04:12h. Diumenge, 20 d'Agost de 2017
El sorteig de premis de la Biblioteca de Tremp posa punt i final a la Cursa Lectora de lestiu
Última jornada de la Cursa Lectora, amb els participants, a la Biblioteca de Tremp.

El sorteig de premis de la Biblioteca de Tremp posa punt i final a la Cursa Lectora de l'estiu

Uns cinquanta nens i nenes han participat en la Cursa de Lectura de l'estiu de la Biblioteca de Tremp i han llegit vuit llibres adequats a la seva edat dins de la selecció proposada en el marc dels llibres d'oficis de l'Exposició T'estimo o no... del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

Els FEDER permetran recuperar les antigues adoberies de Tremp i visualitzar una part de la vila romana dIsona
El secretari dAdministracions Locals del departament de Governació, Joaquim Ferrer, ha visitat la zona que es recuperarà de Tremp acompanyat de Constante Aranda, president del Consell Comarcal del Jussà.

Els FEDER permetran recuperar les antigues adoberies de Tremp i visualitzar una part de la vila romana d'Isona

Tremp recuperarà un sender natural d'1,5 quilòmetres en el transcurs de la Font-vella gràcies a ajuts dels fons FEDER. En aquest espai es crearà una zona per a vianants que permetrà gaudir d'aquest pulmó verd de la ciutat.

Presenten a Tremp un llibre de Jordi Campillo sobre lespoli del patrimoni del Pirineu
Imatge de la presentació del llibre.
Cultura

Presenten a Tremp un llibre de Jordi Campillo sobre l'espoli del patrimoni del Pirineu

Deu anys després de la presentació a Tremp de la publicació On és la Calaixera, on Jordi Campillo analitzava els delictes contra el patrimoni del Pirineu, el passat divendres es va presentar la continuació d’aquell llibre, amb la contextualització de dades de tot Catalunya i l’abordatge del tema de l’espoli des de diversos punts de vista.

La Fundació Alícia destaca el potencial dels olis pallaresos
Cada cop es fan olis més interessants al Pallars.

La Fundació Alícia destaca el potencial dels olis pallaresos

Una quarantena de persones van participar el passat dijous, dia 19 de gener, a la tarda a la jornada “Qualitats i adequació de l’oli d’oliva a la restauració del Pallars” amb l’objectiu d’aprofundir en els coneixements del món de l’oli, especialment des de l’àmbit de la restauració.

Obriran 4 fosses amb restes òssies de lAlt Pirineu i Aran
El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha visitat un búnquer de la Guerra Civil a Figuerola dOrcau.

Obriran 4 fosses amb restes òssies de l'Alt Pirineu i Aran

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat el Pla de fosses 2017, any en el qual es commemora el 80è aniversari de l'esclat de la Guerra Civil i el 85è de la proclamació de la Segona República. Aquest Pla contempla una cinquantena d'actuacions en fosses de desapareguts durant la Gerra Civil i la dictadura franquista per a l'any 2017 inclou accions en fosses i restes òssies repartides per tot el país (4 a l'Alt Pirineu i Aran, 6 al Camp de Tarragona, 3 a la Catalunya Central, 1 a Girona, mínim 8 a Lleida i mínim 20 a les Terres de l'Ebre).

Tremp debat sobre el futur de la Unió Europea
Joan Ubach, al centre, participarà a les jornades europees.

Tremp debat sobre el futur de la Unió Europea

L'alcalde de Tremp, Joan Ubach; i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas; participaran el proper dimarts 17 de gener al diàleg: ‘Quina Europa vols?’ que abordarà els reptes de futur de la Unió Europea amb els ciutadans del Pallars Jussà. L'acte forma part d'un cicle de trobades municipals que ha impulsat la Comissió Europea amb l'objectiu d'implicar la ciutadania en el debat sobre el futur de la UE.

Tertúlia a la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp
Imatge de la tertúlia.

Tertúlia a la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp

Aquest dijous al vespre el club de lectura Pepe Nuñez de la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp ha reprès les trobades després de les festes de nadal i ho ha fet amb la tertúlia de la darrera obra que ha llegit, Mirall trencat de Mercè Rodoreda. Aquesta tertúlia ha estat dinamitzada per Anna Maluquer.

Jordi Peró guanya el premi de fotografia Paisatges del Passat amb la imatge “Via làctia a l’estany Colomina”
La imatge guanyadora del concurs.

