Buscar
02:06h. Dijous, 08 Desembre de 2016
Cuiners de tot el Pirineu mostren les seves creacions i propostes a Gastropirineus
Albert Batalla ha inaugurat la Gastropirineus.

Cuiners de tot el Pirineu mostren les seves creacions i propostes a Gastropirineus

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha inaugurat aquest matí Gastropirineus, les primeres jornades professionals de gastronomia i de la cuina dels Pirineus que se celebren avui i demà dimarts a la sala Sant Domènec de la capital alturgellenca. Batalla, que ha donat la benvinguda als experts i cuiners representants de totes les comarques catalanes del Pirineu presents durant aquestes dues jornades, ha subratllat que “la Seu d'Urgell és l’única ciutat d’Europa amb tres productes amb denominació d’origen protegida”. 

El Sopar de les Estrelles obrirà la primera edició de Gastropirineus
La cuina és un puntal del turisme al Pirineu.

El Sopar de les Estrelles obrirà la primera edició de Gastropirineus

L’èxit i la bona acceptació del “Sopar de Les Estrelles”, en el que cuinaran els restaurants amb estrella Michelin del Pirineu, i que serà el tret de sortida de la primera edició de les “Jornades professionals gastronòmiques i de la cuina dels Pirineus”, ha obligat a ampliar-ne les places, i ha servit per posar en relleu l’ importància d’aquesta nova iniciativa.

La Generalitat promociona la gastronomia pirinenca a través de les jornades Gastropirineus
Imatge de la presentació de Gastropirineus, aquest dimecres, a Barcelona.

La Generalitat promociona la gastronomia pirinenca a través de les jornades Gastropirineus

El director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), Xavier Espasa, ha presentat aquest dimecres les jornades professionals Gastropirineus, que tindran lloc a la Seu d’Urgell, al recinte gòtic de Sant Domènec, del 13 al 15 de novembre. Espasa ha estat acompanyat per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el director de Gastropirineus, Francesc López, i la comissària de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia, Carme Gasull.

Dos joves comparteixen una nova proposta gastronòmica a la Seu dUrgell
Els nous responsables del restaurant Pktus.

Dos joves comparteixen una nova proposta gastronòmica a la Seu d'Urgell

Menjar-gaudir-compartir. Aquest ha estat el lema del Pktus des de fa cinc anys i és el que continuarà sent en la seva nova etapa que tot just comença aquest octubre. Perquè, tal com assenyala el Gerard Arimon, que encapçala el nou projecte, “quan les coses, en aquest cas el menjar, es comparteixen, tenen millor gust i es gaudeixen molt més”.

Licors Portet crea la Ratafia de lErmità
Una imatge promocional de la ratafia.

Licors Portet crea la Ratafia de l'Ermità

La Ratafia de l'Ermità es presenta com la ratafia catalana més antiga ja que està elaborada a partir d’una fórmula recuperada d’arxius caputxins de finals del segle XVIII. Neix de la mà de Licors Portet, de la Pobla de Segur, una de la firmes fabricants de licors tradicionals més reconegudes del nostre país, amb més de 125 anys de trajectòria i darrerament guardonada a diferents concursos de vins i licors nacionals i internacionals.

Grans formatges, grans formatgers
Els resultats del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu.

Grans formatges, grans formatgers

Aquest cap de setmana hem pogut gaudir dels millors formatges artesans del Pirineu, hem pogut parlar amb els formatgers i amb les formatgeres, ens hem saludat i hem gaudit d'un espectacle social i gastronòmic de primera magnitud. Tenim grans formatges i grans formatgers. 

 

Preocupació pels bolets
Un inventari de bolets, en una fotografia del 2015.

Preocupació pels bolets

La temporada de bolets 2016 ha començat molt tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns indrets del Pirineu, sent difícil trobar-los. A la resta de Catalunya, a excepcions d’alguns punts molt concrets, la temporada encara no ha començat. S’espera que la campanya de bolets 2016 sigui inferior a la mitjana dels darrers 20 anys.

Formatgers que fan escola
El Pere Pujol, un formatger artesà vocacional.

