La Plataforma Contra l'Autopista Elèctrica del Pallars programa un calendari de xerrades informatives pel territori

Descarta una acampada al centre de Tremp per manca de suport

foto_3267180
photo_camera Una torre elèctrica a la Pobla de Segur. Foto: Plataforma contraria a l'Autopista Elèctrica

La Plataforma Contra l'Autopista Elèctrica del Pallars ha decidit substituir l'acampada programada a Tremp per un calendari de xerrades informatives a tots els municipis del Pallars afectats pel pas de línies elèctriques. La primera d'aquestes xerrades es farà a la Pobla de Segur en protesta contra la línia d'alta tensió de Miraltren, que travessa un parc infantil. Amb aquest acte, que encara falta concretar la data, es vol denunciar els danys a la salut d'aquestes línies i la desídia de les administracions i les empreses elèctriques que permeten aquestes situacions, anteposant els seus projectes de línies a les persones. Des de la Plataforma, volen demanar el soterrament d'aquesta línia i d'una segona que travessa Tremp.

Paral·lelament la Plataforma confeccionarà fulletons informatius i editarà un vídeo per explicar a la gent la situació de la línia de molt alta tensió Peñalba-Arnero-Isona, que Red Elèctrica vol recuperar el 2020. Segons els membres de la Plataforma, molta gent desconeix la situació d'aquest projecte i pensa que va ser aparcat.

La Plataforma contrària a l'Autopista Elèctrica també té la voluntat de crear una campanya de Crowdfunding o micromecenatge amb la qual finançar les despeses que comportarien les accions legals contra els projectes de repotenciació de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur i el de la Subestació Elèctrica Isona, a Figuerola d'Orcau, inclosa dins la línia Peñalba-Isona.

La Plataforma dona suport al programa del VOLT 4, que finalitzarà el 15 d'octubre a la Vall Fosca on recolzarà la lluita veïnal per la reversió de les concessions i la municipalització de les centrals hidroelèctriques. Els convocants argumenten que superats els 75 anys que estableix la normativa l'obra de domini públic municipal ha de retornar al municipi. La mobilització també vol servir per mostrar el suport als veïns de la Vall denunciats i encausats per Endesa. 

La companyia reclama 1,5 MEUR a veïns de la Vall Fosca i Ajuntament de la Torre de Capdella. El conflicte entre els veïns i Endesa fa 8 anys que està obert. Els veïns es neguen a pagar aquesta quantitat argumentant una mala facturació i aplicació de l'IVA per part de la companyia.