Jordi Peró guanya el premi de fotografia Paisatges del Passat amb la imatge “Via làctia a l’estany Colomina”

El Jurat de la 3a edició del Premi de fotografia Paisatges del Passat, format per Francina Pubill, del Museu de la Conca Dellà, situat a Isona; Olga Costa, geòloga de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; Ramon Iglesias, tècnic de Turisme del Pallars Jussà; Glòria Llompart, professora d’Art de l’INS Tremp, i Laura Soriano, regidora de Joventut i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Tremp es va reunir per escollir les obres guanyadores d’entre les 54 presentades a concurs.

Isona commemora els cent anys dexcavacions de dinosaures a Catalunya
Una imatge de la mostra.

Isona commemora els cent anys d'excavacions de dinosaures a Catalunya

Aquest divendres, 16 de desembre, a les 19h es presenta al Museu de la Conca Dellà (a Isona) una exposició temporal que es va inaugurar el passat mes de juny a Talarn (el municipi on es va excavar la primera resta) i que ja ha itinerat per La Masieta de Mont-Rebei, a Salàs de Pallars i a la Pobla de Segur. Es podrà visitar amb l'entrada regular al museu fins el dia 15 de gener.

Comencen les obres de lesglésia dOrrit
Un helicòpter trasllada el material de les obres.

Comencen les obres de l'església d'Orrit

Aquest dijous al matí va arribar al nucli d’Orrit el material necessari per dur a terme les obres d’arranjament de l’església de Sant Pere d’Orrit. A causa del difícil accés, el material es va transportar en un helicòpter que va efectuar 11 viatges amb un 800kg de pes cada vegada.

La pressió de lAjuntament de la Torre de Capdella i dels veïns evita que Endesa talli la llum
Els tècnics dEndesa revisant comptadors a la Pobleta de Bellveí
Successos

La pressió de l'Ajuntament de la Torre de Capdella i dels veïns evita que Endesa talli la llum

La problemàtica arrenca amb un desacord amb la facturació. Es dóna la coincidència que el dia anterior als talls de llums, l’Ajuntament de la Torre de Capdella va rebre la resposta a la consulta vinculant que havia formulat a la Direcció General de Tributs sobre l’aplicació de l’IVA en el seu contracte del 1927. La resposta a aquesta consulta referma la postura que defensen els veïns de la Torre de Capdella.

20.000 km de camins ramaders
Tremp acull una nova jornada de debat sobre la transhumància.

20.000 km de camins ramaders

El futur de la transhumància a debat aquest divendres 28 d'octubre a Tremp en el marc del I Congrés de Transhumància de Catalunya. El Congrés es va iniciar el passat 7 d'octubre a Lleida, i va tenir la seva segona sessió el 21 a Santa Margarida i els Monjos. L'esdeveniment pretén posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya i promoure el coneixement al respecte. Catalunya disposa de 20.000 km de camins ramaders dels quals només el 15% estan classificats.

Fotografia de natura a Tremp
Imatge de la presentació del festival fotogràfic.

Fotografia de natura a Tremp

El Festival Photo Terra és una iniciativa que pretén crear un espai de debat, formació i comunicació sobre el paper de la fotografia de natura en la conservació del nostre territori i el turisme de natura.

Talarn compta amb un nou Espai Patrimonial al voltant de la central hidroelèctrica
Imatge del nou Espai Patrimonial de la central hidroelèctrica de Talarn.

Talarn compta amb un nou Espai Patrimonial al voltant de la central hidroelèctrica

L'antic taller elèctric s'ha habilitat per acollir una sala d'exposicions permanent, gestionada pel consistori, i on s'ha ubicat de forma fixa la mostra "El Pallars il·lumina Catalunya", que compta amb una trentena de peces cedides pel Fons Històric de la Companyia. A més, gràcies a una petita intervenció, es pot contemplar la sala de màquines de l'equipament a través d'unes grans vidrieres.

L’aposta per un turisme cultural i de natura incrementa en un 18% les pernoctacions al Pallars Jussà
Oficina de turisme del Pallars Jussà
Segons es desprèn de les xifres obtingudes a través de la recaptació de la taxa turística des del 2013

L’aposta per un turisme cultural i de natura incrementa en un 18% les pernoctacions al Pallars Jussà

El Pallars Jussà ha incrementat un 18% el nombre de pernoctacions des del 2013 en què es va implantar la taxa turística. Aquest gravamen ha permès obtenir dades fiables sobre l’evolució del turisme a la comarca i ha confirmat aquesta tendència a l’alça que ja s’intuïa en els establiments de la comarca.