Formatgers que fan escola

La cinquena edició de la Mostra de formatges i productes làctics frescos de la Cerdanya i l'Alt Urgell, que es va celebrar a Alp el darrer cap de setmana de març va guardonar els millors formatges del territori. En aquesta ocasió, la medalla d'or, al millor formatge, va ser per a MdG 1060, del Molí de Ger, una formatgeria que crea escola de la mà del seu impulsor, el Pere Pujol, un llicenciat en filologia catalana que representa els valors dels nous artesans del Pirineu: joves amb formació acadèmica, actius a les xarxes socials, coneixedors de les darreres tendències gastronòmiques, que tornen al Pirineu amb idees renovades després d'haver estudiat a fora o que decideixen viure a muntanya tot i no haver-hi nascut. Una aposta que, sens dubte, garanteix una bona salut per als formatgers artesans pirinencs.

Els canvis en la ramaderia tradicional han provocat que s’expandeixin els boscos dels Pirineus
Prat dAguiló. Autor: Lluís Coll.

Els canvis en la ramaderia tradicional han provocat que s’expandeixin els boscos dels Pirineus

Així ho demostra un article amb participació de Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, que estudia com ha variat el límit superior del bosc dels Pirineus en els últims 50 anys. Segons l’estudi, el límit del bosc ha pujat cap amunt de la muntanya una mitjana de 40 metres i la disminució de la pressió ramadera n’és un dels principals causants. Contràriament al que s’ha cregut fins ara, el canvi climàtic jugaria un paper molt menys important.

La cuina de la tòfona, protagonista de la 12a Fira del trumfo i la tòfona de Solsona
Buscant tòfones en una plantació a la Baronia de Rialb.

La cuina de la tòfona, protagonista de la 12a Fira del trumfo i la tòfona de Solsona

Pa de fetge trufat, canelons Rossini d'ànec o rull de roastbeef de porc amb formatge Vallette trufat són alguns dels plats que Laia Coma i Roger Vilaginés, del restaurant de la Mare de la Font de Solsona, prepararan en el taller que es farà el dijous 3 de març a partir de les sis de la tarda a la seu del CTFC a l'edifici del Seminari.

La mongeta de Bossòst viatja a la Xina
Un productor xinès a la seva plantació de mogeta de Bossòst, propietat del cuiner Max Levy.

La mongeta de Bossòst viatja a la Xina

Les localitats araneses de Vielha, Bossòst i Garòs acullen aquest cap de setmana (30 i 31 d'octubre i 1 de novembre) la IV edició de la tradicional festa gastronòmica ERA MONGETADA. La capital de la Val d’Aran s’incorpora aquest any com a localitat protagonista d’un esdeveniment que estudia celebrar-se a Pequín el 2016.

Tast de formatges a les fosques
Nicolau i Pont, expertes en formatges.
FIRA DE SANT ERMENGOL

Tast de formatges a les fosques

El crític gastronòmic invident Jonatan Armengol conduirà un tast de formatges pirinencs a les fosques el pròxim diumenge, 18 d'octubre, a les set de la tarda, en el marc de la 21a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, dins la Fira de Sant Ermengol que té lloc aquest pròxim cap de setmana a la Seu d'Urgell. 

Freixenet vol fer realitat el primer vi escumós de Cerdanya
Una imatge de la plantació de Freixenet a la Cerdanya.

Freixenet vol fer realitat el primer vi escumós de Cerdanya

La empresa vitivinícola Freixenet ha fet públic el nou projecte de vinyes en el qual treballa des de fa uns anys a Cerdanya. Es tracta de poc més de tres hectàrees de vinyes, en els municipis de Riu de Cerdanya i Bellver de Cerdanya, a uns 1.200 metres d'altura, amb les varietats Parellada, Muscat de Frontinyac i Pinot Noir.

Surt al mercat El Torb Cerdanya, un licor de muntanya fet a partir de fruits del bosc
Carles Sirvitje va presentar el Torb Cerdanya a la Diada Arç de Prullans.

Surt al mercat El Torb Cerdanya, un licor de muntanya fet a partir de fruits del bosc

Aquest agost s'han comercialitzat en el mercat de proximitat les primeres botelles d'El Torb Cerdanya, un licor elaborat de fora tradicional a partir de fruits de bosc i d'arrels de genciana macerats en aiguardent. Es tracta d'una iniciativa de l'emprenedor afincat a Llívia, Carles Servitje.

Joan i Caterina: “Seguim amb la filosofia de sempre, posant en valor els fruits silvestres”
El Joan i la Caterina, creadors del Tupí de la Cerdanya.

Joan i Caterina: “Seguim amb la filosofia de sempre, posant en valor els fruits silvestres”

Han passat més de 30 anys, que es diu aviat, des de que el Joan Sangenís i la Caterina Solé van començar a vendre fruits del bosc. Primer els collien i venien en fresc però les circumstàncies, com aquell qui diu, els van obligar a elaborar la producció i vener-la envasada. Crònica de Marcel·lí Pascual.

Cinquena Jornada de fructicultura de muntanya a la Seu dUrgell
La poma de muntanya és un cultiu en expansió.

Cinquena Jornada de fructicultura de muntanya a la Seu d'Urgell

El proper 1 d’octubre se celebra a La Seu d’Urgell (Lleida) la V Jornada de fructicultura de muntanya. Aquesta edició consolida l’activitat al voltant de l’actual projecte de poma en zones de muntanya, fruit de l’activitat iniciada el 2009 amb la plantació de la Finca Experimental de Llesp (Alta Ribagorça) en el marc de la zona pilot per al desenvolupament de la Ribagorça Romànica, gestionat per l’ADRR (2007-2012).

La revista VIURE ALS PIRINEUS crea una secció fixa dedicada a Aliments i Cuina del Pirineu
Portada de la secció Aliments i Cuina del Pirineu daquest mes.

La revista VIURE ALS PIRINEUS crea una secció fixa dedicada a Aliments i Cuina del Pirineu

El sector agrari i la gastronomia van de la mà en el nou suplement mensual que es distribueix conjuntament amb la revista gratuïta VIURE ALS PIRINEUS i que porta per nom Aliments i Cuina del Pirineu. En el proper número de juny hi haurà, entre altres, un reportatge en exclusiva del nou projecte alimentari que ha impulsat al Pirineu una de les principals multinacionals agroalimentàries catalanes, un projecte ambiciós però sostenible, que marcarà el futur de l'economia pirinenca.

La Guia Condé Nast Traveler inclou el restaurant Ca la Núria a ledició del 2015
Ca la Núria està a Bellver de Cerdanya.

La Guia Condé Nast Traveler inclou el restaurant Ca la Núria a l'edició del 2015

La prestigiosa guia Condé Nast Traveler ha inclòs el restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya a la seva Guia Gastronòmica del 2015. L'establiment Ca la Núria va obrir les portes l'agost del 2009 i destaca per fer una cuina propera, basada en els productes tradicionals de la Cerdanya però cuinats de forma moderna i original.

Els calamars autèntics de Cal Nando, molt més que uns calamars
Cal Nando és un establiment familiar amb un caliu entranyable.

Els calamars autèntics de Cal Nando, molt més que uns calamars

Els calamars a la romana de Cal Nando, a Organyà, són únics. En podem donar fe. Trenquen tòpics. Qui ho diria que a 180 quilòmetres del mar es poden trobar uns calamars com aquests? Gaudir de l'ambient autèntic d'un diumenge al matí A Cal Nando d'Organyà és una experiència autèntica que, si no l'heu viscut, us la recomanem. 

La Festa del Trinxat celebra 20 anys
Imatge de ledició anterior. Foto: Emili Giménez.

La Festa del Trinxat celebra 20 anys

El dissabte 28 de febrer tindrà lloc la 20a edició de la Festa del Trinxat de Puigcerdà. Un any més, el pavelló poliesportiu de Puigcerdà serà testimoni d’una de les festes gastronòmiques més importants de la Cerdanya. El sopar, previst a les 9 del vespre, albergarà uns 800 comensals tant de Puigcerdà i la Cerdanya com de la resta del país, de França i d’Andorra, i comptarà amb la presència de diverses personalitats rellevants de la vida cultural, social i política.

Els secrets del món formatger de la mà del Salvador Maura
El Salvador Maura al mercat.

Els secrets del món formatger de la mà del Salvador Maura

El Salvador Maura coneix l’ofici de formatger com ningú: la teoria i la pràctica del món formatger, la vessant de la producció però també els aspectes més comercials. Ja ho hem dit més d’una vegada, és un apassionat dels formatges que ha fet de la seva gran afició la seva professió.

Formatges de cabra de jove fornada
Una parella de joves formatgers.

Formatges de cabra de jove fornada

L'Aina Vinyes i l'Arnau Quingles són una parella jove que han fixat la formatgeria en una centenària masia als afores d'Oliana. Allà hi ha sentat les bases no només d'un negoci alimentari sinó també d'una manera d'entendre la feina, la vida i el dia a dia...