Promouen un grup de treball a Cerdanya per fomentar la sobirania alimentària

Una cinquantena de persones participen a la primera trobada, organitzada a Talló. Crònica de Jordi Pardinilla

WhatsApp Image 2018-04-08 at 22.26.28
photo_camera A la reunió es van fer grups de treball

Un canvi alimentari, més sostenible, tot fomentant la sobirania alimentària, potenciant la producció i el consum que respectin el medi ambient, el territori i la seva gent, i aconseguint que els joves fixin residència a la Cerdanya, guanyant-se la vida. Són els objectius del grup de treball que es va reunir diumenge, per primera vegada, a Talló, a Bellver de Cerdanya, en una jornada que van batejar amb el títol "La llavor del canvi alimentari a Cerdanya ets tu" on es va fer un debat participatiu sobre el model alimentari actual i fomentar un model més sostenible a nivell social, ambiental, econòmic i territorial. Aquesta iniciativa popular, impulsada per veïns de la comarca, va donar els seus primers passos ahir -va aplegar una cinquantena de persones- amb la idea de crear un grup de treball que vetlli i fomenti aquest canvi. La següent trobada serà el diumenge 6 de maig, a les 6 de la tarda al mateix lloc: Centre d’Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró de Talló.

La jornada d'aquest diumenge va servir per presentar a les persones que volen impulsar aquesta entitat (algunes de les quals ja formen part de l'Associació Agroalimentària de Cerdanya). Es va emetre el documental "Regresando al futuro. Orduña hacia su soberanía alimentaria" i després es van crear grups de debat entre els assistens que van haver de reflexionar sobre aspectes com: què vol dir sobirania alimentària? quin impacte real podria tenir a la Cerdanya la implantació d'aquest model? i què s'hauria de fer per fomentar aquest canvi?

"Del debat van sorgir conclusions molt engrescadores com ara el fet que implantar el model de consum solidari podria suposar a la Cerdanya la dinamització del comerç local, la viabilitat dels negocis i de les iniciatives empresarials, la diversificació de la producció, la recuperació de varietats locals i la fixació de la població en el territori, per exemple, entre altres", explicava avui la veterinària i membre d’aquest grup de treball, Isabel Guasch.