Presenten a Sort la "Guia de rapinyaires a Catalunya"

Les línies elèctriques, els caçadors i la pèrdua i transformació de l'hàbitat són les principals amenaces

llibre sort
photo_camera Imatge de la presentació de la 'Guia d'aus rapinyaires a Catalunya' per part de Fran Trabalon a Sort. Foto: Marta Lluvich

El llibre 'Guia de rapinyaires a Catalunya' de Fran Trabalon i Àlex Ollé recull un total de 27 espècies de rapinyaires d'aparició regular a Catalunya i 9 d'aparició accidental. Trabalon ha explicat que en un general els rapinyaires ''es troben en una situació favorable'' i ha afegit que la recuperació d'aquestes espècies ''és bona''. Els plans de recuperació de diferents espècies ha ajudat aquest bon moment dels rapinyaires però per Trabalon les línies elèctriques, els caçadors o la transformació del camp i la pèrdua de determinats hàbitats són les principals amenaces per aquestes aus. Pel que fa a l'au rapinyaire més amenaçada a Catalunya destaca l'àguila cuabarrada que es pot veure a la Noguera, Garraf, Penedès, serralades de Tarragona o Cap de Creus.

foto_3251956

Trabalon ha explicat que aquest llibre reuneix tot el coneixement actual sobre la nidificació, l'alimentació, la migració i els moviments dels rapinyaires de Catalunya, tant de les espècies regulars al llarg de l'any com d'aquelles que són més escasses o accidentals. També posa èmfasi amb la identificació dels rapinyaires, a través d'una descripció general, i de la inclusió de 300 fotografies i làmines comparatives. El llibre explica quan es presenta cada au a Catalunya.

També, parla del grau d'amenaça de cada au en el context de Catalunya i Europa. La guia desglossa la distribució, els desplaçaments migratoris, el tipus d'hàbitat, la reproducció (nidificació, niu, festeig, posta, polls al niu i emancipació o dependència), alimentació i població.

La presentació de la Guia s'ha fet a l'Oficina de Turisme de Sort i a Senet i l'ha organitzat l'Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.