El Museu sense murs de Font-romeu

L’any 2008 un grup de persones apassionades per l’art va decidir tirar endavant un projecte engrescador I innovador alhora: la creació d’un museu a l’aire lliure sense barreres ni portes que limités el seu contingut, el Musée sans murs. Crònica de Núria Boltà.

El pelegrí i la portadora d'aigua. Philippe Lavaill
photo_camera El pelegrí i la portadora d'aigua, de Philippe Lavaill.

Així, doncs, l’escenari havia de ser la pròpia natura i l’objectiu era aconseguir que el visitant no tingués cap límit per contemplar, fusionar, barrejar i gaudir de la simbiosi art-natura. Van comptar amb el suport de l’ajuntament de Font-Romeu-Odelló-Via i després d’estudiar les possibilitats de l’emplaçament d’aquest innovador museu, es va decidir ubicar-lo enmig del bosc que s’estén des dels afores de Font-Romeu fins l’Ermitatge.

Es tracta d’una extensa col·lecció d’escultures monumentals d’art contemporani que aplega obres d’artistes de cada banda, alguns d’ells ben coneguts pels lectors de la revista i amb mostres del seu art a la mateixa capital de l’Alt Urgell, a Cerdanya o Andorra, entre d’altres territoris.

Els materials emprats i les tècniques són de tota mena: fusta, pedra granítica, ferro, plàstic, materials reciclats, etc... En definitiva, es tracta d’ obres, artistes i temàtiques transfrontereres que dilueixen la ratlla que suposadament separa territoris i persones, objectiu que sol aconseguir sempre qualsevol manifestació artística.

Com a fet singular direm que aquest museu sense murs es troba al costat de l’Ermitatge de Font-romeu, lloc habitual de pelegrinatge i curiosament equidistant de Sant Jaume de Compostel·la i de Roma, dos dels grans centres de peregrinació mundial.

La visita és una experiència molt agradable ja que permet que l’espectador adopti la distància que desitgi per a contemplar les obres, tot passejant enmig d’un bosc a través de senders que connecten els diferents muntatges i la possibilitat d’asseure’s en bancs, estratègicament situats, alguns d’ells ben originals, com els fets amb esquis.

En el web del museu museesansmurs.fr hi podem trobar fotografies de cada obra amb el títol de les mateixes, una breu explicació i el nom dels artistes que n’han fet donació. Aquest Musée sans murs està recolzat per una Associació que porta el mateix nom i a la qual hem convidat per fer un intercanvi. Properament els mostrarem un equipament de característiques semblants a casa nostra, Rocaviva.

Núria Boltà