19:09h. Divendres, 22 Setembre de 2017
El Govern assegura urnes a lAran
Presentació a la sala Audiovisual de Vielha del Manifest de Les en suport al referèndum. Foto: Laura Cortés

El Govern assegura urnes a l'Aran

Polítics de la Vall de diferents formacions presenten als ciutadans el 'Manifest de Les' en suport al referèndum, amb l'assistència dels consellers Turull i Puig

Acte de presentacion des Gòis a Sant Ròc
Acte de presentacion des Gòis a Sant Ròc

Acte de presentacion des Gòis a Sant Ròc

Er acte compdèc damb era presència deth síndic d’Aran, Carlos Barrera, deth baile de Vilamòs, Francès Castet, er autor dera letra Jèp de Montoya e es promotors deth Grop Es Paums, Jusèp Antòni Castet e Tonho Castet.

Laranès es reivindica
Arribada dels participants a la cursa Aran per Sa Lengua a Vielha.

L'aranès es reivindica

En els 10 anys d'oficialitat ha crescut el nombre de persones que escriu i llegeix en occità però els parlants s'han reduït un 20%

24au Corsa Aran per sa Lengua
Ua corsa Aran per sa Lengua

24au Corsa "Aran per sa Lengua"

Es corredors e caminaires tornaràn a gésser des de Montgarri, Tredòs, eth Pòrt de Vielha e Les, entà arribar ath torn des ueit dera vrespada, ena plaça dera glèisa de Vielha.

Confirmen l’excepcionalitat de les pintures murals gòtiques de l’església de Bossòst
Les pintures murals gòtiques de Bossòst.

Confirmen l’excepcionalitat de les pintures murals gòtiques de l’església de Bossòst

En el marc dels treballs de prospecció pictòrica efectuats aquesta setmana al presbiteri de l’església de la Purificació de Bossòst (s. XII), els serveis tècnics de Patrimoni cultural de la Generalitat han confirmat l’excepcionalitat de les pintures murals del segle XIV en el conjunt del patrimoni artístic català. Es tracta de dues escenes que destaquen per la seva bona factura i el manteniment de la seva ubicació original, sense alteracions al llarg del temps. Representen l’Epifania i Jesús al temple, discutint amb els doctors.

Plantaran 6.000 arbres fruiters a zones del Pirineu amb presència dós bru
Els óssos són el mamífer més gran del Pirineu.

Plantaran 6.000 arbres fruiters a zones del Pirineu amb presència d'ós bru

La companyia Endesa forma els seus empleats que treballen dins l'àrea d'influència d'aquests animals. L'actual població d'óssos és d'origen eslovè i s'estima que hi ha uns 40 exemplars distribuïts majoritàriament a les comarques de la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà, encara que també estan presents al Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Trobada dacordions diatònics a Aran
Aran Diatònic 2016
3a edició Aran diatònic

Trobada d'acordions diatònics a Aran

Aran Diatònic ja és aquí! Aquesta serà la tercera edició d'aquesta trobada d'acordions diatònics a Salardú, a la Val d'Aran, que tindrà lloc el 21, 22 i 23 d'octubre. Els organitzadors d'Aran Diatònic, juntament amb el professorat: Pep Lizandra, Cati Plana, Mercè Morera, Georgina Fàbregas i Maria Pich, intentaran que aquesta trobada us deixi, com cada any, un bon record. Animeu-vos a participar!

La Generalitat i Aran tanquen un nou acord de finançament
Imatge de la reunió de la Comissió bilateral entre el Govern de la Generalitat i el Conselh Generau. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presidit la reunió.
Política

La Generalitat i Aran tanquen un nou acord de finançament

La consellera Borràs i el síndic Barrera han rubricat el conveni en el marc de la Comissió bilateral i l'objectiu per al 2018 és arribar al finançament definitiu que indica la Llei d'Aran

La recuperació del formatge aranès
El Tonho a la seva formatgeria, a Babergue.

La recuperació del formatge aranès

El José Antonio Tarrau, el Tonho, a casa tota la vida havia vist fer formatges però mai pensava que s'hi dedicaria de ple. Ell és de casa Rosa, a Babergue, el poble més alt de la Vall d'Aran (1.419 m), i l'any 2006 va decidir que volia ser formatger: amb el seu germà Oscar van viatjar al País Basc, van anar a veure el Salvador Maura a Adrall ("el gran mestre Maura", com diu ell), van fer cursets a Bellestar i l'agost del 2009 ja tenien a punt els sus primers formatges artesans.

