El riu Nere ja té llum al seu pas pel nucli històric de Vielha e Mijaran

El riu Nere ja té llum al seu pas pel nucli històric del municipi de Vielha e Mijaran. Divendres passat va tenir lloc l’acte institucional d’inauguració d’aquest projecte que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Endesa.

unnamed
photo_camera El riu Nere al seu pas per Vielha

Els treballs s’han realitzat en el tram del riu al seu pas pels carrers Major i Sarriulèra i han consistit en la instal·lació de 37 punts de llum a les parets fluvials i en la col·locació de 2 panells informatius que repassen la història de la capital de la Vall d’Aran.

Aquesta actuació, que ha suposat una inversió de 55.000 euros -finançats per la Fundació-, té com a objectiu definir una ruta de contingut cultural que mostri la història recent del municipi des de diversos punts emblemàtics del riu. A l’acte d’inauguració, que es va realitzar divendres passat al pont de Vielha, hi van participar l’alcalde i la segona tinent d’alcalde de Vielha e Mijaran, Juan Antonio Serrano i Maria Vergés, respectivament, el director general de la Fundació Endesa, Carlos Gómez-Múgica, la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa i el director general de Comercialització d’Endesa, Javier Uriarte.

El riu Nere ha estat un punt neuràlgic per al desenvolupament social i econòmic del municipi de Vielha e Mijaran, i l’objectiu del projecte que avui s’ha inaugurat és utilitzar el seu marge com a eix vertebrador per a explicar la història recent del municipi i els fets que l’han marcat a través d’aquest itinerari cultural, d’alt contingut audiovisual, que posa en valor la història del territori.

L’actuació ha comportat la instal·lació, a les parets del riu, d’un total de 37 punts de llum, de tipus LED, que optimitzen el confort visual a través d’una temperatura de color suau de 3.000ºK. Aquesta tecnologia permet tenir una gran potència lumínica amb un consum energètic molt baix, alhora que ofereix una alta resistència a les inclemències meteorològiques. La seva instal·lació suposa un estalvi del 75% respecte de les tecnologies convencionals i evitarà l’emissió a l’atmosfera de 1,9 tCO2 anuals, suposant que estiguin 5 hores diàries enceses.

Així mateix, s’han col·locat 2 panells informatius il·luminats amb tires LED blanques, entre els carrers Major i Sarriulèra, que incorporen fotografies històriques així com una breu explicació que dona al visitant quatre pinzellades sobre la història del municipi mentre es gaudeix d’un passeig a la vora del riu.

La Fundació Endesa té un compromís històric amb la Vall d’Aran que es concreta en les nombroses actuacions relatives a l’àmbit de la recuperació mediambiental en què ha participat, com és el cas de les zones afectades pels temporals, entre les quals la més recent, va ser la reposició del Camin Reiau en els termes municipals de Vilamòs i Es Bòrdes, que es va inaugurar el passat mes de maig de 2017. D’altra banda, en l’àmbit de la cultura, des de l’any 2000 la Fundació Endesa col·labora en la il·luminació del patrimoni artístic d’esglésies i monuments de la Vall d´Aran. Entre les principals actuacions en què ha participat destaquen la il·luminació de Santa Maria d’Arties i de l’església romànica de Sant Andreu de Salardú (totes dues a Naut Aran) i de l’interior de l’església de Sant Miquel de Vielha (Vielha e Mijaran). Així mateix, ha participat molt estretament amb el Conselh Generau d’Aran en les tasques d’il·luminació d’altres 14 esglésies en aquest territori, per als quals va aportar més de 66.000 euros. En total, la Fundació Endesa ha aportat des de l’any 2000 uns 150.000 euros en projectes d’il·luminació a tota la comarca.

Sobre la Fundació Endesa

La Fundació Endesa, presidida per Borja Prado, demostra una clara vocació de desenvolupament social a través dels seus projectes educatius, la formació per a la feina, el compromís amb el medi ambient i iniciatives culturals.

Pel què fa als projectes de caràcter educatiu, impulsa iniciatives que transformen i innoven l’educació a tots els seus nivells i promou l’excel·lència acadèmica en l’àmbit universitari a través d’ajudes, beques i càtedres. Igualment, impulsa projectes de formació per a la feina, i posa el focus en la promoció del talent, dirigit a persones en risc d’exclusió social, a joves emprenedors amb escassos recursos i a professionals de més de 50 anys. Així mateix, implementa iniciatives de tipus mediambiental vinculades amb l’educació en cultura ecològica i projectes específics de millora en entorn naturals i d’ús industrial.

Finalment, la Fundació continua impulsant la il·luminació de béns de patrimoni històric i artístic, així com la promoció, recuperació i conservació de la cultura.

Més informació a: http://www.fundacionendesa.org/