repercussió de la pàgina Meteo Pirineus Catalans?

Molt positivament. Té bastanta repercussió perquè la gent del Pirineu sempre ens queixem de què no hi ha una previsió exacta per al nostre territori i, a partir d'aquí, el que he intentat és donar resposta a això. Intento fer previsions més detallades.

I una mica, quina és la singularitat del temps al Pirineu?

Sempre dic la mateixa frase: El Pirineu no deixa de ser grans barreres climàtiques i per això en un dia et trobes molts tipus de temps diferents.

I per què està sent tan calorós aquest estiu?

Hi ha hagut tres onades consecutives de calor. El problema ha estat que aquestes onades no han acabat amb pluges, fet que ha agreujat la situació. Per sort, ara la cosa ja ha canviat, i segons els models meteorològics tindrem un agost més fresc.

Ara també has publicat el Calendari del Temps Pirinenc de l'any 2016. D’on et va venir la idea de fer-lo?

La idea va sortir d’una exposició de fotografia que estic fent sobre Meteorologia del Pirineu. La gent va quedar tan entusiasmada amb les fotografies que vaig decidir fer-hi un calendari complementat amb diferents anècdotes i explicacions sobre particularitats del temps al Pirineu.

A banda d’això, també vas escriure el llibre La Seu d’Urgell i l’Urgellet. El patrimoni i 40 rutes a peu. Què et va motivar a escriure’l?

Hi ha molt pocs llibres sobre d'excursions pels voltants de la Seu d'Urgell i crec que feia falta una guia que aglutinés i actualitzés tota la informació que trobaves de forma dispersa en llibres, revistes i catàlegs turístics. La guia va néixer a partir d'aquesta documentació publicada anteriorment i, sobretot, de l'experiència personal a partir d'excursions i rutes per tot el territori de l'Urgellet (la Seu d'Urgell, Alàs i Cerc, Ribera d'Urgellet, Montferrer-Castellbó, les Valls de Valira i Estamariu). Hem de ser conscients que la zona de l'Urgellet té un patrimoni excepcional que encara és poc conegut per molta gent d'aquí i de fora. Ara tenim la guia, que és una bona eina i ja passa per la segona edició però encara queda molta feina per fer.