Sodeca invertirà 10 MEUR en el nou centre de producció al polígon La Barricona de Ripoll

Les obres de la primera fase s'allargaran fins l'estiu de l'any vinent i està previst que la planta estigui en ple rendiment el setembre de 2018

foto_3230312
photo_camera Presentació del projecte de a nova planta de Sodeca que es construirà a Ripoll

L'empresa osonenca de ventiladors Sodeca va iniciar divendres passat les obres de contrucció del nou centre de producció que s'ha previst instal·lar al Polígon La Barricona de Ripoll. Dels més de 15.000 metres quadrats per edificar, l'empresa ha optat per ocupar-ne al voltant dels 10.000, dels quals 3.000 seran per a oficines i 7.000 per a la nova planta productiva. El seu director general, Josep Font, ha avançat que el centre de producció començarà a fabricar ventiladors molt més eficients energèticament. En una primera fase, l'empresa invertirà 7 MEUR, mentre que la segona fase, que permetria duplicar la capacitat de producció, costarà al voltant dels 3 MEUR més. L'empresa preveu enllestir la primera fase a l'estiu de l'any vinent i això permetrà que la planta estigui en ple rendiment el setembre de 2018. 

La companyia dedicada a la fabricació de tot tipus de ventiladors industrials i sistemes de ventilació, Sodeca, tindrà un nova planta a Ripoll que suposarà l'ampliació de les instal·lacions actuals ubicades al municipi de Sant Quirze de Besora (Osona). Després d'un període marcat per la crisi global, divendres passat es va presentar el projecte que ha de convertir una parcel·la del polígon de La Barricona de Ripoll en una nova planta de Sodeca, on no només es fabricaran ventiladors sinó que també acollirà les oficines centrals del grup. 

El director general, Josep Font, ha explicat que "la falta de metres quadrats a Sant Quirze ens ha fet venir a Ripoll". "Però no és que Sodeca tanqui a Sant Quirze per venir a Ripoll, sinó que es continuarà creixent a Sant Quirze i també es creixerà a Ripoll", ha matisat Font. La idea és que la planta de la capital ripollesa fabriqui nous productes amb tecnologies molt més avançades i sobretot productes molt més eficients energèticament, perquè és el que el món ens està demanant.  Si l'acollida d'aquests nous productes és positiva pel mercat, tal i com s'espera, posteriorment es donarà inici a les obres de la segona fase, amb un cost al voltant dels 3 MEUR. 

Josep Font també ha explicat que hi haurà una reorganització del sistema de treball, amb la generació de noves places, tot i que no n'ha precisat el nombre.  Tot i això, dels 280 llocs de treball que hi ha ara mateix a la planta d'Osona, els treballadors s'acabaran repartint entre els centres productius del Ripollès i Osona. Això implicarà que un gran nombre de ripollesos que treballen a Sant Quirze podrien passar a establir el seu nou centre de treball a la seva ciutat.

L'arquitecte de l'obra, Ramon Colomer, ha concretat que l'edifici -que ocuparà 10.000 metres quadrats- tindrà 3 plantes, una planta per a oficines i atenció al client i dues per a magatzem i planta de producció. La segona fase serà l'ampliació del magatzem, que ocuparà uns 5.000 metres quadrats més.  Colomer ha assenyalat que l'edifici s'ha dissenyat amb la intenció que tingui una imatge d'avantguarda i que expressi  valors de l'empresa com l'eficiència o la modernitat. Des del punt de vista tècnic i arquitectònic, l'edifici vol ser molt exemplar i aspira a obtenir la qualificació energètica més alta, una 'A'. 

Per la seva banda, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha destacat que la instal·lació d'una empresa com Sodeca a Ripoll demostra que els territoris del Pirineu no renuncien a l'activitat industrial. Munell ha posat de relleu que l'enclavament no és cap handicap per a una empresa que exporta a tot el món.  De fet, pel batlle, la tasca d'ajuntaments com el seu és assegurar la bona connectivitat del territori, tant amb la tecnologia com amb les principals artèries viàries. En aquest cas, oferir un bon servei de fibra òptica i assegurar les bones connexions amb la C-17, ja que això ajudarà a retenir inversions com la de Sodeca i, per tant, el fet que el talent i la generació de riquesa es quedi al territori. 

Creada l'any 1983 i amb una facturació de 50 MEUR, Sodeca exporta a gairebé 120 països de món. 

Més a Comarques