19:17h. Divendres, 22 Setembre de 2017
Uns ramaders del Pallars comercialitzen llet deuga
Els impulsors del projecte. Foto: Bloc Equ Pirinenc.
Pallars Sobirà

Uns ramaders del Pallars comercialitzen llet d'euga

Jordi Baró i Josep Peró són dos ramaders del Pallars, de Peramea i de la Pobleta de Bellveí respectivament, que han unit esforços per tirar endavant una proposta única al Pirineu però que ja funciona en altres països europeus: la comercialització de llet d'egua sota la marca EQU Pirinenc.

Un grup de tècnics investiguen com millorar laprofitament de la fusta al Pirineu
Els tècnics que desenvolupen el projecte.

Un grup de tècnics investiguen com millorar l'aprofitament de la fusta al Pirineu

Aquesta setmana s’ha fet al Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, a Solsona (CTFC), la reunió inicial del projecte europeu iFORWOOD, que treballarà per incrementar l'ús de la fusta del Pirineu. En aquesta reunió s’ha treballat en el desenvolupament de noves eines per a conèixer els recursos forestals del Pirineu, per la millora de mobilització i venta de fusta, i en els projectes pilot innovadors en transformació de fusta per a la valorització dels productes fusters de la zona.

Viatge a les Planes de Son
Una imatge dels camps de treball a MónNatura.

Viatge a les Planes de Son

Les Valls d’Àneu ens ofereixen un conjunt de perspectives geogràfiques i naturals difícil d’igualar. Són un espectacle. Per això és molt recomanable fer una estada, en qualsevol època de l’any (i especialment per a les famílies amb fills petits) a l’espai MónNatura Pirineus, un equipament únic, situat a les Planes de Son, al bell mig de les Valls d’Àneu.

Crida de materials per lexposició Anys de cinema
Anys de cinema

Crida de materials per l'exposició "Anys de cinema"

El mes d'octubre vinent l'Oficina de Turisme del Pallars Sobirà acollirà l'exposició itinerant Anys de cinema, organitzada per l'Associació Mostremp - Amics del Cinema de Tremp i que és un recorregut per la memòria dels cinemes i sales del nostre territori que durant anys han acollit projeccions, atès que parlar de l'impacte del cinema a les comarques pallareses és fer-ho de la història de la nostra societat i dels seus canvis de costums.

Malauradament, no han quedat massa rastres dels cinemes que hi ha hagut a Sort (al Casal Parroquial, a l'actual Cooperativa del Pallars, al Centre Republicà i a la vella Rectoria), motiu pel qual us demanem la vostra col·laboració.

Els pastors estrenen una nova cabana al Parc Natural de lAlt Pirineu
La cabana de pastor del Salau està integrada en lentorn.

Els pastors estrenen una nova cabana al Parc Natural de l'Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu compta amb una nova cabana de pastor a la muntanya de Bonabé (Pallars Sobirà). Aquesta infraestructura proporcionarà més confort al pastor contractat pel Projecte Piroslife que realitza la vigilància d'uns 1.000 caps de bestiar oví de diferents ramaders de la Vall d'Isil que pasturen durant l'estiu en zona de presència continuada d'ós bru.

Jornades sobre salut integral
Cartell Jornades sobre salut integral

Jornades sobre salut integral

L'Associació Educació i Salut i l'Ajuntament de Sort us conviden a la jornada sobre salut integral que tindrà lloc ​avui dimecres, ​24 d'agost, ​a les 7 de la tarda, al Telecentre del Pallars Sobirà (camí de la Cabanera, 2); entrada gratuïta, us esperem!

Dos treballs de temàtica pirinenca són premiats com a millors treballs de recerca de batxillerat a Catalunya
Els premis els concedeix la Universitat de Vic.

Dos treballs de temàtica pirinenca són premiats com a millors treballs de recerca de batxillerat a Catalunya

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya va celebrar aquest dimarts la cerimònia de lliurament dels Premis UVic-UCC als millors treballs de recerca de batxillerat. Els premis, que ja tenen divuit anys d’història i són els més antics en el seu gènere, tenen l’objectiu de promoure la incorporació dels estudiants de Batxillerat a la formació superior i fomentar el gust per fer recerca.

La Sagrada Família i la carretera de Gerri de la Sal
Les obres de la carretera, aquest mes de juny.
Comunicacions

La Sagrada Família i la carretera de Gerri de la Sal

La Sagrada Família i la carretera que passa per Gerri de la Sal, la N-260, tenen una cosa en comú: no s'acaben mai. Ara es fa una ampliació del vial que travessa Gerri de la Sal però això només és una mesura provisional. La gran obra és la construcció d'una variant que es va començar l'any 2011 però que mesos després d'iniciar-se es va aturar a l'espera de nou pressupost. Un pressupost que ningú sap si arribarà algun dia... Mentrestant, anem posant pedaços.

La veu dels escriptors pallaresos
El Pallars promociona els seus escriptors.

La veu dels escriptors pallaresos

L'exposició La veu de la terra: els escriptors de la comarca parlen, que es podrà visitar a l'Oficina de Turisme fins el 31 de gener, mostra la trajectòria de quinze autors de les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, a més d'una trentena d'autors que formen part de "Les altres veus".

Xavier Pedemonte: Els pobles de muntanya tenen i tindran futur mentres tinguin gent
Imatge de la presentació de la candidatura de la CUP a Soriguera. Foto: Xavier Ripoll.

Xavier Pedemonte: "Els pobles de muntanya tenen i tindran futur mentres tinguin gent"

Entrevistem a Xavier Pedemonte Garcia, el primer alcalde de la CUP (acord amb APAM-ERC) a l'Alt Pirineu, concretament al municipi de Soriguera. Va néixer a Barcelona fa 33 anys, és llicenciat en Sociologia, treballa a Port Ainé i és membre actiu del sindicalisme al Pallars Sobirà, comarca on viu des de l'any 2008. Parla clar i assegura que els polítics han de "predicar amb l'exemple".

La fauna del Pallars
Els dissenys de la campanya La fauna del Pallars.

La fauna del Pallars

El jovent d'Espot s'ha proposat promocionar la festa major del seu poble que se celebra els dies 18 i 19 de setembre. I per fer-ho han impulsat una original campanya a través de Facebook i Instagram en la qual volen recollir els estereotips de les persones que van a les festes majors pallareses. La campanya l'han titulat "La fauna del Pallars". La cosa promet. Us ho perdreu?