Una exposició commemora els cent anys d’excavacions de dinosaures al Pirineu
Imatge de la mostra. Crèdit: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Una exposició commemora els cent anys d’excavacions de dinosaures al Pirineu

Amb motiu del centenari de la primera troballa de restes de dinosaure a Catalunya, l’Associació Geoparc Conca de Tremp‐Montsec, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Museu de la Conca Dellà han dissenyat una exposició itinerant que s’ha presentat aquest matí a l’Ajuntament de Talarn, municipi on es van excavar les primeres restes d’un titanosaure.

Escriptors i il·lustradors a les escoles del Pallars
Sónia Alins fent una de les seves creacions.
TREMP

Escriptors i il·lustradors a les escoles del Pallars

La Il·lustradora Sònia Alins i els escriptors Jaume Cela i Rafael Vallbona han impartit classes a les escoles del Pallars, en el marc del projecte PallarsLector. L'activitat s'ha dut a terme, durant tot el curs, en 17 centres de primària i de secundària del Pallars.

TDT, Telefonia mòbil i banda ampla, al municipi de Sarroca de Bellera… missió impossible?
Sarroca_de_Bellera._Les_Esglésies_3

TDT, Telefonia mòbil i banda ampla, al municipi de Sarroca de Bellera… missió impossible?

En aquest escrit, l'exalcaldessa del municipi de Sarroca de Bellera durant la legislatura 2007-2011, Marta Moyes, es queixa de les greus mancances que hi ha al municipi en temes de telecomunicacions, tot i els projectes impulsats fa temps amb la voluntat de resoldre aquestes deficiències. El mateix que passa a Sarroca de Bellera es repeteix a molts altres municipis pirinencs: les telecomunicacions són un problema per a la competitivitat de les empreses del territori i una dificultat afegida a les famílies que viuen en les nostres zones rurals.

Les petjades més antigues de Catalunya
Reconstrucció dels dos paleoambients amb les petjades.

Les petjades més antigues de Catalunya

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català de
Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC) han identificat a la Vall de Manyanet (Pallars Jussà) diversos rastres d’animals tetràpodes de fa aproximadament entre 280 i 290 milions d’anys, la qual cosa els converteix en les petjades fòssils més antigues de Catalunya. Corresponen a diferents grups d'amfibis i rèptils primitius, entre els que s'han identificat petjades de sinàpsids, el grup que més endavant donarà lloc als mamífers.

Presenten a Tremp el llibre La Mare de Déu de Valldeflors: Ànima i patrimoni
Imatge de la presentació.

Presenten a Tremp el llibre "La Mare de Déu de Valldeflors: Ànima i patrimoni"

Es tracta d’un llibre sobre l’element patrimonial més rellevant de Tremp en què la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp, on aquest dijous s'ha fet la presentació, també hi ha participat en un dels seus capítols. La presentació ha anat a càrrec de Sílvia Romero, filòloga i coautora; Emilio Fernández Maldonado, coordinador general de l’obra i Mn. Joan Antoni Mateo, rector de la Parròquia de Tremp.

No hi falta ningú
Autofoto feta per lalcalde de Lleida, Àngel Ros.

No hi falta ningú

Aquest dissabte el nou President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va visitar Lleida amb motiu de l'arribada de la nova unitat ferroviària que farà el trajecte Lleida-La Pobla de Segur. Ens ha fet gràcia l'autofoto que va fer l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, en la qual pràcticament no hi faltava ningú.

Vins amb frescor
Imatge del tast que es va fer el cap de setmana.

Vins amb frescor

Estar 7 mesos sota el Pantà de Sant Antoni ha donat als vins, sobretot als negres, un punt de frescor diferent al que tenen els mateixos vins envellits al celler. L'experiment d'intruduir vins al pantà ha estat tota una experiència per al sector vitivinícola pirinenc.

Els ramaders del Pallars alerten que lexpansió dels voltors els fa la vida impossible
voltor

Els ramaders del Pallars alerten que l'expansió dels voltors els fa la vida impossible

La situació és extremadament delicada. Els ramaders denuncien que s'ha donat preferència a la protecció del voltor per davant de les persones i de l'activitat ramadera al territori. I el darrer capítol que ha encès tots els ànims ha estat el de dos atacs mortals produïts aquest cap de setmana, el primer a una vaca que acabava de parir i l'altre a un poltre nounat. Davant aquesta situació, ramaders i veterinaris parlen de ràbia i impotència.

La passió pel formatge ben fet
Uns formatgers extraordinaris.

La passió pel formatge ben fet

La Dolors Codina i el Pere Galceran creuen en el que fan, s'estimen l'ofici de formatgers i el viuen amb passió. El resultat no pot ser un altre: uns formatges extraordinaris, premiats arreu.