La Copa Cegva obre la Lliga Catalana de patinatge artístic sobre gel 2016-17 a Vielha
Podi de la edició anterior
Esports d'hivern

La Copa Cegva obre la Lliga Catalana de patinatge artístic sobre gel 2016-17 a Vielha

Vielha acull la Copa CEGVA. Serà la primera prova de la Lliga Catalana de Patinatge Artístic sobre gel de la temporada 2016-17. Hi prendran part 14 patinadors i patinadores del CEPAP (Club Esportiu Patinatge Artístic Puigcerdà), 23 del CEGVA (Club d’Espòrts de Gèu Val d’Aran), 20 del FCB Futbol Club Barcelona) i 18 del ACG (Andorra Club Gel). 

Presenten letapa del Tour de França que unirà Vielha amb Arcalís
El Tour de França tindrà, enguany, una forta presència al Pirineu català.

Presenten l'etapa del Tour de França que unirà Vielha amb Arcalís

El Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, va acollir aquest dimarts la presentació de la 9a etapa del Tour de França, que en la 103a edició tindrà lloc el proper 10 de juliol entre Vielha (Vall d’Aran) i Arcalís (Andorra) al llarg de 184 quilòmetres. La Direcció General de la Policia, la Secretaria General de l’Esport i la Sindicatura d’Aran han explicat el conjunt d’actuacions previstes per garantir la seguretat de la prova ciclista més important del món, la mobilitat i el civisme. 

Endesa instal·la vàlvules de seguretat a la central hidràulica de Toran, a la Vall d’Aran, per millorar-la tecnològicament i fer-la més operativa
Embassament de Toran
Els nous dispositius permetran no haver de buidar l’embassament cada vegada que calgui fer treballs d’inspecció o manteniment

Endesa instal·la vàlvules de seguretat a la central hidràulica de Toran, a la Vall d’Aran, per millorar-la tecnològicament i fer-la més operativa

Endesa ha instal·lat dues singulars vàlvules a l’interior de la galeria de pressió de l’embassament de Toran, a la Vall d’Aran, amb l’objectiu de no haver de buidar-lo cada vegada que calgui fer treballs d’inspecció o manteniment, amb la qual cosa no només es guanya en eficiència operativa i en seguretat, sinó que representa una notable millora ambiental a la comarca.

Demanen a la Generalitat que finalitzi les obres de linstitut dAran que acumulen 6 anys de retard
Ordeig demana celeritat en les obres del centre educatiu de la imatge.

Demanen a la Generalitat que finalitzi les obres de l'institut d'Aran que acumulen 6 anys de retard

El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Òscar Ordeig, ha afirmat avui que “la qualitat de l’ensenyament al que han de poder tenir accés els i les joves que viuen al Pirineu i l’Aran és tant just i necessari com els de qualsevol altre territori de Catalunya”. Per això, Ordeig ha explicat que “tal i com ha fet Unitat d’Aran al Conselh Generau i a l’Ajuntament, el Grup Parlamentari Socialista reclamem a la Generalitat que finalitzi les obres pendents de l’Institut d’Aran”. 

“Conseller Pelegrí… Oi que ens entén?
Els pastors reivindiquen un nou model de gestió agrària.

“Conseller Pelegrí… Oi que ens entén?

La Xarxa de Pastors i Pastores de Catalunya ens ha fet arribar la Carta oberta que s’està difonent a través de les Xarxes Socials i altres mitjans en contra de la política que el Departament d’Agricultura porta entorn la pagesia dedicada a la pastura. La carta, que públiquem íntegrament, es titula "Conseller Pelegrí... Oi que ens entén?".

Els ramaders del Pirineu diuen prou!
La ramaderia extensiva hauria de ser estratègica per al territori.

Els ramaders del Pirineu diuen prou!

Diferents associacions de ramaders del Pirineu han convocat manifestacions pel pròxim dia 28 d'abril. Els motius de les protestes són diversos: retard en el pagament de les ajudes compromeses, els danys de la fauna salvatge i la sobreportecció d'algunes espècies en detriment del sector ramader i de la població del món rural i el desacord amb el Programa de Desenvolupament Rural (PDR). Les manifestacions es faran de forma simultània a quatre comarques catalanes; el Ripollès, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça.