S'organitzen unes Jornades per reivindicar el territori aneuenc mitjançant el seu interès paisatgístic i patrimonial

El Castell de València d'Àneu, que ha començat les visites per segon any consecutiu, serà el gran protagonista i un bon punt de partida pel debat

foto_3240889
photo_camera Primer pla dels murs del Castell de València d'Àneu, al Pallars Sobirà, amb un grup de gent al fons.

Les Valls d'Àneu acolliran al setembre unes Jornades sobre Patrimoni i Desenvolupament amb l'objectiu de posar en valor el territori aneuenc mitjançant el seu interès paisatgístic i patrimonial com són el Castell de València d'Àneu i la resta de fortificacions medievals del territori de les Valls d'Àneu. Del 14 al 17 de setembre es debatrà, a les planes de Son (Pallars Sobirà), sobre la necessitat de restaurar, la identitat a través del patrimoni, el patrimoni com a factor de desenvolupament o els valors socials del patrimoni. Les jornades s'estructuraran en 4 eixos: patrimonialització, activitat turística, paisatge i patrimoni. El Castell de València d'Àneu, que ha començat les visites per segon any consecutiu, serà el gran protagonista i les actuacions fetes en el conjunt històric un bon punt de partida per debatre sobre com projectar cap al futur les possibilitats dels elements de patrimoni històric.

Les Jornades centren l'àmbit d'estudi i reflexió en la comarca del Pallars Sobirà i en detall, al territori de les Valls d'Àneu, posant-lo en relació amb altres zones del territori espanyol i internacional on el valor patrimonial en les diverses escales, sigui de territori, edificis o altres elements auxiliars, s'han protegit, delimitat, determinant els seus elements essencials i s'han adaptat a nous usos.

El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, ha explicat que les actuacions fetes en el conjunt històric del Castell de València d'Àneu, amb el seu entorn, des dels anys 90 del segle passat i les vicissituds tècniques i socials que s'hi ha associat, constitueixen una bona mostra d'aquestes paradoxes, virtuts i defectes. Rella ha afegit que per tant, són un bon punt de partida per debatre sobre com projectar cap al futur les possibilitats dels elements de patrimoni històric per tal d'aconseguir la complicitat dels sectors socials i la comprensió de les seves potencialitats en la conformació de la identitat i desenvolupament del territori.

Durant els quatre dies de Jornades s'impartiran un total de 24 ponències. Una d'elles versarà sobre les intervencions de restauració del castell de València d'Àneu que s'han dut a terme durant el període comprés entre els anys 2010-2015 i han tingut l'objectiu principal de recuperar i realçar l'àmbit del recinte sobirà del castell, completant les tasques d'excavació i consolidació iniciades l'any 1992, garantir l'estabilitat dels murs i fer-lo comprensible als visitants.

La intervenció s'ha desenvolupat en tres etapes consecutives que han permès recuperar el perímetre emmurallat del recinte sobirà, descobrir i consolidar les muralles del sector nord i nord-est que es trobaven amb sobre posició de terres. S'ha recuperat la imatge de conjunt amb l'accés original al recinte sobirà per la façana sud del castell. Aquestes intervencions han permès fer-lo visitable al públic i que es converteixi en el veritable revulsiu de turisme cultural de les Valls d'Àneu, segons Rella.