COSTERS DEL MONTEIXO-VINYES D'ÀREU

Ramon Pahí: “Per entendre aquest vi has de tancar els ulls i capbussar-te dins les olors d'Àreu, trepitjar-ne les feixes”

L'estima a la terra i una tradició vinícola que ve de lluny, van portar Ramon Pahí i tres amics d'Àreu, (Roger de Casa Barres, Dani de Casa Gallardó i els germans Maranges de Casa Pere Joanet) a tirar endavant el projecte de recuperaració de la vinya i fer un vi propi, “amb molta personalitat”

Vinya Corters Monteixo nevada 2
photo_camera Vinya Fontaneda de Costers del Monteixo, a Àreu

Durant l'Edat Mitjana la vinya va ser molt present a l'Alt Pirineu, però es van morir els ceps a finals del segle XIX, a causa de la fil·loxera, i els pagesos van haver de buscar alternatives a aquest conreu. En Ramon Pahí, amant d’Àreu i de la Vall Ferrera, amb orígens familiars anteriors al 1600, fan vi des de 1611, “amb arrels profundes i la tradició de sempre”.

“Els Pahí van arribar a Catalunya provinents de la Toscana”, ens explica Ramon Pahí, un apassionat del vi que evoca amb nostàlgia els seus records de petit, les olors i les sensacions d'una infància feliç entre les vinyes del Priorat i les estades a la casa familiar d'Àreu, al capdamunt de la Vall Ferrera. L'estima a la terra i una tradició vinícola que ve de lluny, van portar Ramon Pahí i tres amics d'Àreu, - Roger de Casa Barres, Dani de Casa Gallardó i els germans Maranges de Casa Pere Joanet - a tirar endavant el projecte de recuperaració de la vinya i fer un vi propi, “amb molta personalitat”.

Abans d’engegar-ho tot però, van voler parlar amb Yves Glories, ex degà de la Facultat d'Enologia de la Universitat de Burdeus, autor d’un famós tractat d’enologia, i professor i amic d'en Ramon Pahí. La resposta del professor francès, avui traspassat, va ser contundent: “tireu endavant”.

Costers de Monteixo

El projecte va començar plantant els primers ceps el 2010, al peu del Monteixo, a una alçada que oscil·la entre els 1250 i els1400 metres. A la primavera d'enguany compten tenir disponibles 2 hectàrees, repartides en petites parcel·les d'alta muntanya, amb cinc varietats diferents curosament seleccionades.

La primera ampolla de “Costers del Monteixo-Vinyes d'Àreu” va sortir de la collita del 2016, primer vi de la Finca de Fontaneda, amb raïm de la varietat Riesling. Ha estat el resultat de “molta il·lusió però també de perseverança, imaginació i tècnica”, ens diu Ramon Pahí. La collita del 2017 també és de Riesling de la Finca Fontaneda, però a la verema del 2018 ja es recolliran altres varietats.

Ramon Pahí parla amb sentiment dels seus vins Costers del Monteixo-Vinyes d’Àreu: “Per entendre aquest vi, has de tancar els ulls i capbussar-te dins les olors i sensacions d'Àreu” i formar part de les seves vivències, tractar amb la gent, els padrins, conèixer els horts, trepitjar les feixes”.

Àreu Costers Monteixo 2

“El resultat del nostre projecte, serà el que la vinya ens regali”, afirma Pahí. No tenen cap referència històrica del cultiu d’aquesta vinya, “existeix únicament una comunicació íntima entre els ceps, la terra i la nostra intervenció”. L'any passat, a principis d'agost, per la Festa major d'Àreu, van organitzar un tast de vins d'alta muntanya a escala mundial. Hi van participar vins d'Argentina, de Suïssa, de la Vall d' Aosta, als peus de les grans muntanyes alpines. Tots ells vins d'alçada, com els d'Àreu.

Twitter@CostersMonteixo.

Ampolla Costers del Monteixo 2