DIADA DE SANT JORDI

Sant Jordi omple de llibres i roses les places i els carrers del Pirineu

Les baixes temperatures no aturen la voluntat dels pirinencs de sortir al carrer per viure aquest dia tan especial.
Sant Jordi 2024 la Seu 3
photo_camera Una parada de llibres al passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Els carrers i places dels pobles, viles i ciutats de l'Alt Pirineu i Aran s'ompliran, aquest dimarts, de llibres i roses  per celebrar la diada de Sant Jordi amb la temperatura meteorològica més baixa. Però l'estima per la festa i la il·lusió de celebrar una diada tan especial, no han aturat ni paradistes ni lectors.

Mirar cap al cel pendent del temps és un dels clàssics de Sant Jordi; l’altre, la corrua d’infants que surten de l’escola per viure la festa al carrer. Dues tradicions que tornaran avui, primer Sant Jordi feiner després de dues edicions post-pandèmia i de dues més en cap de setmana. 

Sant Jordi 2024 la Seu 4
Una parada de llibres al passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

40 parades al passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell

Aquesta diada de Sant Jordi, el passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell s’omplirà amb un total de 37 parades que estaran obertes al públic de nou del matí a vuit del vespre. Hi haurà 8 parades pertanyents al gremi de llibreters i 5 de venda de roses del gremi de floristeria de la ciutat. Pel que fa a les altres parades, seran de venda d’objectes d’artesania, productes alimentaris, entitats i associacions i centres eductius de la Seu. Cal remarcar que en cas de pluja o altres inclemències meteorològiques, aquestes parades s’instal·laran sota els porxos del Carrer Major.

Contacontes, lectures en viu, signatures de llibres d’autors pirinencs i xerrada

A les 10:30 hores, la Biblioteca Sant Agustí acollirà l’activitat adreça als escolars  ‘Compartim lectures’, enguany sota el títol ‘La notícia que m’agradaria llegir en un diari’.  A les 12 del migdia, la mateixa biblioteca serà l’escenari d’una lectura en veu alta de poemes a càrrec de persones grans. A més, al passeig Joan Brudieu, hi haurà signatures de llibres per part d’autors pirinencs, a les 12 del migdia i a les 18:00 hores.

Sant Jordi 2024 la Seu 1
Una parada de roses al Passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

La festa del llibre també inclourà la xerrada ‘Franquisme i antifranquisme a la Seu’, a càrrec d’Amadeu Gallart, activitat que tindrà lloc a l’Escola Oficial d’Idiomes de la Seu. Després de la xerrada, es lliuraran els premis del XXè del Concurs de Sant Jordi

‘Balla’m poesia’, espectacle que combina literatura, música, dansa i arts plàstiques

A les sis de la tarda, la celebració de Sant Jordi a la Seu d’Urgell també comptarà amb l’espectacle de dansa, música, literatura i arts plàstiques ‘Balla’m poesia’ que tindrà lloc al pati de la Biblioteca Sant Agustí. Balla’m poesia està basat en el llibre Un metre d’històries de metre’ i altres pomes de l’escriptor peramolí Ramon Besora, i que es podran escoltar en directe de la mà dels cors de l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell. Alhora, l’alumnat de l’Espai Dansa ballarà un cicle de coreografies curtes creades per a l’ocasió. Tot plegat anirà acompanyat dels treballs elaborats per nois i noies de l’Espai d’Art. Així, el poeta Ramon Besora obrirà l’acte amb la presentació del seu nou llibre, ‘Un metre d’històries de metre’, i recitarà alguns dels seus poemes d’aquest i d’altres poemaris. L’autor també signarà aquest nou llibre després de l’espectacle.

La música anirà a càrrec de l'alumnat dels cors des dels 7 als 12 anys, amb acompanyament de piano. Cal remarcar que dos dels poemes (Cucs de seda La serp i el centpeus) han estat musicats per l’alumnat de primer curs d’harmonia clàssica del Conservatori de Música dels Pirineus i que es cantaran, per primer cop, en aquest espectacle.La dansa anirà a càrrec d’un grup de ballarines d’entre les edats esmentades, que reproduirà, en moviment, els poemes musicats, fet que fornirà de vida i color a les lletres. Les arts plàstiques aniran de la mà dels alumnes i les alumnes de l’Espai d’Art.

Associació Llibre del Pirineu

L’Associació Llibre del Pirineu tindrà parades a la Seu d’Urgell i a Puigcerdà per promocionar l’entitat i divulgar el catàleg que acaba d’editar amb les novetats dels darrers mesos. A més, diversos autors hi signaran els seus llibres. En el cas de la Seu d'Urgell, al llarg del matí, hi haurà contacontes pirinencs explicats pels propis autors a alumnes d’educació infantil i cicle inicial de primària de les escoles de la ciutat.

