ESPECTACLE MEDIEVAL

La 46a edició del Retaule de Sant Ermengol incorpora, de nou, les Velles d'Ayguatèbia

L’espectacle medieval es representarà del 3 al 10 d’agost, a les 22 hores, al Claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell. Enguany, els actors principals portaran incorporat un micròfon perquè el públic pugui seguir millor l’espectacle.
Retaule 2

El Patronat del Retaule de Sant Ermengol ha presentat l’edició 2019 del Retaule de Sant Ermengol que tindrà lloc del 3 al 10 d’agost, a les deu de la nit, al claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell de la Seu d’Urgell. A la presentació hi han assistit el president del Retaule, Jesús Galindo, el director artístic de l’espectacle, Xavier Piguillem, acompanyats per l’alcalde de la ciutat, Jordi Fàbrega, i el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament urgellenc, Carlos Guàrdia.

En aquesta nova edició, el Retaule de Sant Ermengol incorpora una novetat escènica amb les Velles d’Ayguatèbia. Així ho ha explicat el director artístic del Retaule, Xavier Piguillem, que ha assenyalat que “enguany hem augmentat la línia teatral del Retaule sense perdre l’essència ‘retaulista’ d’aquest espectacle que s’escenifica gràcies a un centenar d’actors i tècnics de la Seu d’Urgell, totalment amateurs”.

Presentació Retaule St Ermengol

Piguillem ha avançat que enguany el Retaule l’obren unes narradores (les velles d’Ayguatèbia), les quals aniran introduint els diferents episodis de la vida de Sant Ermengol. Aquesta nova incorporació és l’adaptació de l’escena que Esteve Albert va ambientar l’any 1957 al poble d’Ayguatèbia (Conflent) -on se suposa que hauria nascut Ermengol cap a l’any 979- fins traslladar l’espectacle al segle XI.

El director artístic ha explicat que enguany el Retaule també presenta millores tècniques importants com la incorporació d’un micròfon en els actors principals perquè el públic pugui seguir millor l’espectacle, així com una millor il·luminació del mateix. Val a dir que aquest any també es comptarà en cadascuna de les 8 funcions del Retaule amb el Cant de la Sibil·la que interpretarà en viu i en directe la soprano Laura de Castellet.

Per la seva part, el president del Patronat del Retaule, Jesús Galindo, ha volgut remarcar “la grandesa de l’Esteve Albert per representar uns fets reals en un escenari natural i real. Gràcies a ell, molts urgellencs coneixem avui una part de la nostra història, que la fem nostra i l’estimem, ja que forma part de la nostra identitat, per això ens agradaria que tota la ciutadania de la Seu d’Urgell se’l faci seu”.

Galindo ha explicat que en els darrers deu anys, “els retaulistes hem reinventat cada any l’espectacle amb la incorporació de dos quadres escrits per Esteve Albert que mai s’havien representat, com la batalla d’Albesa i l’expedició a Còrdova, i es compta amb el compte Ermengol I d’Urgell, com a personatge secundari”. “Actualment -ha abundat Galindo-  tenim un guió més ric, complex, més contextualitzat i aprofundim més en la història local, que en aquesta edició, després de 44 anys després, tornen les velles d’Ayguatèbia”. 

Llumeneres

(Escena de quan Sant Ermengol viatja a Llumeneres, al Principat d'Andorra, per descansar)

El president del Patronat ha afegit que enguany s’han incorporat al retaule nous actors, de totes les edats, que van des d’infants de 2 anys a adults de 88. “Tot això, sense perdre l’esperit amateur i la plasticitat de l’obra, hem volgut donar-li més dinamisme, fer-ho més humà, proper i creïble”.

En la presentació d’aquesta nova edició del retaule de Sant Ermengol, l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha agraït al Patronat i al director del Retaule que any rere any s’escenifiqui aquest espectacle que des del 2004 es fa cada estiu de manera ininterrompuda. “El Retaule de Sant Ermengol ens aporta visitants i prestigi a la nostra ciutat, ja que s’escenifica en el claustre de la catedral de Santa Maria d’Urgell, que forma part del conjunt catedralici que s’inclou en el projecte de la candidatura de Patrimoni Mundial de la UNESCO”.

El tinent d’alcalde de Cultura, Carlos Guàrdia, ha finalitzat aquesta presentació subratllant que “només pel fet que el Retaule explica alguns episodis del bisbe Ermengol, és a dir, una part de la història de la Seu d’Urgell, ja val la pena anar-lo a veure”.

Estreve_Albert_2

Esteve Albert i Corp

L'autor del Retaule de Sant Ermengol, Esteve Albert i Corp, va néixer el 1914 a Dosrius, el Maresme, i va ser poeta, autor teatral, historiador i creador de diverses iniciatives culturals. Durant la guerra civil espanyola va fundar el Comitè de la Salut Pública de Dosrius i Canyamars i a la postguerra va mantenir una abundant correspondència amb els membres de la Generalitat a l’exili convertint-se un actiu membre de la resistència catalanista, motiu pel qual va haver d’exiliar-se a Andorra, l’any 1956, on hi va viure fins que va morir a l’octubre de l’any 1995. La presència d’Esteve Albert a mitjans dels anys cinquanta a Andorra i la seva capacitat d’endegar muntatges escènics de teatre popular amb pocs recursos, van ser aspectes decisius a l’hora de mobilitzar una quants membres de la població de La Seu d’Urgell i fer néixer el Retaule de Sant Ermengol. 

Concursos a les xarxes socials i entre el públic

Amb l’objectiu d’arribar al públic més jove -que és l’usuari majoritari de les xarxes socials  com facebook, Twitter i Instagram- el Patronat del Retaule de Sant Ermengol posa en marxa en l’edició d’enguany el concurs #retauleermengol19, sopar per a 2 a Arbeletxe i El Castell de Ciutat. Aquesta iniciativa pretén difondre entre els usuaris de les xarxes socials el Retaule de Sant Ermengol, així com promoure els establiments de restauració del territori.

D’altra banda, per tal de premiar la fidelitat dels espectadors d’alguna de les funcions, el Patronat del Retaule de Sant Ermengol sortejarà entre les persones que omplin l’enquesta de valoració un lot de llibres i un lot de productes gastronòmics tradicionals de la llibreria La Puça d’Andorra la Vella. 

Venda d’entrades 

Les entrades per veure el Retaule de Sant Ermengol ja estan a la venda a l’oficina de Turisme Seu i al Consell Comarcal de l’Alt Urgell, a Andorra al Restaurant Cal Sinquede i a la Llibreria La Puça, mentre que a Puigcerdà es poden adquirir a Electricitat Marín.

També es poden reservar en línia a través de la pàgina web del Retaule www.retaulesantermengol.com

El preu de les entrades a taquilla són de 15 euros, mentre que les anticipades costen 13 euros. Per a persones jubilades i Carnet Jove el preu de l’entrada és de 10 euros.