Isidre Domenjó contacontes
Isidre Domenjó, al passeig Joan Brudieu de la Seu, explicant 'Les Gallines d'Aristot' a un grup d'alumnes d'educació infantil / Feliu Sirvent

A la parada de la Seu d’Urgell, que estarà instal·lada al peu del passeig Joan Brudieu, els autors pirinencs que explicaran els seus contes a la mainada seran Isidre Domenjó, amb Les gallines d’Aristot i Les encantades de Toloriu, de dos quarts de deu a les 11 del matí; Mar Hurtado, autora de La padrina en sap un niu, de plantes remeieres, que l’explicarà de les 11 a les 12, i Pepita Clop, amb El dia absent, el darrer conte que ha escrit, de les 12 a dos quarts d’una. Cada sessió durarà deu minuts i se’n farà una cada quart d’hora, de manera que en total se n’han previst tretze. Aquesta activitat està organitzada conjuntament amb el Servei Educatiu de l’Alt Urgell i compta amb la col·laboració de les escoles Albert Vives i Pau Claris i el col·legi La Salle.

A la mateixa carpa de Llibre del Pirineu, d’una a dues del migdia signaran els seus llibres Joan Aixàs (Paraules que m’agraden), Pepita Clop (El dia absent), Mar Hurtado (La padrina en sap un niu, de plantes remeieres) i Jordi Nistal (El front del Pallars i la rereguarda republicana de l’Alt Urgell). De sis a set de la tarda agafaran el relleu Joan Ganyet (Scherzo d’Itàlia) i Ricard Lobo (La Seu d’Urgell (1977-2022). El batec de la ciutat).

Sant Jordi Puigcerdà
Una parada de llibres a la Plaça de Santa Maria de Puigcerdà / @puigcerda_cat

Fira de llibres i roses al Passeig 10 d'Abril i la Plaça Santa Maria de Puigcerdà

A Puigcerdà, durant tot el dia, les parades de la tradicional Fira de Llibres i Roses ompliran el Passeig 10 d'Abril i la Plaça Santa Maria. A més, veïns i visitants també podran gaudir d'una programació ben atapeïda d'activitats: des de jocs reciclats a càrrec de Guixot de 8 fins a una xocolatada amb coca, un taller de castells ofert per la Colla Castellera de Cerdanya o un fantàstic espectacle de dansa a càrrec de Dansart Cerdanya.

El Govèrn d’Aran presenta les noves publicacions en aranès 

En motiu del Dia del Llibre, el Departament de Llengua del Conselh Generau d’Aran presenta les noves publicacions per a totes les edats: Aran de Literatura, recopilació d’obres premiades a la XXI edició del Premi Aran de Literatura, que us podeu descarregar a la web de l’aranès: aranes.conselharan.org, recull les deu obres premiades en 2021 a les categories de narració, poesia i novel·la juvenil.

llibres Aran Sant Jordi

En paraules de la Síndica d’Aran, Maria Vergés: “seguim trebalhant per potenciar la promoció de l’aranés en tots els àmbits”. Els símbols d’Aran, obra d’Angel Claveria Aner, és la recopilació dels nostres símbols: la bandera, l’himne i l’escut d’Aran i de cadascun dels seus pobles.

Els tresors del bosc, un conte de Pere Martí i Bertran sobre la riquesa que ens dona la natura, traduït per Míriam Arjó, s’oferirà als nens i nenes de segon i tercer de primària de les escoles araneses, i es pot comprar també a la web de Pagès editors. 

El Conselh Generau d’Aran també ofereix avui un conte oral, titulat “El pet més gran del món”, per als nens i nenes de l’Escola Bressol de Vielha, explicat per Carla Rodríguez.

Els llibreters reivindiquen Sant Jordi

El president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco, ha assegurat que el sector ho té tot a punt per celebrar la diada. Defugint centrar-se en els autors o llibres que es preveu que tinguin més sortida, ha reivindicat la festa com un dia de vendes "heterogènies" en què, sobretot, es venen llibres de fons. "Dels 3.000 o 4.000 títols diferents que vendrem avui, només entre el 5% i el 6% són mediàtics. Es venen llibres de tot tipus i tothom pot trobar el seu, és el que ens fa forts com a llibreters", recorda. 

Xavier Antich Òmnium
El pirinenc Xavier Antich, president d'Òmnium / Guifré Jordan

Antich reclama als partits "atenció prioritària a la defensa de la llengua catalana"

Xavier Antich ha aprofitat la diada de Sant Jordi, a tres dies de la campanya electoral del 12-M, per a reclamar als partits una "atenció prioritària a la defensa de la llengua catalana". Així ho ha assegurat aquest dimarts en una atenció als mitjans, en què el president d'Òmnium Cultural també ha fet una crida a "revertir la situació de les biblioteques escolars", en el marc de la seva campanya 'Llegir ens fa grans' per fer créixer aquests equipaments. Ha recordat que, avui, entre les escoles i instituts de Catalunya, "només una de cada dues tenen biblioteca escolar". Per això ha reclamat que en un any tots els centres educatius en disposin, perquè "és una de les grans eines que existeix per a fomentar la lectura entre els joves".

Xavier Antich ha posat el focus en la "problemàtica" de la lectura entre els joves i en la situació de les biblioteques escolar. "Volem fomentar l'amor i la passió per la lectura, i revertir el descens de l'ús social del català en aquells àmbits i públics estratègics que són essencials per a garantir el seu futur", ha assegurat el president d'Òmnium.